Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Батьківщина

hvylya.org

Четвер, 30 травня 2013, 16:48

Тимошенко виступила проти висунення єдиного кандидата в президенти від опозиції

Екс-прем'єр України Юлія Тимошенко виступила проти висунення єдиного кандидата від опозиції на вибори президента України у 2015 році, якщо ті відбуватимуться у два тури.

"Я хочу чітко заявити, що я проти висунення від опозиції єдиного кандидата в президенти, якщо вибори відбуватимуться у два тури. Вважаю, що висунення єдиного кандидата від опозиції на президентські вибори не тільки не потрібне, а і вкрай шкідливе для перемоги", - йдеться в її заяві "День Європи", розміщеній на офіційному сайті партії "Батьківщина" в середу.

"По-перше, і це, можливо, головне - ніхто нікому не давав права в кулуарах замість всенародного голосування обирати президента країни на основі якихось незрозумілих непрозорих тіньових домовленостей. Якщо опозиція вважає себе демократичною, то залишайтеся демократами в усьому, а не лише коли вигідно... У нас є сильні достойні кандидати від опозиції, і кожен з них зобов’язаний пройти народний праймериз у першому турі президентських виборів... У нас немає, як під час президентських виборів у 1999 році, загрози виходу в другий тур кандидата від комуністів разом із представником влади. В другий тур обов’язково вийде один із представників демократичної опозиції, а якщо все буде так, як сьогодні, то, можливо, в другому турі опиняться два опозиціонера. Обидва варіанти - позитивні", - зазначає Ю.Тимошенко.

"По-друге, немає жодних сумнівів, що правляча партія активно організовує варіант "канівської четвірки". Вже очевидно, що на інформаційному просторі активно нав’язується тема "єдиного кандидата" для того, щоб, граючи на амбіціях опозиційних лідерів і включаючи вбивчі суми фінансових ресурсів... за декілька днів до початку виборів провалили нову "канівську четвірку" та пояснили народу всю безпорадність, нікчемність, дурість усіх опозиціонерів. Хто виступить гарантом, що цього не станеться? Навіщо такі провальні ризики?", - наголошує вона.

"Але є ще й третя причина... Потрібно домогтися максимальної мобілізації українців проти правлячої сім’ї в першому турі президентської виборчої кампанії. Таку мобілізацію набагато краще проведуть кілька потужних команд справжніх кандидатів у президенти України від опозиції, ніж одна така команда... Кращої мотивації в кожного кандидата від опозиції, ніж вийти в другий тур і перемогти на виборах, не існує. Кожен із них і гроші збере, і команду для самовідданої роботи організує. Якщо висунути єдиного кандидата в першому турі, інші працюватимуть на одну соту частину своєї сили. А це вже провал і в першому турі, і в другому турі", - заявляє екс-прем'єр.

При цьому, за її словами, "принципово важливо, щоб усі лідери опозиційних сил уже сьогодні підписали публічну угоду про непоборювання між собою в першому турі та про одностайну підтримку опозиціонера у другому турі", оскільки відсутність такої єдності на виборах у 2010 р. "привела до влади сьогоднішню біду". "Я вдячна всім лідерам опозиційних партій, що вони саме таку угоду про непоборювання між собою в першому турі та про єдиний фронт у другому турі підписали 18 травня в День Європи. Це і є, на мій погляд, стратегічно вірне і переможне рішення", - наголосила екс-прем'єр.

Водночас, "якщо Януковичу спаде на думку... провести наступні вибори в один тур, від опозиції буде єдиний кандидат, і його вже визначено", зазначила Ю.Тимошенко.

Юлія Тимошенко також вважає, що необхідно одночасно припинити акції опозиції "Вставай, Україно!" й антифашистські заходи, ініційовані владою, і визначитися зі спільним планом дій у питанні євроінтеграційних прагнень країни.

"Прошу політиків усіх таборів заради наших дітей, заради збереження нашої нації зібрати всеукраїнський круглий стіл і прийняти декларацію про мораторій на використання мовних та історичних антагонізмів у політичних і виборчих технологіях, про мораторій на публічну грубу агресію в міжпартійних та міжособистісних стосунках... Я закликаю в цій декларації заявити про взаємне припинення акції "Вставай, Україно!" і так званого "антифашистського" руху та визначити спільний план дій щодо інтеграції України в Європейський Союз", - ідеться в заяві Ю.Тимошенко, розміщеній на сайті партії "Батьківщина".

На її переконання, всім українським політикам і суспільству загалом потрібно негайно "відійти від межі самознищення, вийти з сектора смертельної громадянської турбулентності".

"Замість того, щоб спокійно та мирно усунути від управління країною профнепридатну групу, "антифашизмом" людей налаштовують ненавидіти та вбивати одне одного", - хвилюється екс-прем'єр.

Вона ще раз звернулася до опозиції та влади з проханням публічно ініціювати круглий стіл згоди та "зупинити цей небезпечний сценарій".

Екс-прем'єр також просить опозицію зосередитися на постійних зустрічах із населенням у всіх містах і селах. "Ваш зв'язок із народом України – це єдиний рецепт змін, це єдине, на що варто наразі витрачати безцінний час", - зазначила вона.

Щодо інциденту з побиттям журналістів у Києві 18 травня Ю.Тимошенко заявила: "Я раджу опозиції не вимагати відставки уряду Азарова, міністра Захарченка або інших політичних паяців. Не гайте час, кращих у Януковича немає, а їхня наївна публічна дурість - вірний шлях до безслав’я та небуття".

"Але категорично не можна залишити без притягнення до кримінальної відповідальності тих, хто вчинив насилля над журналістами. Опозиція не має права залишити це питання без щоденного тиску та контролю", - заявила Ю.Тимошенко.

Крім цього, Ю.Тимошенко із сарказмом відгукнулася про звіт глави МВС України Віталія Захарченка, присвячений інциденту з журналістами 18 травня: "Серйозно кажучи, звіт міністра внутрішніх справ про події 18 травня – це найпринизливіший і найсмішніший виступ державного чиновника за всі 22 роки незалежності України. Це була справжня похвала дурості, гімн абсурду, апогей аморальності".

Джерело: Інтерфакс

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.