Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Охорона здоров'я

RGA Comunica??o, Recife

Вівторок, 21 травня 2013, 14:19

"Товстий гаманець і високий соціальний статус не убезпечують від зараження ВІЛ" - експерт

На Львівщині спостерігається тенденція до збільшення частки людей, що інфікуються Вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ) статевим шляхом, і при цьому сюди належать і особи, що займають високе соціальне положення.

Про це сьогодні, 21 травня, на брифінгу журналістам повідомила головний лікар Львівського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Мар'яна Служинська.

За словами Служинської, якщо наприкінці 90-х та до середини 2000-х на ВІЛ переважно інфікувались ті, хто приймають ін’єкційні наркотики, то сьогодні основна група ризику - люди, що ведуть невпорядковане статеве життя.

Окрім цього, наголосила лікар, йде тенденція до того, що серед ВІЛ-інфікованих зростатиме частка ЧСЧ - чоловіків, які мають секс із чоловіками.

"У Західній Європі 50% ВІЛ-інфікованих сьогодні - це чоловіки, що мають гомосексуальні стосунки", - сказала Служинська.

Значно вдалося знизити за останні роки вертикальний рівень передачі ВІЛ - від матері до дитини - наразі на Львівщині він становить лише 2-3%, повідомила лікар. Утім, вона додала, що це відбувається лише за умови, якщо породілля приймає спеціальні препарати. У протилежному випадку ризик передачі ВІЛ дитині становить 30-50%.

Загалом, за інформацією експерта, у 2013 році на Львівщині було зареєстровано 108 нових випадків інфікації ВІЛ, а всього на Львівщині зареєстрованих осіб з ВІЛ є 2300.

При цьому третина з них вже на стадії СНІДу - тобто появи клінічних симптомів захворювання.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.