Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Нерухомість

uastudent.com

Середа, 29 травня 2013, 12:53

Лікарське товариство просить ЮНЕСКО відреагувати на можливість новобудови на Святоюрській горі

Лікарське товариство у Львові звернулося до Львівської міської Ради та міського голови А.Садового, до Блаженнішого Патріарха УГКЦ Святослава, до Центру світової спадщини ЮНЕСКО з проханням не допустити будівництва біля собору святого Юра.

Про це йдеться на сайті Українського лікарського товариства у Львові.

“110 років тому митрополит Андрей Шептицький  надав приміщення та земельну ділянку з метою  створення харитативної медичної установи "Народна лічниця" для потребуючих мешканців Львова та краю. Ця установа на початку ХХ-го століття була одним із символів українського Львова, справжньою його візитівкою. Згодом митрополит Андрей став її найбільшим меценатом, а в 1920-х рр. придбав та подарував Товариству "Народна лічниця" нову ділянку під будівництво цілодобового шпиталю, який у 1938 році отримав його ім’я. Протягом усього свого життя митрополит постійно фінансово підтримував діяльність "Народної лічниці".

19.05.1994 р. міська рада передала Львівській Архієпархії УГКЦ будинок  Шпиталю та прилеглі приміщення старої амбулаторії, гаражів і котельні для створення церковної медичної установи для найбільш потребуючих мешканців міста. Відроджений Шпиталь став «піонером»   у  розвитку паліативної допомоги в країні, реалізації медико-соціальних проектів щодо підтримки найбільш вразливих прошарків населення, здобув заслужену славу, завдяки чому   у  2011 р. був визнаний «Благодійником року» у Львівській області.

На жаль, у 2008 р. з невідомих причин Архієпархія УГКЦ вирішила продати приватному інвесторові  частину  прилеглої  до Шпиталю земельної  ділянки з розміщеними  там спорудами, переданих  для здійснення декларованого соціального служіння. Це відкрило шлях для початку масштабного будівництва на схилі Свято-юрської гори, яка є   буферною охоронною   зоною  ЮНЕСКО.

Невідомо чому, цей проект почав втілюватися в життя без жодного інформування громадськості, без проведення слухань, ретельних геолого-архітектурних досліджень, врахування складного рельєфу ділянки, без обговорення доцільності будівництва саме у цій рекреаційній зоні, з грубим порушеннями існуючого історичного архітектурного ансамблю, погіршенням   умов оптимального функціонування лічниці, а також   умов проживання  суміжних домовласників, які звертаються зі скаргами у всі можливі інстанції.

На наш погляд, у цьому випадку повинно бути погоджене історико-містобудівне обґрунтування від науково-методичної ради Міністерства культури, має бути інформований Центр світової спадщини ЮНЕСКО в Парижі для отримання його згоди на будівництво у буферній зоні пам’ятки ЮНЕСКО,  здійснення якого може ускладнити  сприйняття архітектурного ансамблю  собору   Св. Юра.

УЛТ вважає за доцільне створення музею «Народної Лічниці», яка була одним з улюблених і найуспішніших проектів Великого Митрополита, у переддень його 150-річного ювілею. Прикро, що цей символ українського Львова, у рік 110-річчя "Лічниці" та 75-річчя Шпиталю  Андрея Шептицького, приречений на знищення. Тому не можемо не відзначити і вкрай негативний морально-етичний аспект цієї проблеми, зумовлений, зокрема, і позицією   в цьому питанні Церкви.

Серйозну морально-етичну проблему становить ідея будівництва на кістках десятків загиблих львів’ян, похованих у садку, відчужуваному під будову. Їх пам’ять  у 1998 році гідно вшанував  кардинал   Любомир Гузар із встановленням пам’ятного хреста.

Просимо міську раду і міського голову не приймати незважених рішень щодо виділення землі під будівництво на схилі Свято-юрської гори по вул. Озаркевича  без детального відкритого всебічного вивчення цього проблемного питання із залученням незаангажованих експертів та із врахування інтересів усіх залучених в конфлікті сторін, а також просимо належним чином вшанувати ювілей «Народної Лічниці».

Звертаємося до Глави УГКЦ Блаженнійшого Святослава з проханням акцентувати увагу кліру на потребі  гідного пошануванню спадщини великого Митрополита Шептицького напередодні його 150-річного ювілею.

Вважаємо за необхідне звернутись до ЮНЕСКО   щодо   відповідного реагування   на можливість новобудови у буферній зоні  історико-архітектурної пам’ятки   ЮНЕСКО   - собору св. Юра.”, - тест звернення.

Нагадаємо, що у Львові набирає обертів скандал довкола можливого будівництва житлового та офісного комплексу біля Собору св. Юра. Комплекс має намір збудувати ТОВ «Розвиток нерухомості». План будівництва виник майже три роки тому. Але лише постанова Галицького районного суду впритул наблизила підприємство до здійснення намірів.   




Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.