Оля Вишня,  26 квітня 2013

Варіанти на вікенд

Що побачити, послухати, як відпочити і вдало провести вихідні – завжди у щотижневих варіантах на вікенд.

Кіно

Фільм Місце під соснами

Кінотеатр Планета Кіно-IMAX. Сеанси: 10:00, 14:20, 18:40

Професійний мотогонщик Люк задоволений своєю роботою у екстремальному мотошоу, але зароблених грошей не вистачає на те, аби забезпечити маленького сина та його матір.

Молодий батько знаходить протизаконне застосування свого таланту та починає грабувати банки, щоразу успішно тікаючи на мотоциклі після злочину.

Перешкоджати швидкому крадію береться поліцейський Евері Кросс (Бредлі Купер), у якого також підростає маленький син. Чоловіки стають ворогами, протистояння між ними загострюється.

Оригінальна назва: The Place Beyond the Pines. Жанр: драма, кримінал
Режисер: Дерек Сіенфренс. Актори: Райан Гослінг, Бредлі Купер, Єва Мендес, Рей Ліотта, Бен Мендельсон, Роуз Бірн

Фестиваль голландського кіно «Летючий голландець»

Львівський палац мистецтв (вул. Коперника, 17)
26 квітня, пт 19:00, 21:00 Галченя
27 квітня, сб 17:00, 19:00 Знайомство з Фоккенами
28 квітня, нд 17:00, 19:00 Paradiso

Фестиваль голландського кіно пройде під знаком Вінсента ван Гога (30 березня – 160 років з дня народження художника).
Відкриє фестиваль «Летючий голландець» претендент на Оскар від Нідерландів, володар двохнагород за найкращий дебют на Берлінале, стрічка «Галченя» Боудевейна Кооле.

Це зворушлива історія про дружбу 10-річного Йойо із маленьким галченям, що прилетіло до хлопця на підвіконня. Дивним чином саме птах допомагає Йойо налагодити стосунки з татом, що ніяк не може знайти із сином спільну мову.

Найсміливіша документальна стрічка фестивалю – «Знайомство з Фоккенами» від режисерського тандему Ґабріель Проваас та Роба Шрьодера. Луїза та Мартіна Фоккени – сестри-близнючки.

Упродовж 40 років вони працювали проститутками. Позбавившись опіки сутенерів, вони заснували власний бордель, а згодом відкрили першу в світі неформальну профспілку для проституток.

Наразі ж сестри прощаються з професією. «Знайомство з Фоккенами» – портрет цих унікальних жінок, а також історія про те, чим жив Квартал червоних ліхтарів у Амстердамі останні півстоліття.

Найбільше зірок за хвилину фільму з'явиться у стрічці «Paradiso» Джероена Берквенса. Утім, головний персонаж фільму – не Іґґі Поп і не Курт Кобейн, а майданчик для їхніх виступів, амстердамський клуб «Paradiso», неформальний рай, створений на землі у стінах старовинної лютеранської церкви.

Музика

26 квітня

Концерт гурту ТаРута (Київ). Арт-кав'ярня «Квартира, 35»

Київський гурт презентує у Львові свій новий альбом під назвою EhnoLab. Любителям world-music рекомендуємо.
EthnoLab – це результат захопливого експерименту зі стилями: рок, диско, ф'южн та народні мелодії, етно-панк і етно-даб, класичне українське жіноче багатоголосся, акустична гітара, сопілка і ксилофон.
Поч. о 20.00

27 квітня

Джузеппе Верді: «Requiem» – пам'яті Ігоря Кушплера. Львівська філармонія, 18:00

Смерть італійського поета Алессандро Мандзоні, творчістю якого Джузеппе Верді дуже захоплювався, а з 1868 року знав особисто, вразила композитора. Це спонукало його написати «Реквієм» у пам'ять Мандзоні, який включив також і перероблену версію «Libera me», початково написану в пам'ять Россіні.

Джузеппе Верді широко використовує в «Реквіємі» енергійні ритми, піднесені мелодії і драматичні контрасти, подібно тому, як він робив це в операх, щоб виразити сильні емоції, що йдуть від тексту.

Савннозвісний твір звучатиме в пам'ять народного артиста України Ігора Кушплера, який рік тому трагічно загинув.
Виконують: Софія Соловій – сопрано, Зоряна Кушплер – мецо-сопрано, Роман Трохимук – тенор, Віктор Дудар – бас, Галицький академічний камерний хор, Камерний хор «Глорія», Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії, Володимир Сивохіп – диригент

Мистецтво

Дні квартирних виставок

З 25 по 29 квітня у Львові та Харкові пройдуть Дні квартирних виставок. Участь у Днях квартирних виставок візьме більше 30 худжоників. У Львові проектом займається група Відкрита, галерея Detenpyla, а також учасники проекту.

Організатори називають цей проект акцією солідарності самоорганізаційних ініціатив художників, які географічно знаходяться в протилежних кінцях України.

Програма Днів квартирних виставок у Львові на вихідні:

26 квітня, 18:00, пл.Франка (трамвайна зупинка)
Перформанс Ярослава Футимського

27 квітня 19:00, Вул. Джерельна 27/10
/Без назви / (N*-кількість учасників не визначена...)

28 квітня, 19:00, Вул.Тарнавського 37/1
Сергій Радкевич, Павло Ковач, Юрій Білей

Виставка Іконопис на тканині XVII – першої половини XVIII століть. Національний музей у Львові ім. Андрея Шептицького (пр. Свободи, 20)

Ще є шанс відвідати виставку Іконопис на тканині XVII – першої половини XVIII століть, яка триває до 30 квітня.
На виставці буде вперше комплексно представлено сакральні твори XVII – першої половини XVIII ст. з фондів Музею, які намальовані темперою чи олією на тканині (полотні або шовку).

Це ікони різної тематики, що розміщувалися на стінах храмів, зокрема, великоформатні полотна зі сценами Страстей Христових та Страшного суду, запрестольні ікони Богородиці Втілення, ікони, що входили у склад верхніх ярусів іконостасу, а також антипедії (тканини на бокові сторони престолу).

На окрему увагу заслуговує презентація відреставрованої «Плащаниці» XV ст. із церкви архангела Михаїла с. Жирівка Пустомитівського р-ну Львівської обл. Плащаниця є єдиним українським твором такого типу і поодиноким прикладом українського сакрального гаптування середньовічного періоду.

Хорошого настрою завжди і приємних вихідних! 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.