Варіанти,  24 липня 2013

Політична ініціатива міського голови, або що ми знаємо про ПП "Самопоміч"

Варіанти завершують проект дослідження нових політичних партій Львівщини. І на десерт пропонуємо читачам ознайомитись з політичною партією "Самопоміч", створеною з ініціативи міського голови.

Над чим наразі трудиться партія і які плани вибудовує на майбутнє? Про це ми безпосередньо запитали в очільника міста, а по сумісництву і лідера партії "Самопоміч" Андрія Садового.

З моменту створення партії "Самопоміч" пройшло більше року. Що вдалося зробити за цей період?

Офіційний месидж стосовно створення партії я озвучив 15 жовтня 2012, а реєстраційне свідоцтво ми отримали на початку цього року. Фактично саме з цього моменту почався відлік існування партії, тому мова йде не про рік, а про восьмимісячний термін.

Першу половину року ми повністю присвятили організаційним моментам. Згідно з чинним законодавством потрібно в більше ніж в половині областей України зареєструвати партійні осередки. Саме на це акцентувалася увага партії, і, зокрема, такі осередки запрацювали у Франківську, Закарпатті, Вінниці, Рівненщині, Житомирщині, Волині, Севастополі, Криму, а також у Миколаївській, Одеській та Черкаській областях.

Наразі йде процес становлення. Він є непростим через об’ємну кількість роботи. Окрім того, є багато бажаючих співпрацювати, однак ми дуже уважні до тих, хто хоче долучитися до нашої роботи. Перш за все, важливо, щоб ці люди були ідеологічно близькими. 

Також результатом нашої праці за цей час є сформований статут партії, написаний маніфест. Створений керівний орган,що погоджує існування того, чи іншого осередку, якому фактично дається дорога в життя. В його складі наші прості українці, а так званих звьозд політики там немає.

Чим наразі займаються осередки партії?

Перш за все, політична партія "Самопоміч" є не регіональним, а всеукраїнським проектом. Тому дуже багато роботи пішло на юридичне оформлення. Потрібно було зібрати необхідні документи, зареєструвати їх в управлінні юстиції. Окрім того, подати їх у відповідному порядку вийшло не з першого разу.

Також фактично в кожній з тих областей вже сформований робочий актив.

Пройшли великі навчання для всіх активістів, зокрема одне з них у трьохденному форматі відбулися минулого місяця у Львові.

Взагалі партійне будівництво − це дуже складний процес, а тому ми йдемо поступальним кроком. Необхідність проведеного навчання полягає у тому, щоб всі члени партії могли краще пізнати один одного, аби ті хто займається партійною роботою в Севастополі були знайомі з тими, хто це робить на Закарпатті.

Окрім того вдалося обговорити спільні проекти для всіх осередків, які незабаром будуть реалізовуватися. Тобто це початковий етап, який наразі потребує значної уваги.

Коли будуть сформовані всі необхідні осередки партії, і ми вийдемо на певний політичний рівень, планується провести Установчий з’їзд.

На яких ідеологічних засад побудована партія "Самопоміч"?

Ідеологія партії є чітко прописаною в наших програмних документах. Загалом в її основу закладені християнські цінності.

Ідеологія "Самопомочі" є радше соціально спрямованою, без акцентування на тих цінностях, за які голосують перед усім львів’яни. Отож, за рахунок чого бренд "Самопомочі" зможе здолати бренди "Свободи" і "Батьківщини" у Львові? 

Перш за все, ми не говоримо про подолання якогось політичного бренду. Насправді наша мета – об’єднання, спільна праця, яка є складним і тривким процесом, що триває роками. Тому наразі йдеться не про активну боротьбу, а скоріш про активну працю щодо організаційних питань нашої партії.

Насправді сьогодні про партію "Самопоміч" у Львові нічого не чути, а от ГО "Самопоміч" продовжує активно діяти. Це такий технологічний хід? І де гарантія, що рейтинг, зароблений ГО, у відповідну хвилину конвертується в рейтинг партії з тією ж назвою?

Знаєте, громадську організацію "Самопоміч" не знають в інших областях України. Про неї відомо виключно у Львові. Тому в цій ситуації сформується протилежна ситуація, коли по всій Україні партія "Самопоміч" матиме більшу впізнаваність ніж громадська організація.

