Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Новини

vkurse.ua

Середа, 26 червня 2013, 11:26

В Україні з 5 липня подорожчає спирт

Державне підприємство "Укрспирт" повідомило лікеро-горілчаним заводам про підвищення з 5 липня цін на спирт на 12%. У відомстві дані дії пояснюють зростанням собівартості виробництва спирту.

"Збільшилася вартість сировини і енергоносіїв", - заявив заступник директора держпідприємства Борис Францишко.

За даними "Укрспирту", на частку сировинної та енергетичної складових припадає близько 90% собівартості, решту 10% займають заробітна плата, транспортні та інші витрати.

Зараз вартість одного декалітра спирту, в залежності від виду, становить 145-150 грн. В результаті подорожчання спирту на 18 грн/дал вартість півлітрової пляшки горілки може зрости на 1 грн.

При цьому експерти зернового, газового і нафтового ринків відзначають, що вартість енергоносіїв, а також основної сировини для виробництва спирту - пшениці - не змінилася - близько $ 270 за тонну.

На думку експертів, підвищення цін на спирт спостерігається при низькій купівельній спроможності і буде стимулювати заміщення споживання легальної алкогольної продукції товарами тіньового сектору. Проти ініціативи "Укрспирту" вже виступили найбільші учасники ринку.

За даними Держстату, у 2012 році виробництво лікеро-горілчаної продукції в Україні склало 44,9 млн дал - практично таке ж, як у 2011 році (44,8 млн дал), коли спостерігалося падіння виробництва на 16,4%. З початку 2013 року виробництво горілки впало на 18,5%.

Джерело: Коммерсантъ-Украина

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.