Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Новини

pravda.lutsk.ua

Понеділок, 1 липня 2013, 11:28

В Україні набув чинності закон щодо перерахунку пенсій

Сьогодні, 1 липня, в Україні набрав чинності закон № 231-VII "Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії".

Відповідно до закону врегульовано ряд питань пенсійного забезпечення: про зарахування до страхового стажу часу перебування у відпустці по вагітності та пологах, про виплату пенсії по втраті годувальника дітям, які досягли 18-річного віку, в період перерви в навчанні, про зміну механізму перерахунку пенсій з 1 березня кожного року, про оптимізацію зарплати для обчислення пенсії шляхом першочергового виключення періодів отримання допомоги по безробіттю, про удосконалення механізму визначення середньомісячного коефіцієнта зарплати особи у разі, коли є неповних місяці страхового стажу.

Із липня 2013 року р. особи, які перебувають у відпустці по вагітності та пологах і отримують допомогу по вагітності та пологах, будуть застрахованими особами, отже ця відпустка буде зараховуватися до страхового стажу при призначенні пенсії.

Крім того, діти, які досягли 18-річного віку (якщо вони навчаються на денній формі навчання) зможуть отримувати пенсію в разі втрати годувальника в періоди перерви в навчанні, але за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців.

Набирає чинності змінений механізм щорічного перерахунку призначених пенсій з 1 березня кожного року. Порядок проведення такого перерахунку, як і раніше буде визначатися в межах бюджету Пенсійного фонду за рішенням Кабінету міністрів України.

Раніше право на перерахунок пенсій визначалося в залежності від того, на скільки у попередньому році виріс розмір пенсії особи, то у зв'язку із змінами, це не матиме значення. Перерахунку фактично підлягають всі пенсії. При цьому заробітна плата, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію буде підвищуватися на коефіцієнт, що відповідає не менше 20 відсоткам показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, в порівнянні з попереднім роком. Кожному пенсіонеру гарантується підвищення заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію, на коефіцієнт Проте зростання рівня інфляції (індексу споживчих цін) за минулий рік.

Законом пенсіонеру надана можливість при визначенні зарплати для обчислення пенсії з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії, в першу чергу виключити періоди одержання допомоги по безробіттю (за ці періоди враховується мінімальна зарплата) незалежно від їх періодичності. Також удосконалено механізм визначення середньомісячного коефіцієнта зарплати особи у разі, коли є неповний місяць страхового стажу (місяці, в яких заробіток менше мінімальної заробітної плати). Це дозволить збільшити розмір пенсії.

Джерело: РБК

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.