Оля Вишня,  18 червня 2013

Львівщина фестивалить

Літо в розпалі. Між відпустками багато людей обирають відпочинок на різноманітних фестивалях під відкритим небом.

Це і нагода провести вихідні поза містом, це ще й концерти та інші культурні акції, це ще й нові враження.

Які фестивалі відбудуться цього літа на Львівщині – читайте у нашому матеріалі.

Липень

Фестиваль Франко.Місія

19-28 липня

Музика: рок, джаз, електронна, world music. Література. Театр. Сучасне концептуальне мистецтво.

Організатори: МО Дзиґа, ГО Франко Фест

Місце:с. Поповичі, Мостиського району, с. Нагуєвичі, Дрогобицького району, м. Добромиль, м. Судова Вишня, с. Вишня, м. Старий Самбір, м. Дрогобич

Вхід на всі акції фестивалю – вільний

Два великі овпенейри – Форт-Місія та Франко Фест об’єдналися цього року у спільний проект. Франко.

Місія триватиме десять днів. Розпочнеться 19 липня у с. Поповичі, на фортах Першої світової війни.

Тут протягом трьох днів діятиме кілька сцен. Буде представлено мистецькі об’єкти від сучасних художників-концептуалістів, традиційно не обійдеться без літературних акцій і звісно ж концертів.

З 22 по 25 липня триватиме мистецька мандрівка з с. Поповичі до с. Нагуєвичі. Зупинятимуться учасники у Добромилі, Судовій Вишні, Вишні, Старому Самборі та Дрогобичі, де також відбуватимуться різноманітні мистецькі акції.

Завершиться фестиваль трьохденним мистецьким дійством у Нагуєвичах. З 26 по 28 липня тут нон-стоп триватимуть культурні дійства на будь-який смак – від рок-концертів до інтелектуальних дискусій про творчість Франка, від нічних рейвів до актуального мистецтва.

Від ночі поезії до театральних перформансів, численних майстер-класів, тощо.

Також в Нагуєвичах на території фестивалю діятиме дитячий садок, де батьки зможуть залишити свою дитину.

З дітьми працюватимуть працівники Центру дослідження дитячої літератури для дітей та юнацтва.

У межах Франко.Місії також відбудеться акція «Україна читає дітям». Зіркові учасники фестивалю читатимуть казки  Франка у фестивальному дитячому садочку.

Також всі запрошені виконавці, які виступатимуть у Нагуєвичах, заспівають як мінімум одну власну пісню на слова Франка. 

Серед музичних учасників:

Ніно Катамадзе та група Insight, Олег Скрипка та Лє Гранд Оркестр, Тарас Чубай і Плач Єремії, Крихітка, Katya Chilly Group, Кому Вниз, Місько Барбара, Kalo Chavo (Сербія), гурт Калєкція, ShockolaD, Andrew Kohan Blues Band, Гич Оркестр, Zapaska, Rock-H, Kozak System, КораЛЛі, Рутенія, The Lemon Bucket Orkestra (Канада), Ryan Socash Duet (США-Польща), AtmAsfera, Corna Kruswa (Німеччина), Kind of Zero, Джалапіта, DrumТиАтр, Фіолет, Один в каное.

Серед літературних учасників:  

Оксана Забужко, Олег Лишега, Василь Голобородько, Василь Герасим'юк, Віктор Неборак, Галина Пагутяк, Володимир Лис, Юрій Прохасько, Тарас Прохасько, Володимир Єшкілєв, Юрій Винничук, Василь Карп'юк, Лесь Белей, Галина Крук, Юрій Іздрик, Маріанна Кіяновська, Катерина Калитко, Ігор Павлюк, Григорій Семенчук, Юрій Завадський, Мар'яна Савка, Катерина Оніщук та інші. Серед спеціальних запрошуваних - знамениті сучасні поети зі світовим іменем Томас Венцлова та Адам Загаєвський.

Перфоманси, гепенінги, land-art об'єкти будуть творити кілька десятків митців з різних міст України та з-за кордону.

Куратором візуальної частини – арт-директор галереї «Дзиґа», відомий художник Влодко Кауфман.

Фестиваль Підкамінь

19-21 липня

с. Підкамінь, Бродівського району, Львівської області.

