Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Громадські організації

Понеділок, 8 липня 2013, 11:38

На Львівщині створять громадські інформаційні центри

03-05 липня делегація представників громадських організацій, державної влади та місцевого самоврядування Львівщині з робочим візитом відвідали Люблінське воєводство (Польща) з метою ознайомлення з досвідом польських колег в питаннях надання адміністративних послуг, електронного урядування, а також підвищення рівня публічності та прозорості в роботі працівників місцевого самоврядування Польщі різних рівнів.

Члени української організації відвідали і ознайомилися з досвідом роботи Люблінської, Краснікської, та Пулавської міськрад, а також міської адміністрації в Ленчна.

В рамках візиту представники польського місцевого самоврядування ознайомили своїх українських колег із шістьма принципами якісного управління, визначених програмою «Прозора Польща», а також розповіли про їх поетапне впровадження.

Польські міста також поділилися досвідом електронного урядування, перш за все в частині надання адміністративних послуг населенню, а також продемонстрували роботу єдиного вікна адмінпослуг для населення. У місті Пулави також розповіли про практику введення єдиних міських електронних карт з метою надання різноманітних послуг населенню.

Значна увага під час візиту була приділена висвітленню досвіду співпраці міських адміністрацій з недержавними організаціями в питанні надання послуг населення. Так, у Любліні представники місцевого самоврядування та органів державної влади Львівщини ознайомились з роботою відділу міськради, котрий опікується громадськими організаціями неповносправних, а також людей похилого віку.

«Польський досвід безумовно є корисний для України, адже більшість із проблем, котрі вдалося вирішити міському самоврядуванню в Польщі в рамках проекту «Прозора Польща» сьогодні є актуальними для України. Ми хотіли показати, що насправді їх вирішення залежить від позиції громад та їхньої співпраці з міською владою в питаннях створення умов для всебічного задоволення потреб людей. Наприклад, з корупцією в органах влади можна і слід боротися шляхом підвищення публічності і відкритості в її діяльності. Останньому сприяє впровадження електронного урядування і інформування населення», -  наголосила голова  ГО Центр Співпраці Польща-Схід Наталія Гмурковська.

Візит здійснено в рамках міжнародного проекту «Створення громадських інформаційних центрів на Львівщині», котрий реалізується з польської сторони Форумом люблінських громадських організацій та ГО Центр Співпраці Польща-Схід, а з української - ГО «Європейський діалог».

Результатом реалізації проекту стане створення  мережі громадських інформаційних центрів на базі регіональних ГО, сільських бібліотек, органів місцевої влади за активної участі громад та органів місцевого самоврядування на рівні малих містечок та сіл Львівської області. Всього повстане 20 таких центрів.

Начальник управління культури Миколаївської РДА Ірина Іваночко переконана, що громадські інформаційні центри – вкрай необхідні сьогодні в Україні, бо якість і прозорість останніх хоч і покращується, але ще далека від того, що вдалося побачити в Польщі.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.