Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Міжнародна політика

polradio.pl

Середа, 5 червня 2013, 10:52

Польський Сейм може визнати геноцидом Волинську трагедію

Вшанування пам’яті жертв Волинської трагедії з 1943 року це тема засідання сеймової комісії культури, яке відбудеться сьогодні, 5 червня. У цій справі депутати вперше розглядатимуть шість проектів резолюцій. Суперечки у контексті трагедії викликає термін геноцид.

 

На даний час у Сеймі знаходиться шість проектів партій: Громадянської платформи, Права і справедливості, Союзу лівих демократів, Солідарної Польщі та Польської селянської партії, при чому депутати ПСП внесли два проекти. В усіх, за винятком проекту резолюції авторства депутатів Громадянської платформи, з’являється термін Волинської трагедії як геноциду.

Голова сеймової комісії культури та засобів масової інформації Івона Сьлєдзінська-Катарасінська з ГП, у розмові з журналістами Польського пресового агентства наголосила, що вшанування Волинської трагедії надалі викликає «страшні емоції», у тому, чи можна назвати її геноцидом. За її словами, якщо б Сейм прийняв резолюцію, в якій звучить слово геноцид, це могло б мати не лише правові але й політичні наслідки. Депутатка нагадала, що Польща є амбасадором України в ЄС, і висловила надію, що зміст резолюції Сейму про Волинську трагедію з 1943 року буде міцним, але не погіршить польсько-українських взаємин.

Проекти кожної з партій, окрім проекту Права і справедливості, підкреслюють вдячність для тих українців, які під час трагічних подій на Волині рятували поляків.

Нагадаємо, 26 квітня Депутати Львівської облради прийняли звернення "Про українсько-польські стосунки в 30-40-х роках ХХ століття та 70-у річницю Волинських подій". Депутати Львівської облради вважають такі дії поляків блефом та політичною технологією.

Тоді ж у МЗС України заявили, що вважають ухвалення польським Сеймом заяви про визнання ОУН-УПА злочинною організацією не відповідатиме високому рівню стратегічного партнерства між двома країнами.

У квітні у сеймі був зареєстрований проект ухвали "Щодо геноциду, вчиненого ОУН-УПА проти поляків Східних кресів в роках 1939-47 рр."

Раніше до польського Сенату було скеровано проект ухвали"Про встановлення 11 липня Днем пам’яті Мучеництва Кресов’яків".

20 березня у польському сеймі була створена Парламентська група у справах кресів, кресов'ян і спадщини східних земель давньої Речі Посполитої.

Джерело: Польське радіо

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.