Один з найперших і наймасштабніших фестивалів Львівщини після зміни оргкомітету з кожним роком перетворюється з культурної події та провінційні фестини.

З культурних подій акцент переходить на дешеві розваги – весілля на головній сцені, базарчик для хендмейд-майстрів, катання на конях, стрибання на батутах, тощо.

На разі на сайті фестивалю розміщено інформацію про участь трьох гуртів – Рокаш, КораЛЛі та Свята Ватра.

Також організатори повідомляють, що буде літературна частина у межах фестивалю, на разі оголошено приїзд письменника Максима Кідрука.

А ленд-арт на фестивалі представить  творчий дует «Дивина звичайна», дівчата представлять три проекти ленд-арту: «Деревограй», «Ниткодім» та «Гілкосипед»  – йдеться в інформації на сайті фестивалю.

Щодо місцевості фестивалю, то селище Підкамінь не зі звичайних. Найперше, красивий ландшафт, тут розташований давній монастир Походження Дерева Хреста Господнього.

На високому узгір’ї розташований великий камінь, висотою 16 метрів. Сюди часто приїжджають художники на пленер.

CarpathianAllianceMetalFestivalopenair

26-27 липня

Туристичний комплекс «Захар Беркут», біля с. Славське

Вхід – 580-620 грн.

В кінці липня фестиваль Carpathian Alliance Metal Festival open air збере прихильників важкої музики на горі Високий Верх поблизу с. Славське.

Учасники фестивалю:

26.07.2013

Paganland, Incursed, Drakum, Stribog, Cruachan, Korpiklaanі, Eluveitie  

27.07.2013

Nahemoth, Manheim, Darkend, Nokturnal Mortum, Shining, 1349, Immortal

У вартість квитка входить 2 підйому на канатній дорозі і місце під намет.

Серпень

Фестиваль Захід

16-18 серпня

с. Родатичі, Городоцького району

Вхідний квиток на три дні – 300 гривень

Організатори говорять про виступ близько 50 гуртів протягом трьох днів, а також про виступ письменників, театралів та мистецькі проекти.

Зокрема на фестивалі виступатимуть:

Rocky Leon, Ляпис Трубецкой, Воплі Відоплясова, Скрябін, SunSay, O.Torvald, Тостер, Бумбокс, Zdob Si Zdub, Кожаный Олень, Аддис Абеба, Фліт, Сергій Жадан та Собаки в Космосі, Stoned Jesus, Веремій, Роллікс,  Viter, Noize MC, Крихітка, Skinhate, Анна, The Вйо, ТЕЛЬНЮК: Сестри, Далай Лама, Серцевий Напад, Alina Orlova, The Retuses, Los Colorados, Latur, Dimicandum, We Are!!, Acloneofmyown, Один в каное.

Попри те, що організатори називають свій фестиваль "однією з найпотужніших подій країни", відгуки про попередні фестивалі застерігають бути обережними під час перебування на території фестивалю.

І хоч на території фестивалю охоронців зазвичай більше, ніж самих відвідувачів, на другий день після фестивалю найчастіше з’являлись відгуки про масові крадіжки в наметовому містечку. 

Знайшли в інтернеті і відгук однієї з учасниць фестивалю, письменниці Світлани Поваляєвої, яка також незадоволена підходом організаторів до справи.

 Сам фестиваль відбувається на території колишнього табору відпочинку «Сонячна долина».

Фестиваль ТуСтань

2-4 серпня

с. Урич, Сколівського району

Цей захід для любителів історії, зокрема середньовіччя. Тут протягом трьох днів відбуваються  реконструкторські бої, звучить середньовічна музика, проводять майстер-класи з середньовічних танців.

Можна також спробувати середньовічну кухню та придбати тематичні сувеніри. Відбуваються також театральні виступи та вогняні шоу.

Цьогорічна програма фестивалю на разі невідома. Організатори просять звертатися з побажаннями.

Сам фестиваль відбувається в історико-культурному заповіднику ТуСтань, поблизу с. Урич, де залишились скелі від ранньосередньовічної наскельної фортеці.

У самому заповіднику вартує побувати, єдине, дорога до цього місця нещадна до автомобілів.

Фестивального літа!

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.