Ми працюємо по всій Україні, закликаємо людей по всіх областях, районних центрах. Вони можуть долучитися до розбудови партії за умови успішної співбесіди чи випробувального терміну. Тому, якщо говорити у всеукраїнському форматі, львівській сегмент є дуже малий.

Як ви зауважили, ГО "Самопоміч" активно працює останні десять років. За цей час мені завжди говорили, що це – виборчий проект. Насправді – це громадська організація, яка і надалі буде успішно працювати.

Я не вважаю, що сьогодні рейтинги можуть що-небудь означати. Підтримка голосів важлива, коли є виборчий процес. Наразі до нього ще дуже далеко, тому варто говорити про реальні справи, які мають сенс.

Чи існує співпраця ПП "Самопоміч" з іншими політичними партіями? Якщо ні, то які партії Ви бачите серед можливих партнерів?

Зараз в Україні є більш ніж 200 партій. Більшість з них це є партії лідерського типу, в яких ідеологічний аспект є вторинним. У ситуації, коли вони програють виборчі змагання, лідер мав би піти у відставку, та дати можливість іншим членам партії керувати процесом. Однак таких прикладів в Україні я не пригадую, хоча і повністю підтримую такий варіант розвитку подій.

Я вважаю, що ми повинні пройти складний об’єднавчий процес, щоб в результаті залишилось 5-6 партій, які будуть близькими ідеологічно.

З багатьма лідерами партій я говорив особисто, маю ті, чи інші стосунки. На мою думку,  процес пошуку можливих партнерів має тривати природно.

Знаєте, я не сприймаю ці штучні об’єднання, які проводяться для піару або в основному перед виборами. Такі речі жодного позитивного ефекту не дають.

Якими є організаційні засади діяльності ПП "Самопоміч"? Ви особисто займаєтеся керівництвом і розбудовою партії чи ці функції наразі делеговані іншій людині?

Хочу сказати, що в нас немає одної особи, яка приймає рішення. Ми сформували керівництво партії, і всі важливі питання приймаємо спільними зусиллями. Окрім того є виконавчий комітет, який займається управлінськими процесами.

Наразі проходить складний пошук людей, адже нашим критерієм є не показник кількості, а якість учасників партійної розбудови "Самопомочі". Тому ми будемо рости спокійно і збалансовано, щоб бути здоровим організмом.

Партія "Самопоміч" наразі це − партія Андрія Садового. Чи за цей час до лав партії вступили інші відомі політики? А чиновники Львівської міськради? Скільки взагалі станом на сьогодні членів ПП "Самопомочі"?

Зазначу, що я виступив ініціатором створення партії. І не ставлю собі за мету, щоб в ній швидко з’явилися відомі політичні фігури. Наша ціль − важка, рутинна праця. І хто готовий до неї – може приєднуватися.

Я мав розмову з багатьма особами, значна кількість наразі співпрацює з нами. Хтось публічно, інші – не публічно. Перед нами не стоїть завдання зібрати політичне созвєздіє. Має перемагати команда, яка формується на основні бажаючих та ініціативних людей.   

Окрім того, скажу, що наразі в складі партії є не більше ста людей.

Чи правильно вважати, що ПП "Самопоміч" це проект, розрахований під наступні місцеві вибори і чи означає це, що Ви плануєте втретє боротися за посаду міського голови Львова, а також провести в міськраду під знаменами "Самопомочі" значну кількість депутатів, щоб сформувати гарантовану більшість?

Зазначу, що партія "Самопоміч" не є проектом, а насамперед сильною ідеологією. Що стосується місцевих виборів, то про них ми будемо говорити не раніше, ніж розпочнеться виборча кампанія. Наразі говорити про неї є не цілком етично, оскільки в нас попереду ще багато роботи.

У будь-якому випадку партія візьме участь у політичних змаганнях. Це живий організм, для якого вибори – прекрасна можливість максимально достукатися до людей.

Ми вибудовуємо партію не для міста Львова, а для всієї країни. А говорити сьогодні про вибори мера Львова є передчасно. На сьогодні, посада мера передбачає роботу над багатьма важливими питаннями.

Однак коли розпочнеться політична кампанія на посаду наступного міського голови, тоді я зможу сказати вам своє рішення.  

Що стосується формування більшості в міськраді, то зазначу, що мене не цікавлять депутати. Мені потрібні мудрі, талановиті люди, яким громада може гордитися. Питання більшості чи меншості є не стільки принциповим, якщо в команду входять люди, які готові віддано працювати. Потрібно сформувати відмінний підхід, щоб в більшості міст України не було так званих акціонерних товариств, які звуть себе більшістю.

