Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Новини

dt.ua

Середа, 24 липня 2013, 14:43

Українські екологи після поїздки до США і далі вбачають загрозу у сланці

Українські екологи та політики, які недавно відвідували США для ознайомлення з видобутком сланцевого газу там, стверджують, що видобування сланцевого газу шкідливе для екології та людського здоров'я.

Про це вони заявили сьогодні, 24 липня, на прес-конференції у львові на тему "Сланцевий газ: досвід США та перспективи в Україні", інформує кореспондент Варіантів.

За словами голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяни Тимочко, на перший погляд видобування сланцю в США виглядає досить безпечним, однак тут є низка проблем. Зокрема, наголосила вона, технологія гідрозриву - одного з елементів видобування сланцевого газу – навіть була виведена з федерального законодавства на рівень загальнонаціонального, аби уникнути екологічної шкоди. Окрім того, за словами Тимочко, ланшафт США досить сильно відрізняється від рельєфу України – в Карпатському регіоні є значні карстові порожнини, що може бути екологічно небезпечним.

Вона додала, що видобуток сланцю не забезпечить енергетичну безпеку в Україні – останню натомість слід шукати у використанні методів енергозбереження.

Експерт Національного екологічного центру України Олена Міскун повідомила, що особливо небезпечним у видобуванні сланцевого газу у США є збереження фрекінгової рідини – води, забрудненої під час видобування газу. За словами Міскун, ця рідина не переробляється, а захороняється під землю в порожніх свердловинах.

Вона додала, що у США є так званий "лист постраждалих" від видобування сланцю, де описано близько 2 тис. випадків, коли було завдано шкоди здоров'ю людей.

За словами експерта Центру соціально-економічного моніторингу Віталія Горбатенка, у США існує проблема із перевіркою рівня шкоди довкіллю, який завдається видобутком сланцевого газу.

Він наголосив, що громадяни, території яких розташовані поруч з місцями видобутку газу, не отримують жодних компенсацій, а в законодавстві США не прописаний механізм відшкодування поруйнованих вантажівками доріг.

Нагадаємо, нардеп Ірина Сех сьогодні заявила, що, згідно з угодою про розподіл вуглеводнів між "Шевроном" та Україною, Ураїна повинна відшкодувати "Шеврону" 2,7 млн. дол.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.