Оля Вишня,  13 червня 2013

Франко. Місія: Гурт Калєкція

19 липня на Львівщині розпочинається масштабний мистецький фестиваль Франко.Місія. Напередодні цієї події на Варіантах стартує спецпроект спільно з Мистецьким об'єднанням Дзиґа та ГО Франко Фест.

Протягом місяця ми розміщуємо на нашому сайті інтерв'ю з зірковими учасниками фестивалю, які розповідають, що готують на Франко.Місію, про українські фестивалі загалом, діляться власними новинами і не тільки.

Розпочинаємо передфестивальні розмови з Геннадієм М'ясоєдовим, лідером харківського гурту Калєкція.

Ця команда зароджувалась у час молодіжної революції на граніті, на поч. 90-х. Їхні революційні хіти були актуальними і впізнаваними і під час Помаранчевої революції.

Є в репертуарі Калєкції багато й лірики, більшість текстів гурту – на слова відомих українських поетів. За свою довгу історію гурт Калєкція випустила два альбоми – Відчуття присутності і Молода Україна forever.

Серед хітів Калєкції – «Слоника замучили кляті москалі», «В небі канарєєчка літає», Карусель, Жовтень 90-го.

Геннадію, яка Калєкція сьогодні? Що змінилось?

Безумовно, Калєкція змінилась, не могла не змінитись. Завжди хочеться зробити щось нове та й ще настільки кардинально, що зазвичай на виході отримуємо якусь фігню, яку, в свою чергу, знову хочеться змінити і знову кардинально.

А Калєкція сьогодні – це басист Олександр Шпілька, саксофон – Олег Савка, драмер – Петро Троць, ну і гітара, співи – Геннадій М'ясоєдов.

Як бачите, нарешті у Калєкції 80% учасників мають українські прізвища. Бо у Жадана колись питали дядьки з діяспори: «Який то в біса український гурт, в них же у всіх прізвища на -ов та на -єв!». Тепер вони мають заспокоїтись.

Що почуємо на фестивалі Франко.Місія чи будуть прем'єри?

Будуть як старі, можна сказати, перевірені часом пісні, так і нові – практично прем'єри.

Ви є ветеранами українського андеграунду, де найчастіше виступали на поч. 90-х, чи було
достатньо фестивалів, якими вони були?

Найчастіше виступали, звісно в Харкові, тоді була багато різних фестів, акцій саме там. Напевно фестивалів багато не буває, тому їх було недостатньо, хотілось ще й ще, а були вони веселими та драйвовими.

Якщо говорити про сьогодення, то на якому українському фестивалі ви б у першу чергу хотіли виступити?

В першу чергу, ми будемо 19 липня на Франко.Місії. А взагалі хотілося б і на Республіці в Кам'янці-Подільському, на Славське-Рок та багато ще де.

Чому Калєкція тільки час від часу виступає, чому не ведете активної музичної діяльності?

Тому що Калєкцію останні роки кидало від пофігізму з примітивізмом та мінімалізмом до алколголізму та перфекціонізму, ну і зворотньо. Але зараз все змінюється. Сподіваюсь, на краще.

Ще з 90-х Ви почали "українізацію" Харкова, разом з письменниками та іншими культурними діячами організовували культурні провокації, чи дало це свій результат, чи немає розчарування?

Харків не треба було українізувати, він завжди був українським. Так що ніякого розчарування в результатах нашої «діяльності» звісно немає.

А от що мені болить, так це те, що у моєму рідному місті при владі таки потвори. Але сподіваюсь, їм вже недовго залишилось.

Кілька років тому Жадан писав, що у Харкові найкраща альтернативна музика, сьогодні творчість якої української групи вам подобається? Чи взагалі в правильному напрямку рухається українська музика, на вашу думку?

Зараз багато талановитих, цікавих команд. Вони різні і це добре. Я б не хотів когось окремо виділяти. Українська музика рухається в правильному напрямку, я кажу саме про МУЗИКУ, а не те лайно, яке пропонують українцям на ТВ та ФМ.

Де ще цього літа можна буде вас почути?

Цього літа будемо готуватись до осені, маємо купу матеріалу для нової програми і хочемо презентувати її наприкінці вересня чи на початку жовтня, так що – до осені!

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.