Варіанти,  12 червня 2013

Святі котики страждають за нас усіх

Львів буде європейським тільки з вільними котами.

Ні для кого не є секретом те, що Україна вже давно прагне євроінтеграції. Особливо сильно європейським містом хоче стати Львів, який останніми роками все більше приваблює туристів з різних країн.

Та чи готові ми назватись європейцями, якщо у нас на належному рівні не вирішенні такі важливі питання, як наприклад, проблема безпритульних тварин, зокрема котів.

Нещодавно за ініціативи Західно-українського товариства захисту тварин (ЗУТЗТ) було створено проект ухвали "Про заходи захисту тварин від жорстокого поводження у м. Львові». Зокрема, в ньому йдеться про надання котам статусу вільних тварин.

За словами президента товариства Андрія Курача, вільними коти стануть тоді, коли їм дозволять безперешкодно перебувати в під'їздах, підвалах, в коморах, на вулиці. Справа в тому, що Україна повільно відходить від стандартів Радянського Союзу, де діяла міська гицлярня, що займалась відловом та вивозом безпритульних тварин з їхнього природного середовища.

Оскільки коти є біологічним засобом запобігання існування та розмноження гризунів, на думку ЗУТЗТ, їх не можна ні вбивати, ні ліквідувати з міста. Захисники тварин вважають, що вже давно слід офіційно визнати котів частиною екосистеми міста і надати їм особливі права.

Це не означає, що котів ніхто не контролюватиме. Проект ухвали передбачає біостерилізацію, вакцинацію та догляд за ними. На думку розробників проекту, цим повинні займатись волонтери-опікуни, обов'язком яких буде годування, лікування, стерилізація, вакцинація, догляд та прилаштування котів, що є мешканцями вулиці.

Опікун повинен буде також реєструвати та ідентифікувати вуличних тварин. Як передбачено законопроектом, опікун підписуватиме спеціальну угоду з міською владою.

Як показало голосування, що відбувалось 10 червня в рамках громадських слухань щодо визнання котів вільними тваринами, суспільство підтримує такий проект. Проте, залишається відкритим одне питання – чи готові будуть поодинокі ентузіасти, які з доброї волі самостійно годують районних котів, брати на себе обов'язки опікуна, за власні кошти стерилізувати і доглядати їх, та ще й підписувати угоди з міською владою?

В проекті ухвали йдеться про те, що регулювання чисельності вільних котів забезпечуватиметься як за позабюджетні кошти, так і за бюджетні. На думку Андрія Курача, не йдеться про шалені кошти, 50-60 тисяч на рік цілком вистачило б. Окрім цього, існує можливість отримання іноземних грантів, але потрібні зустрічні кроки від міської влади.

Цікаво те, що цим законопроектом поки що не передбачено покарань за порушення норм поводжень з вільними котами.

Проте, лідери парламентської фракції «Свобода» – Ірина Фаріон, Руслан Кошулинський, Юрій Михальчишин, Анатолій Вітів та Андрій Тягнибок в березні 2013 року зареєстрували у Верховній Раді законопроект «Про внесення змін до Кримінального кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо відповідальності за жорстоке поводження з тваринами та порушення правил їх утримання)».

В ньому йдеться про посилення відповідальності за жорстоке ставлення до тварин до 2 років ув'язнення. Співавторами та ініціаторами створення документа є активісти ЗУТЗТ, які разом з юристом готували норми законопроекту і звернення до політиків.

Ще одним позитивним моментом проекту ухвали, розробленої членами ЗУТЗТ, є поліпшення співпраці між ветеринарним відділом ЛМР, ЛКП «Лев», волонтерів та муніципальних структур, що займаються безпритульними тваринами.

Зокрема, активісти хочуть підпорядкувати ЛКП «Лев» управлінню екології, що поліпшить його роботу з безпритульними тваринами.

Якщо ухвалу затвердять, буде детально розроблено механізм її впровадження, а отже, Львів стане першим містом в Україні, де котів визнають вільними тваринами. Закордоном подібний досвід є в Римі, Санкт-Петербурзі, Варшаві, Любліні, Кракові.

Таким чином столиця Галичини стане на крок ближчою до європейських стандартів. Активісти ЗУТЗТ також сподіваються, що інші міста України переймуть позитивний досвід ухвалення цього рішення.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.