Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Новини

newsradio.com.ua

П'ятниця, 21 червня 2013, 15:35

Chevron уже переказав 1,5 млн доларів за розробку та експлуатацію родовищ Олеської площі, – Васюник

Компанія Chevron Ukraine уже переказала платіж розміром близько 1,5 млн дол. за роботи по розробці та експлуатації родовищ у межах Олеської площі.  

Про це заявив народний депутат України, член комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Ігор Васюник, повідомила прес-служба народного депутата України.

За його словами, в угоді, яку Львівська та Івано-Франківська облради отримали на затвердження між державою і Chevron Ukraine про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах Олеської площі, ключовим питанням є розподіл прибутків між сторонами, компенсація органам місцевого самоврядування за експлуатацію родовищ, забезпечення екологічних ризиків через певні зобов'язання сторонами.

На його думку, в угоді з Chevron Ukraine є пункт, який вимагає пояснень та обговорення.

"Зокрема, в угоді пропонується визнати дату 24 травня 2012 р. початком виконуваних робіт, на які вже витрачено понад 2,7 млн дол. Зокрема, з цієї суми зазначається платіж розміром близько 1,5 млн дол на користь третіх осіб. Добре було б отримати пояснення у представників Chevron Ukraine, що це за витрати, якщо угода ще навіть не підписана і чому ті ж витрати повинні бути зараховані до компенсаційних витрат?" - заявив Васюник.

Окрім того, за словами нардепа, механізм розподілу продукції, викладений в редакції угоди носить непрозорий характер.

"Держава передає в користування інвестору свої надра, які є безцінними, а інвестор зі своєї сторони вкладає мільярди для розробок цих надр. Тому, за логікою, процентна частка держави у прибутках та процентна частка інвесторів мала би бути "50/50". Натомість, пропонована схема розподілу складена на користь Chevron Ukraine... "кращих прогнозах, за цією угодою держава отримає не більше, як 40% прибутку", - зазначив Васюник.

Проте, за його словами, незалежно від отриманих Chevron Ukraine прибутків, екологічні ризики для громади не зменшуються, тоді як прибутки для держави є мінімальним.

Важливим є питання щодо врегулювання використання земельних ділянок та наявної інфраструктури. В частині забезпечення державою інвесторів земельними ділянками на договірній ділянці ситуація є цілком зрозумілою, зазначає нардеп. Більш проблематичним цей процес стане, якщо оператор не досягне домовленості з третіми особами (власником) щодо набуття право власності на землю.

"Договір передбачає, що після повідомлення оператором держави, про те, що неможливо домовитись з пересічним українцем про купівлю землі, держава за копійки передає землю Chevron Ukraine... "Керуючись суспільною необхідністю", КМУ постановою визначить вартість землі і передасть її інвестору. Це є одна з найбільших прогалин закону "Про угоди про розподіл продукції", яку необхідно було б більш детальніше розписувати в самій угоді", - говорить народний депутат.

Нагадаємо, договір з компанією Шеврон мають підписати ще до Дня Незалежності.

Джерело: РБК

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.