Варіанти,  24 липня 2013

Українці в закордонних журналістиках

Варіанти продовжують пошуки українських слідів у навколишніх культурних просторах. На черзі – світова медіа-сфера.

Земляни українського походження активно реалізовували себе не лише у сфері юриспруденції, медицини чи інженерії, як то звично вважається.

Нащадки українців, котрі кілька десятиліть, а то й століття тому вирушили шукати щастя до нових обітованних земель.

Там вони досягали значних успіхів і в медіа-сфері.

Серед них, зокрема, є лауреати численних журналістських премій, в тому числі і Пулітцерівської.

Michael Royko

Американський журналіст, публіцист. Лауреат Пулітцерівської премії 1972 року.

Працював у газетах: Chicago Daily News, Chicago Sun-Times та Chicago Tribune. Помер у 1997 році.

Mirko Szewczuk

Німецький карикатурист. Працював для карикатурного агентства Die Politische Zeichnung – Interpress. Працював карикатуристом для Die Zeit та Die Welt. Помер у 1957 році.

Jacqueline Hennessy

Канадська журналістка, телеведуча та актриса. Ведуча програми Medical Intelligence на для Rogers Cable у Торонто. Помічник редактора у Chatelaine magazine. Лауреат премії Canadian Nurses Association Award of Merit та Канадської федерації журналістики Грега Кларка.

Знімалась у фільмі Девіда Кроненберга Dead Ringers та у серіалі Law & Order. 45 років.

Danielle Smith

Колишня канадська журналістка та регіональний політик у провінції Альберта. З жовтня 2009 року Сміт є лідером партії Wildrose.

Працювала у газеті Calgary Herald, на каналі Global Television Network та на радіо. 42 роки.

George Stroumboulopoulos

Канадський теле- та радіоведучий, більше знаний як ведучий ток-шоу George Stroumboulopoulos Tonight на CBC Television's та як ві-джей канадського музичного телеканалу MuchMusic. Веде шоу на CNN.

Був ведучим телешоу: Великі канадійці на СВС та американського реаліті-шоу The One: Making a Music Star. Його шоу The Hour виграло шість нагород престижної канадської премії Gemini Awards. 40 років.

Myrna Kostash

Канадська письменниця та журналістка. Авторка декількох книг та творів для численних канадських журналів.

Голова спілки письменників Канади (1993-1994). Лауреатка нагороди Досягнення Альберти (1988) та нагороди Ради Альберти українських мистецтв Досягнення у мистецтві (2001), нагороди "почесний довічний член" Канадської асоціації мистецтв (2002). Працювала на CBC Radio.

Авторка роману "All of Baba's Children". У 2010 році отримала Matt Cohen Award і стала першим автором нон-фікшину, яка її виграла. 69 років.

Larysa Harapyn

Колишня зірка розважальної журналістики на CityTV in Toronto та нинішня ведуча програми Star! Daily, що виходить на спеціалізованому телеканалі Star!.

Інтерв’ювала різних відомих особистостей, зокрема, Ленні Кравітца. Була ведучою різних розважальних подій, серед яких – Everything Hef (про засновника Playboy – Х’ю Хефнера) та переднагородного шоу Оскара. 4О років.

Victor Malarek

Канадський автор та журналіст. Старший репортер на канадському телебаченні CTV Television's W-FIVE.

Був одним із ведучих тележурналу the fifth estate на CBC Television's. У 1997 році виграв Gemini Award як найкращий тележурналіст Канади.

У 1989 році знявся у художньому фільмі Malarek, екранізації його першої книги "Hey, Malarek!". Життя Маларека також стало основою для 16-серійної художньої драми Urban Angel, що виходила на CBC Television у 1991-1992 роках.

Автор шести книг, наприклад: The Johns: Sex for Sale and the Men Who Buy It та The Natashas: Inside the Global Sex Trade. 65 років.

Chrystia Freeland

Канадсько-американська письменниця та журналістка.

Виконавчий директор та редактор бізнес-новин на Thomson Reuters. Працювала у Reuters та Financial Times.

Авторка книжки "Sale of the Century", що розповідає про шлях Росії від комунізму до капіталізму та "Plutocrats: The Rise of the New Global Super-Rich and the Fall of Everyone Else". "Plutocrats" стали бестселером New York Times, та переможцем Lionel Gelber Prize за журналістику нон-фікшн у міжнародних відносинах.

Шість разів була учасницею ток-шоу Real Time with Bill Maher. Також брала участь в таких шоу, як The McLaughlin Group, The Dylan Ratigan Show, Imus in the Morning, Fareed Zakaria GPS, and The Colbert Report. 45 років.

Juliya Chernetsky

Американська телезірка, найкраще знана за її популярністю на музичному каналі Fuse, що раніше був відомий як MuchMusicUSA.

У США більш відома за своїм сценічним ім’ям Mistress Juliya. Вона була ведучою програми про хеві-метал Uranium та програми Slave to the Metal. Також вела програму Fuse Top 20 Countdown.

John Hryniuk

Канадський фотограф. Працював з Reuters та Canadian Press. Також працював для Globe and Mail та The Toronto Star.

Численні нагороди за свою роботу, в тому числі Communication Arts, Coupe та London Photographic Association.

Його роботи з’являлись у таких виданнях, як Forbes, People, Time, Toronto Life, Wired, The New York Times Magazine, Life, Report On Business, Stern, Der Spiegel, Newsweek.

Робив портрети Стінга, Майкла Кейна, Скота Спідмена, Мерайї Кері та колишнього прем’єр-міністра Канади Браяна Малруні.

Alexander Hryshko

Канадський фотограф. Його виставка Fat Fifty and Punk у Торонто (квітень 2008), що демонструвала ікони раннього панку здобула чимало солідних рецензій.

Серед світлин музикантів на цій виставці були фото Ніка Кейва, Джонатана Річмена (The Modern Lovers), Ієна МакКея (Fugazі), Чака Ді (Public Enemy), Генрі Ролінза (Black Flag), Іггі Попа, Тома Верлена (Television), Джона Кейла (The Velvet Underground), Джона Лайдона (Sex Pistols) та інших.

33 роки.

Edward Burtynsky

Канадський фотограф та митець, відомий своїми великоформатними фотографіями індустріальних пейзажів. Його роботи експонують в понад 50 музеях світу, в тому числі в музеї Гагенхейма, Національній галереї Канади та Національній бібліотеці Парижа.

Володар численних нагород, зокрема, є офіцером Ордену Канади – найвищої громадянської нагороди країни. Нагороджений премією TED у 2005 році.

58 років.

P.S. І на фініші документальний фільм каналу CBC – Ukrainian Canadians: A Time to Remember (1988).

Підготовлено за матеріалами Вікіпедії, фото: cvce.eu, фейсбуків: Larysa Harapyn, John Hryniuk, Alexander Hryshko.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.