Варіанти,  16 липня 2013

Кіндерсюпризна мафія з Руху

Цьогоріч Львівщина відзначилась двома сумними випадками у оздоровленні дітей: під час відпочинку пішли з життя 10-річна дівчинка та 17-річний хлопець.

Це зайве свідчення того, що ця сфера в області перебуває не в найкращому стані. І, якщо загибель хлопця у Славському трапилась через недогляд вихователів, то провина у смерті 10-річної Діанки Сидельник частково лежить і на чиновниках з Львівської ОДА, які не зуміли налагодити ефективну роботу з відпочинку та оздоровлення дітей, через що їх батьки змушені шукати альтернативні способи для покращення здоров’я своїх чад.

Дехто з чиновників ОДА, які мали б відповідати за цю галузь, схоже, що займаються власним збагаченням. Якраз про поцуплені в 2010-2012 рр. 3,5 млн. грн. і йтиметься у цьому матеріалі. 

Ліквідувати значить сховати

У листопаді 2013 року тодішній голова Львівської ОДА Михайло Костюк ініціював реорганізацію структури ОДА, внаслідок чого ліквідували низку структурних підрозділів, частину – перейменували та створили нові. Тоді ж скоротили і управління з питань сім’ї та молоді, функції якого після ліквідації поклали на департамент з питань освіти, науки, сім’ї та молоді ОДА.

Проте ще навесні 2013 року Держфінспекція у Львівській області перевірила діяльність управління, що ліквідовувалось і виявила порушень за період з 1 червня 2010 року по 31 грудня 2012 року на суму 3 млн. 589 тис. грн.

Зокрема, управління спромоглось приховати кредиторську заборгованість на 10,3 тис. грн. Були знайдені і порушення у фінансуванні відпочинку дітей у "Артеку": розбіжність між оплаченими коштами за проживання та представленими підтвердними квитанціями становила 7,5 тис. грн. З порушеннями виділялись путівки як до "Артеку", так і до "Молодої гвардії" – на суму 26,4 тис. грн., а ще на 7,3 тис. грн. – виділили зайвих путівок.

Після перевірки касових операцій, інвентаризації готівки та розрахунків з підзвітними особами представники Держфінінспекції віднайшли незаконних видатків ще на 130 тис. грн.

Окрім цього, інспекція виявила, що в управлінні бракує матеріальних цінностей на 46,6 тис. грн., практично на таку ж суму установа перевитратила бюджетні кошти на організацію заходів. 

Багато претензії у Держфінінспекції було до колишнього заступника начальника управління Андрія Добрянського: інспектори стверджують, що той до авансових звітів за 2011 рік не надав товарних чеків на загальну суму 123,3 тис. грн. Також, згідно зі звітом, копія якого є в розпорядженні Варіантів, Добрянський незаконно оздоровився на 12,9 тис. грн.

Варіанти вирішили уважніше придивитися до постаті Андрія Добрянського, тим більше що управління сім’ї та молоді Львівської ОДА вже не вперше потрапляло в поле зору журналістів через фінансові та інші оборудки.

Нагадаємо, у вересні 2007 року спалахнув скандал за участю тодішнього голови цього управління Андрія Корната, який сьогодні займає поважну посаду голови ЛОО Української народної партії "Рух", а також  є депутатом Львівської облради. 

Виявилось, що Корнат отримав квартиру поза чергою в межах програми пільгового молодіжного кредитування міськради Львова – державний чиновник обійшов багатодітні сім'ї, які стояли в черзі 4 і більше років. 

Однак звільнений зі своєї посади Корнат був лише через рік, у 2008 році, з подання тодішнього голови ОДА Михайла Кмітя. Офіційною причиною стали претензії з боку останнього до оздоровлення дітей із потерпілих від паводку районів на базі "Мрія" у Славському. Оздоровлення, на думку Кмітя, проводилось неналежним чином. Неофіційно вже тоді подейкували про те, що кошти, якими розпоряджається управління, використовуються не за призначенням. 

Корнат безславно покинув державну службу, але на посадах залишилися люди, яких він привів на роботу в управління. Звісно, це були його кращі побратими з тоді ще НРУ, серед них і Андрій Добрянський.

Патріоти й діти

Екс-заступник начальника управління Андрій Добрянський сьогодні, до слова, є уповноваженим голови ЛОО Української народної партії "Рух" Андрія Корната у справах депутатської діяльності, головою фракції НРУ у Пустомитівській районній раді, головою комісії з питань культури, туризму, молоді, оздоровлення та спорту Пустомитівської райради. Також він очолює ГО "Центр оздоровлення та відпочинку Львівщини", зареєстрований на початку 2013 році за адресою: село Гамаліївка Пустомитівського району, вул. Коновальця 16.

На сайті ліквідованого управління зазначено, що Центр "організовує скерування груп дітей на відпочинок та оздоровлення до дитячих закладів та у зворотному напрямку" та навіть вказано вартість проїзду.  

Бажання чиновника примусити нароблені зв’язки і досвід працювати на власну кишеню  зрозуміло. Проте, як з’ясувалося, в недобудованому особняку за цією адресою, насправді, ніякого Центру немає, і мешканцям Гамаліївки про його діяльність нічого також не відомо.

Цей особняк, натомість, і справді є приватною власністю екс-чиновника середньої ланки Львівської ОДА Андрія Добрянського. Землевпорядник та секретар сільської ради розповіли журналістам, що за адресою Коновальця,16 розташована лише приватна власність Добрянського, а саму земельну ділянку він придбав ще 7-8 років тому.

