Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Суди

24tv.ua/

Четвер, 25 квітня 2013, 11:44

Верховний Суд України відмовив у задоволенні заяви адвоката в інтересах засудженого колишнього судді Ігоря Зварича

Верховний Суд України відмовив у задоволенні заяви адвоката Станіслава Цветинський в інтересах засудженого колишнього судді Ігоря Зварича.

 

Адвокат вимагав переглянути постанову Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 6 листопада 2012 року і скасувати дану постанову суду касаційної інстанції повністю.

Суд оголосив тільки резулятивну частину своєї постанови.

Нагадаємо, раніше суд прийняв самовідвід прокурора Миколи Курапова на підставі того, що він особисто знайомий із засудженим. До справи була допущена прокурор Оксана Дрогобицька. Також суд вирішив розглядати справу без доставки та участі засудженого І.Зварича.

На думку захисника, приймаючи рішення ВССУ про законність вироку І.Зварича за статтею 368 частини 2 і статтею 368 частини 3 Кримінального кодексу України допустив неоднакове застосування одних і тих самих норм кримінального закону щодо подібних суспільно небезпечних діянь, що потягло ухвалення різних за змістом судових рішень .

В провину Ігорю Зваричу ставилося те, що на посаді голови Львівського апеляційного адміністративного суду він схиляв суддів (даючи їм усні вказівки) приймати рішення на користь зацікавлених осіб і отримував за це хабарі (загальна сума - понад 993 тис. грн). У заяві про перегляд справи наводяться рішення судів касаційної інстанції (ВССУ і ВСУ), коли суд вказував про відсутність в діях різних посадових осіб складу злочину, передбаченого статтею 368 КК України, якщо ці особи з використанням наданої їм влади не могли вплинути на прийняття необхідного зацікавленим особам рішення. Адвокат наполягає на тому, що Ігор Зварич не міг вжити жодних заходів, щоб вплинути на суддів у процесі прийняття ними рішень.

Вироком Оболонського районного суду м. Києва від 19-20 вересня 2011року  Ігор Зварич був засуджений за статтею 386 частини 2 (одержання хабара у значному розмірі), статті 386 частини 3 (отримання хабара у великому розмірі особою, яка займає відповідальне становище) , за статтею 376 частини 2 (втручання в роботу судових органів) і за статтею 383 частини 2 (завідомо неправдиве обвинувачення у вчиненні тяжкого злочину) КК України. Суд засудив його до десяти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посаду судді та посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих функцій в державних установах строком на три роки з конфіскацією всього майна, що перебуває у його власності.

Апеляційний суд м.Києва 30 березня 2012 року своєю ухвалою підтвердив законність вироку.

Постановою ВССУ від 6 листопада 2012 вирок Оболонського районного суду м. Києва від 19-20 вересня 2011 року та ухвалу Апеляційного суду м. Києва від 30 березня 2012 було змінено, касаційні скарги засудженого і адвоката задоволені частково (кримінальна справа за статтею 383 частини 2 КК України було припинено через відсутність у діях складу злочину).

Ігор Зварич відбуває покарання у Менській виправній колонії № 91.

Джерело: Юридична практика 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.