Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Міжнародна політика

galinfo.com.ua

Середа, 19 червня 2013, 13:46

Польський сенат хоче застосувати термін «геноцид» щодо Волинської трагедії

«Етнічна чистка, що відповідає ознакам геноциду» – так законодавчий комітет польського Сенату пропонує назвати фізичне усунення поляків з Західної України, проведене 1943–44 років бандерівською фракцією Організації українських націоналістів та Українською повстанською армією.

Вища палата польського парламенту від сьогодні розглядатиме резолюцію про 70-у річницю Волинської трагедії. Її текст базується на двох проектах, підготовлених Громадянською платформою та Правом і справедливістю, наголошує сенатор Лукаш Абґарович.

«Комісія за основу прийняла проект, що його писав я, тобто Громадянської платформи, але до нього додано кілька абзаців з іншого проекту – отож текст є спільний, – каже сенатор. У проекті резолюції, що буде представлений на пленарному засіданні Сенату, говориться, що «організований і масовий характер цих злочинів і супроводжуючі їх звірства надають операції риси етнічної чистки, що відповідає ознакам геноциду».

Ця фраза консультувалася з юристами та Інститутом національної пам’яті – наголошує Лукаш Абґарович. Проект також включає заяву, що Сенат «віддає високу честь усім українцям, які не піддалися тогочасній атмосфері терору і, ризикуючи своїм життям, допомагали польським сусідам».

У проекті також підкреслюється, що «поляки хочуть примирення і дружби з українцями» і «справжнього примирення, однак, воно може бути побудоване тільки на правді і взаємному засудженні злочину».

У свою чергу, Леонід Кравчук, екс-президент України та член комітету «Примирення між народами», який саме перебуває у Варшаві, наголошує: слово «геноцид» напевне не сприятиме порозумінню поляків і українців.

Джерело: Польське радіо

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.