ГО "Центр оздоровлення та відпочинку Львівщини" немає натомість жодної іншої адреси, хоч й проводить свою діяльність. 

Самоспалення Добрянського

Аби прояснити ситуацію, ми звернулися до Андрія Добрянського за коментарем.

Виявлену Держфінспекцією нестачу в сумі понад 3,5 млн. грн. він пояснив огріхами в роботі бухгалтерки управління. Він додав, що судом вже винесено відповідне рішення і бухгалтерка "буде змушена заплатити певне дисциплінарне стягнення".

Але залишається питання щодо повернення державі близько 4 млн. грн., використаних не за призначенням, тобто, можливо, банально привласнених колишніми чиновниками управління, в тому числі й Андрієм Добрянським. І чому за фактом перевірки Держфінінспекції, а ще раніше, у випадку з Андрієм Корнатом, правоохоронні органи не провели жодного розслідування?

Варіанти з відповідним запитом звернулися до керівництва Львівської ОДА, однак відповідь на нього ще не надійшла.

Нам також не зрозуміло, як Львівська ОДА може співпрацювати в питаннях оздоровлення дітей з ГО, на чолі якого стоїть людина, яка не справилися з цим завданням на державній службі. Адже, якщо вірити Андрієві Добрянському, саме ГО "Центр оздоровлення та відпочинку Львівщини" виступала партнером Львівської ОДА в організації відпочинку і оздоровлення дітей Львівщини в 2013 році.

Про останнє ми дізналися саме від нього і реально здивувалися, адже, виходить, навіть пішовши з роботи з управління, Добрянський продовжував працювати з державними грошима, що виділяються на оздоровлення дітей.

Прикрий осад залишає в цій всій історії й те, що Добрянський та Корнат сьогодні належать до політичного керівництва партії, що декларує курс на оновлення і модернізацію, а також намагається скласти конкуренцію іншим впливовим політичним силам в боротьбі за право об’єднати здорові національно-патріотичні сили України, а саме – Українська народна партія "Рух".

Адже реально львівські рухівці на чолі Ганущиним і Корнатом, попри всю їх патріотичну демагогію, є нічим не кращими від інших хапуг і злодюжок, які дозволяють собі наживатися на дітях, більше того, вони нічим не кращі за так званих донецьких бандитів,  з якими так наполегливо борються. 

Напевно, останнього абзацу в цій статті не було би, якщо б сьогодні редакція Варіантів не довідалася про те, що Андрій Добрянський став розшукувати автомобіль, на якому наші журналісти приїжджали до Гамаліївки, а також домагатися зустрічі не лише з одним із авторів статті, але й журналістом, який супроводжував його в цій поїздці, вимагаючи документи на машину.

Андрій Добрянський, екс-заступник начальника голови управління сім’ї та молоді Львівської ОДА, уповноважений голови ЛОО Української народної партії "Рух" на Львівщині у справах депутатської діяльності:

"У січні 2013 року відбулися зміни у самій ОДА, що негативно відобразились на порядку скерування дітей на оздоровлення. Кожного року обласна адміністрація брала на себе відповідальність: закупивши путівки, сама організовувала і здійснювала підбір педагогів, медиків і супроводжуючих осіб, формувала групу.

У цьому році, чи то зі зміною керівництва, чи то зі зміною структури, я не знаю причин і не хочу керуватися в здогадах – відповідальність вирішили покласти на районні державні адміністрації. Ситуація виникла наступна: при розподілі путівок, коли відбувалась закупівля, райони були змушені по 10-15 дітей самі купувати квитки, їздити по 2-3 рази до Львова, щоб забронювати, потім – викупити квитки, потім – привезти дітей.

Це призвело до того, що за 2 місяці бюджети районів на відрядження осіб були вичерпані. І це при тому, що літній сезон ще навіть не розпочався.

Тобто новий підхід, запропонований Львівською ОДА, створив низку проблем для районів та міст обласного значення. Можна сказати, що облдержадміністрація свого роду відмежувалась і сказала: це ваші проблеми, робіть як знаєте, як вмієте.

Жодної копійки я з бюджету не взяв і не хочу брати. Я знаю, що таке бюджет. Ми є громадською організацією. Наша громадська організація є неприбутковою, хоча, згідно зі статутом, ми можемо займатись певною госпрозрахунковою діяльністю. Хоча, ми, напевно, є ще настільки молодими і незрілими, що я ще до цього неготовий.

1 лютого 2013 року я пішов зі своєї посади, коли якраз виповнилося 7 років, як я на неї заступив. В січні мене запрошував тодішній заступник губернатора Груник, однак йому не вистачило сміливості сказати, що він мене не бачить у своїй новій команді. Я до цього був неготовий, а людина такого рангу повелася досить непрофесійно. Я навіть не кажу непорядно, бо це і так зрозуміло.

Я розумів, що це частково зв'язано і з моєю політичною діяльністю, адже я депутат-опозиціонер. Адже проблем із діяльністю в мене не було: я не мав догани, в мене були хороші показники.

Засновуючи громадську організацію, я не збирався з самого початку співпрацювати з ОДА, скеровувати "їхніх" дітей – вона стала партнером новоствореного департаменту вимушено – виходячи із ситуації, що склалася.

У ГО, яка була створена у березні цього року наразі працює чотири особи і в найближчих планах – розширення і пошук нового приміщення.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.