Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

ВРУ

lenta-ua.net

Четвер, 4 квітня 2013, 19:08

Два парламенти і чотири "тушки": хроніка київських подій

Сьогодні, 4 квітня, в Україні працювали два парламенти:  один "виїздний" на Банковій та інший  - опозиційний в залі засідань парламенту на Грушевській, а ще сьогодні чотири депутати заявили про вихід із фракції "Батьківщина".

Сьогодні активних парламентських подій ніхто не прогнозував, адже очікувалося, що опозиція продовжить блокування трибуни Верховної Ради, а регіонали і далі пасивно будуть за цим спостерігати. 

Однак ранком один із лідерів опозиції Арсеній Яценюк повідомив, що нібито напередодні президент Янукович провів зустріч з лідерами фракції Партії регіонів, на якій дорікнув останнім за їхню оцю пасивність. Саме за вказівкою президента "регіони" з комуністами вирішили сьогодні застосувати обхідний маневр і зібралися разом зі головою Верховної Ради Рибаком поближче до президента, в приміщенні кінозалу будинку комітетів ВРУ на вулиці Банковій. 

Рибак заявив, що в кінозалі зібралася більшість (приблизно 240-250 депутатів), однак опозиціонери згодом повідомили, що на Банковій зібралося лише 186 депутатів, бо інші не змогли добратися до зали. 

Спікер також повідомив, що непоганим виходом із ситуації, що склалася, було б прохання до президента розпустити парламент.

Депутати більшості спочатку вирішили провести зібрання, але згодом Рибак відкрив засідання Верховної Ради і його почав транслювати телеканал "Рада".

В опозиції, щоправда, таке засідання назвали неконституційним та порівняли з путчем 1991 року.

На "виїздному" засіданні Рибак виголосив про вихід з "Батьківщини" чотирьох нардепів - Канівця, Скосара, Немилостивого та Стаднійчука.

Яценюк паралельно заперечив вихід із фракції трьох депутатів і показав на доказ своїх слів відповідні заяви.

Тим часом опозиційні партії починають своє, альтернативне засідання у Верховній Раді, яке вів заступник голови ВР Руслан Кошулинський. Щоправда, в залі не працювали мікрофони та електронна система.

А тим часом у "виїзній" раді забарикадувалися регіонали, які закрили двері в приміщення засідання та поставили постових - Шуфрича, Волкова та Онищенка.

Опозиція завершує своє засідання, а засідання на Банковій - у розпалі. Рибак запрошує новоспечених "тушок" Немилостивого та Стаднійчука, які під оплески регіоналів до мікрофону. Останні критикують опозицію та підтверджують вихід із "Батьківщини".

"Виїздна" рада приймає приблизно 20 законопроектів і після цього Рибак оголошує засідання закритим.

Більшість планує продовжити свою роботу завтра, тільки уже в стінах парламенту.

Нагадаємо, в історії України це другий випадок, коли парламентарії проводять пленарне засідання поза стінами Верховної Ради. 

Тим часом західні аналітики заявляють, що існування двох парламентів перекреслює шанси України на асоціацію з ЄС.  

«Це дуже небезпечна та недобра ситуація, яке перекреслює для України будь-які шанси на підписання Угоди про асоціацію з ЄС», – вважає Ян Пєкло, голова Фонду польсько-української співпраці PAUCI, - передає Польське радіо. 

 

 

 

 

 

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.