Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Міжнародна політика

П'ятниця, 28 червня 2013, 13:33

Глави УГКЦ та РПЦ підписали декларацію з нагоди 70-річчя Волинської трагедії

28 червня Верховний архієпископ Святослав Шевчук від імені Української греко-католицької церкви та архієпископ Юзеф Міхалік від Католицької церкви в Польщі підписали Спільну декларацію Католицької церкви в Польщі та Української греко-католицької церкви з нагоди 70-річчя Волинської трагедії.

Про це повідомила прес-служба Посольства Украъни в Польщі.

27 червня у Греко-католицькій василіянській церкві Успіння Божої Матері у Варшаві відбулася спільна панахида за загиблими на Волині 1943 року.

Участь у поминальному молебні взяли Блажeнніший Святослав Шевчук, три українські греко-католицькі митрополити, польські архієпископи Іоан Maртиняк, з Перемисько-Варшавської Архієпархії УГКЦ, і Юзеф Міхалік, примас Юзеф Ковальчик та кардинал Казімєж Нич, архієпископ Мечислав Moкшицький, митрополит Львівський латинського обряду, Президент Республіки Польща Броніслав Коморовський, Посол України в РП М.Мальський.

Глава Української греко-католицької церкви Блаженнійший Святослав (Шевчук) наголосив, що відновлює прохання про вибачення, яке 12 років тому, 27 червня 2001 року, під час богослужіння у Львові, за участі Папи Римського Іоанна Павла II зробив його попередник, кардинал Любомир Гузар. “Сьогодні в історичній варшавській церкві, в присутності найвищої польської влади й ієрархів католицької церкви прагнемо відновити це прохання. Нехай спільно з нашою молитвою дійде до кожної польської родини, яка втратила близьких з рук моїх земляків. Нехай допоможе загоїти біль і втрати і нехай служить надією на краще сьогодні і майбутнє у відносинах між нашими народами”, - підкреслив глава УГКЦ.

Він також спрямував це прохання до українських родин, які втратили близьких з рук поляків і до родин інших національностей.

Глава УГКЦ підкреслив, що “у прагненні надання і отримання вибачення” з греко-католиками об’єднується предстоятель Української православної церкви Київського Патріархату Філарет, а також Волинська рада християнських церков.

Архієпископ Святослав підкреслив, що XX століття принесло українському народу великі трагедії: війни, голодомори, заслання до Сибіру, а також Волинську трагедію.

“Ніщо не може виправдати навіть одного втраченого життя. Ніщо не може виправдати взаємної ворожості аж до проливання братерської крові”,- підкреслив владика УГКЦ.

На його переконання, історики повинні здійснювати зусилля щодо встановлення фактів про причини трагічних подій на Волині, назвати злочини і злочинців і це повинно відбуватися з повагою до правди і без маніпуляції.

 

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.