Наведу приклад зі свого досвіду. Я працював міським головою в каденції 2006-2010 року. За цей час в мене не було жодної більшості. Наразі я займаю цю посаду в каденції 2010-2015 року. І навіть зараз, в мене не те, що немає більшості, а навіть навпаки теперішня більшість дуже часто виступає в протиріччя з тим рішенням, які приймає міський голова. Однак здоровий глузд перемагає, і дуже багато речей вдається втілити в життя.

У липні соціологічна агенція "Фама" провела дослідження, згідно якого партія "Самопоміч" (8,4%) увійшли б до складу міськради у випадку, якщо б вибори відбулися минулої неділі. На вашу думку, такі результати – заслуга відомості громадської організації "Самопоміч"?

Те, що лейбл ГО "Самопомічі" є відомим у Львові − це факт. Те, що ім’я Садового відоме у Львові − це черговий факт. Я вважаю, що сукупність цих всіх факторів чинників і дав цей результат.

Повернемося до діяльності ГО "Самопоміч". Остання активно працює зараз з людьми похилого віку. Останні, як відомо, є вдячними виборцями. Але разом з тим чи вистачить їхніх голосів для того, щоб забезпечити перемогу не лише Вам на виборах мера, але й щоб провести до міськради значну кількість депутатів під знаменами "Самопомочі"?

Насамперед громадські організації не беруть участі у виборах. Вона займається великою кількістю різних ініціатив. Це робота із людьми похилого віку, з спортивними, молодіжними середовищами, школярами.

В даному випадку варто відрізняти її від партійної діяльності ПП "Самопоміч", яка наразі перебуває в стані розбудови.

В Україні немає поняття регіональних партій, а лише загальнодержавні. Оскільки формування партійної структури загальнодержавного змісту – це складний процес, то вже наступного року буде більше тем для розмов та сенсу їхнього змісту.

На минулих місцевих виборах 2010 року Вас, як кандидата в мери, висувала і  підтримувала інша партія – РХП. Однак їй не вдалося провести в раду значну кількість депутатів. То чому це вдасться зробити "Самопомочі"?

Ще раз наголошую, що для мене питання кількості поступається поняттю якості. Одна мудра людина є набагато цінніша, ніж група бездіяльних осіб. Я дякую партії РХП за висунення моєї кандидатури на посаду міського голови, адже законодавством на сьогодні не передбачено йти на вибори, як самовисуванець. 

Зазначу, що я не займався передвиборчою кампанією партії РХП. В цей час я працював, як міський голова, і мені було важливо отримати підтримку громадян, щоб далі працювати у цьому напрямку.

Тому, якщо говорити про партію "Самопоміч", коли буде передвиборча кампанія, ми здійснимо відповідну роботу в цьому напрямку, щоб отримати необхідні результати.

Чи є відомості про скандально відомого клона партії "Самопоміч", який з’явився з аналогічною назвою в той час, що і партія вашої ініціативи?

Наскільки я знаю, ця партія продовжує активно діяти. Вона існує і навіть зареєструвала в багатьох областях свої осередки. Наразі це невідомі люди. Наші партійні діячі в регіонах намагаються вийти з ними на контакт, однак вони ховаються.

Насправді це реалії нашого життя. Своєрідні бої без правил. Навіть були пропозиції від цієї партії, аби їх купити. У відповідь на це ми побажали їм активної праці на обраному ними шляху.

"Самопомочі" може бути багато, і ми абсолютно спокійно ставимося до існування партії з аналогічною назвою.

Для існування будь-якої політичної партії необхідні значні кошти. Як в такому випадку формується бюджет партії "Самопоміч"?

Наразі партія перебуває на етапі становлення осередків. Люди не отримують винагороду за свою працю. Я думаю питання бюджету партії, її розподілу буде актуальне у 2014 році. Це будуть публічні речі. Окрім того з повною інформацією можна буде ознайомитись на офіційному сайті партії.

Тепер мова йде про достатньо дрібні кошти, які формуються самим членами партії. Такі питання, як реєстрація місцевих осередків, виготовлення печаток не потребують надлишкового чи окремого фінансування.  

Розмовляв Андрій Тимчишин

Попередні учасники проекту:

Василь Полуйко (Українська Галицька партія)

Андрій Корнат (Українська народна партія "Рух")

Володимир В'язівський (Праві)

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.