Варіанти,  22 березня 2013

Генпрокуратура стурбується зазіханнями Баляша

Так зване "львівське лобі" у Верховній Раді - це 30 нардепів із Львівщини, які підпрацьовують прожектором, що, хай наразі і вибірково, але вихоплює локальні проблеми регіону та виносить їх на загальнонаціональний рівень.

 

Спочатку під приціл львівських нардепів потрапила діяльність виконавчих органів Львівської міськради на чолі з Андрієм Садовим, а нещодавно – незаконна забудова львівських парків.

Антисадова кампанія

Найактивнішими львівськими "лобістами" очікувано виявились свободівці. Наприкінці лютого нардеп-свободівець Андрій Мохник зареєстрував у Верховній Раді законопроект про утворення тимчасових слідчих комісій. Планується, що останні перевірятимуть діяльність органів виконавчої влади Львівської та Винниківської міської ради.

Зокрема, депутати хочуть більш прискіпливо вивчити порушення, які, як вони вважають, супроводжували впровадження нової транспортної мережі у Львові. Також свободівці підозрюють, що міська влада не зовсім чесно використала грантові кошти Європейського банку реконструкції та розвитку.

Винесення конфлікту між свободівцями та Садовим на загальноукраїнський рівень, як видається, є закономірним наслідком перманентного конфліктку між міським головою Львова та депутатським корпусом міськради, який вже давно вкорінився у судовій площині.

Так, в суді зараз перебуває звернення Садового з вимогою скасувати минулорічну ухвалу депутатів, які визнали незадовільним звіт про роботу виконавчих органів Львівської міськради за 2011 рік.

 Снопківські проблеми

Активізувались нардепи від "Свободи" і ще щодо однієї з найнагальніших проблем міста – забудови міських парків. Рупором у цьому випадку стала голова комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех.

Саме вона, нещодавно звернулася до Генеральної прокуратури України з проханням перевірити законність проведення реконструкції будівлі в Парку культури і відпочинку імені Б. Хмельницького у Львові, а також загрозу забудови парку "Снопківський", яку громадські активісти пов’язують із розробкою детального плану його території.

Щоправда, на цьому поприщі Ірина Сех не виявилась абсолютно самотньою. Зацікавився проблемою Снопківського парку і нардеп від ВО "Батьківщина" Ігор Васюник, який також відреагував на цю ситуацію.

"Некультурне" будівництво

Відповідь на питання "Хто за цим стоїть?" значно легше дати у випадку саме Парку культури. Принаймні, претенденти на ласу територію Снопківського парку не так "на слуху", та й озвучують їх досить обтічно: у кращому випадку – власники будівельної компанії "ЕКО-дім", в гіршому – "хтось з виконавчих органів міськради".

Інша річ, Парк культури. Незаконне, як стверджують депутати міськради будівництво в ньому вже давно нерозривно асоціюється з депутатом Львівської обласної ради Олегом Баляшем. Будівництво, яке розпочалося більше, ніж два роки тому, постійно хвилює уяву львівської громадськості.

19 січня 2012 року інспекція архбудконтролю у Львівській області подала до суду заяву з вимогою зупинити будівельні роботи на вул. Лижв’ярській, 42 у Львові, яким займалася дружина регіонала Оксана Баляш. Вона придбала приміщення, яке спочатку підлягало реконструкції, однак, потім було знесене і на його місці почали зводити офісну будівлю. Згодом Господарський суд Львівської області виніс рішення, згідно з яким будинок у Парку культури має бути поверненим у комунальну власність. Однак згодом вже Львівський апеляційний адміністративний суд скасував це рішення, залишивши чинною ухвалу Львівської міськради, яка фактично дозволяла Баляшу і далі продовжувати будівництво.

Кілька депутатів Львівської міської ради, серед яких особливо активними виявились Віра Лясковська і Володимир Гірняк (Україна соборна), назвали рішення суду безпреценднетним і переконували, що Баляш підкупив суддю.

Своє ставлення до Баляша депутати дружно продемонстрували на сесії Львівської міськради, де вони відмовились продовжити йому термін оренди земельної ділянки для комерційного використання на Стрийській, 45. Пікантності ситуацій надав факт, коли перед початком голосування до мікрофону підійшов депутат від України соборної Юрій Кужелюк, який спитав, чи це "Той самий Баляш?" на що, зрозуміло, отримав ствердну відповідь.

Відтепер, коли проблема вийшла на загальноукраїнський рівень, регіоналу неодмінно доведеться зрозуміти, що вийти  сухим з води йому так легко не вдасться, адже одна справа – купка незадовлених львіських депутатів, а зовсім інша, коли на проблему зверне увагу уся стурбованість Генерального прокурора України.

Відтак з’являється шанс на те, що цілісність львівських парків таки опиниться поза зазіханнями нечистих на руку чиновників.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.