Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Новини

pressclub.lviv.ua

Середа, 26 червня 2013, 11:51

Нардепи від Львівщини розроблятимуть зміни до законодавства щодо пам'яток ЮНЕСКО

Нардеп Ігор Васюник, віце-президент УНК ICOMOS Андрій Салюк та доцент кафедри реставрації та реконструкції архітектурних комплексів НУ "Львівська політехніка" Василь Петрик виступили ініціаторами створення робочої групи з підготовки законодавчих ініціатив щодо збереження об'єктів світової спадщини ЮНЕСКО в Україні. 

Про це сьогодні, 26 червня, на прес-конференції повідомив нардеп від ВО "Батьківщина" Ігор Васюник, інформує кореспондент Варіантів.

За словами Васюника, меморандум про створення робочої групи, куди ввійшли експерти, науковці, громадські діячі і нардепи, був підписаний 19 червня і на сьогодні вже відбулося перше її засідання.

Він зазначив, що всі напрацьовані законодавчі ініціативи підтримає депутатська група "Львівщина".

За словами Васюника, попри те, що законопроект є непростим в розробці, його хочуть презентувати вже у вересні-жовтні. Для цього спеціальна робоча група буде засідати мінімум двічі на тиждень, додав нардеп.

Віце-президент УНК ICOMOS Андрій Салюк зазначив, що українське законодавство в жоден спосіб не окреслює, що таке пам'ятка ЮНЕСКО. Це, за його словами, розв'язує руки забудовникам та інвесторам, які можуть виправдовувати забудову в зоні всесвітньої спадщини ЮНЕСКО тим, що, згідно з українським законодавством, це дозволено.

"Ми говоримо про внесення змін та доповнень до чинного пам'яткоохоронного законодавства для того, аби забезпечити збереження всіх пам'яток України, внесених до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО", - наголосив Салюк.

Він додав, що, порівняно з законами про охорону пам'яток деяких західноєвропейських країн, український закон залишається суто декларативним.

"Він не наповнений статтями прямої дії, які забезпечили б збереження наших пам'яток. Тоді як законодавство, зокрема, Польщі, дуже чітко регламентує, що можна робити і яка процедура дозволів", - сказав Салюк.

Нагадаємо, Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО 21 червня вніс до списку Всесвітньої спадщини 16 дерев’яних церков українського та польського Закарпаття, в тому числі чотири у Львівській області.  

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.