Оля Вишня,  25 липня 2013

WIZ-Art-2013: 6 днів короткого метру

Сьогодні у Львові офіційно відкриють 6-й фестиваль котокометражок Wiz-Art. Цього року буде ще більше коротких кіноісторій і не тільки.

6 днів
 
Цього року фестиваль на два дні довше триватиме. За ці шість днів фільми показують не тільки у центральних локаціях, а й у віддалених районах Львова – на Левандівці та Збоїщах.
 
13 програм 
 
Спеціальна програма фільмів «Вічно молоді»
 
У межах цієї програми покази фільмів відбулися у Народному  домі на Збоїщах, Народному домі на Левандівці та ЦМБ ім. Лесі Українки на вул. Мулярській. 
 
У переліку цієї програми можна було переглянути наступні фільми – Орендар (Франція), Автопортрет (Нідерланди), Алкоголічка (Україна), Бабуся Лейн (Нідерланди), Одна пісня (Австрія), Канцлер-герой (Австрія), Будь що буде (Франція). 
 
Спеціальна програма фільмів для дітей 13-18 років  «Помста підлітків»
 
Безкоштовні покази короткометражок відбулися у межах соціальної програми  "на районах".
 
Відвідувачам показали наступні фільми – Музика для Різдва і шість барабанщиків (Швеція), 366 днів (Австрія), Макс (Іспанія), Неділя (Канада), Серпень (Іспанія), Фермер Джек (Нідерланди), Піратський корабель  (Іспанія).
 
Програма «Великі і короткі метри»  
 
Короткометражки класиків українського поетичного кіно показали другого дня фестивалю. Організатори репрезентували недооцінені, маловідомі і заборонені стрічки. 
 
Зокрема – Діти голубів Олександра Муратов (1954), Как веревочка ни вьется Леоніда Бикова (1961), Та, що входить у море Леоніда Осики (1965), Антракт Бориса Івченка (1966), Київські фрески Сергія Параджанова (1966), Дитина Миколи Мащенка (1967), Злодій Романа Балаяна (1969), Роль Володимира Бортка (1972). 
 
Програма фільмів-переможців міжнародних кінофестивалів
 
Сьогодні покажуть фільми-переможці міжнародних кінофестивалів: Голос за кадром (Іспанія), Відень чекає на тебе (Австрія), Фрагменти (Франція), Зомбі (Іспанія), У твоєму серці (Канада), Флайтопія (Великобританія), Malody (Канада), Жахлива Пенні (США).
 
Панорама фільмів BEST OF BRITISH від Лондонського фестивалю короткомеражних фільмів
 
Цьогорічний гість фестивалю – директор Лондонського фестивалю короткометражок Філіп Ілсон привіз найкращі англійські стрічки короткого метру. 
 
26 липня. Палац мистецтв, зелена зала (вул. Коперника, 1). 17.00
Фільми: Початок, 69,4 градусів на північ ,Наймит, БУГОВДУБІГОДОНГО, Ринок гоблінів, Голуби, На добраніч.
 
26 липня. 1 конкурсна програма. Палац мистецтв, зелена зала. 19.00
Фільми: Батько/син (США), Північні вогні (Франція), Можливо (Австрія), Анакос (Іспанія), День народження( Ізраїль), Прора (Швейцарія), IN VINO VERITAS. 
 
26 липня. 2 конкурсна програма. Палац мистецтв, зелена зала (вул. Коперника, 1), 21.00
 
Фільми: День всіх померлих (Польща), Пересувні будинки (США, Франція), Народження (Іспанія), Недоношений (Норвегія), Помножувати ( Україна), Елен їде (Нова Зеландія). 
 
27 липня. Панорама фільмів BEST OF BRITISH 2 від Лондонського фестивалю короткометражних фільмів. Палац мистецтв, зелена зала. 15.00
Фільми: Проклятта, Ранні пташки, Записи Кері, Світло, І тоді шум, Космічний корабель, Ранок 
 
27 липня. Позаконкурсна програма «Прощання із плівкою». Палац мистецтв, зелена зала. 17.00
 
Красивий самообман і ностальгія за тим, чого ми ніколи не бачили, підкріплені старою технікою і короткими історіями, які почули від незнайомців.
 
Фільми: Кінець, Кінокі, Кіоск, Ласкаво просимо і наші співчуття, НЛО над Берліном 2 – Останній спротив, Паперові квіти, Досить смішна історія
 
Конкурсна програ3. Палац мистецтв, зелена зала. 19.00
Фільми: Чорна шовковиця (Франція), Жамон (Великобританія), Вода (Іспанія), Вдарений (Австрія), Річка (Австралія), Звалище (Нідерланди), Диво на дорозі (Швеція).
 
27 липня. Позаконкурсна програма "Інші". Палац мистецтв, зелена зала. 21.00
 
Інакшість існує між рядками і прозоро. Самотні, потрібні, красиві, огидні, самозакохані, покинуті і неймовірні діти своїх батьків. Всі різні, але всі рівні.
 
Фільми: Люк (Австрія), Поцілунок (Польща), Табуле (Іспанія), Птахи-акробати (Німеччина), Атоми (Бельгія), Роздягни мене (Швеція), Листи з сусіднього під'їзду (Швеція).
 
28 липня. Позаконкурсна програма «Ми – це світ». Палац мистецтв, зелена зала. 16.00
Світові проблеми – ніщо порівняно з особистими залежностями.
 
Фільми: Стрибок (Болгарія), Таксі у Калькутті, Ірландські народні меблі (Ірландія), Після уроків (Іран), Готель Пенсильванія (США), Проблема в Україні (Великобританія).
 
28 липня. Панорама українських фільмів «Знято!» Палац мистецтв, зелена зала. 18.00
 
Фільми: Помин , Свєтка, Кисневий голод, Діма
 
8 майстер-класів
 
24 липня. Майстер-клас Тараса Дроня «Від сценарію до кінотеатру» 
 
Режисер Тарас Дронь розказував про особливості етапу підготовки, зйомки та монтажу вашого фільму.
 
26 липня. Показ фільмів та розмова з режисером Каєм Штаніке (Німеччина). Антикафе Сommuna. 15.00
 
26 липня.  "3 роки заради 11 хвилин" майстер-клас Міхаеля Ріттманнсберґера (Автрія). Антикафе Сommuna. 16.00
 
27 липня. Показ фільмів та розмова з режисером Ромасом Забараускасом (Литва). Антикафе Сommuna. 11.00
 
27 липня. Показ фільмів та розмова з режисером Флоріаном Покладко (Австрія). Антикафе Сommuna. 13.00
 
28 липня. Розмова з режисером Дмитром Сухолитким-Собчуком (Україна). Палац мистецтв, зелена зала. 13.00
 
28 липня. Показ фільмів та розмова з режисер кою Марією Зігріст. Палац мистецтв, зелена зала. 15.00
 

LISFF Wiz-Art 2013 teaser from Wiz-Art Festival on Vimeo.

***
 
Протягом шостого фестивалю Wiz-Art покажуть 110 фільмів з 39 країн світу. Директорка фестивалю Ольга Райтер розповіла, що загалом на конкурс надійшло цього року 1457 фільмів, українських – менше сотні і дуже мало з них вартують участі у фестивалі. 
 
Оцінювати стрічки конкурсної програми будуть визнані представники цієї справи – директор Лондонського фестивалю короткометражних фільмів Філіп Ілсон, швейцарська режисерка Марія Зіґріст,  український режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук.
 
Wiz-Art на сьогодні найбільший фестиваль короткого метру, на разі в країні немає аналогів , триває у Львові з 23 по 28 липня.
 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.