Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Львівська міськрада

tsn.ua

Четвер, 20 червня 2013, 14:24

В центрі Львова відреставрували 9 балконів

В рамках проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста  Львова», протягом 2012-2013 років було відреставровано 9 балконів. Наразі тривають роботи по відновленню двох балконів і планується відреставрувати ще декілька балконів.

Про це Варіантам повідомила прес-служба Львівської міськради.

Роботи на двох ще тривають. Загальна сума реставрації усіх балконів склала майже 500 тис. грн., тобто, один балкон в середньому обійшовся в 55 тис. грн.

«Спочатку було складно, бо потрібно було знайти підрядників і навчити їх виконувати роботи, як того вимагають наші німецькі партнери. Ми це зробили, балкони вийшли гарні і мешканці задоволені. На балкон тепер безпечно вийти, з нього не тече, з нього у найближчі 20 років нічого не обвалиться. Найскладніший був балкон на вул.Дудаєва, 9. Матеріал для нього нам довелося привозити аж з-під Праги, ремонт вийшов фантастичний, мешканці задоволені. У цьому випадку була ініціатива мешканців, вони перші звернулися і хотіли реставрувати балкон», - розповіла начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

Балкони, що було відреставровано, знаходяться на п’яти  будівлях з трьох століть. Серед них: вул. Краківська, 17 - найстаріша будівля з 18 ст., на якій відбувалась реставрація балкону. Тут була проведена реставрація кронштейнів з природного каменю та чавунної решітки, що з'явилась пізніше в 19 ст.; вул. Левицького, 10 - балкон складається переважно з металевих конструкцій; на балконах на вул. Федорова, 12 і 29 з часу сецесії в першу чергу були проведені роботи на металевих решітках та було виготовлено в більшості, відсутні ліпні кронштейни; балкон на вул. Дудаєва 9, який знаходиться на еркері, став одним з найскладніших об’єктів, оскільки втратив велику кількість декоративних елементів з «роман-цементу» – матеріалу, історична продукція матеріалу якого у Львові на сьогодні практично втрачена

«Під час  цього пілотного проекту ми взялися за реставрацію балконів, що знаходилися в дуже поганому стані. До реставрації були залучені чотири фірми, з якими ми крок за кроком пройшли технологію реставрації балконів різних часів. Тим самим ми створили базу для реставрації в місті на майбутнє. На 2013 рік ми запланували реставрацію 21 балконів на 16 будівлях», – розповідає керівник проекту GIZ у Львові, Іріс Гляйхманн.

Як уточнила Ліля Онищенко, цього року  реставруватимуть балкони на вул.Сербській, 13, Лесі Українки, 24 - Друкарська, 6а, вул.Краківська, 26, пл.Соборна, 11, 9, 10, вул.Дорошенка, 6, вул.Лесі Українки, 36, вул.Богомольця, 10, вул.Лисенка, 7.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.