Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Новини

likar.info

П'ятниця, 26 липня 2013, 16:29

У неділю на площі Ринок пройде флеш-моб щодо запобігання гепатитів

У рамках відзначення 28 липня Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами у м. Львів відбудеться акція ««С» – наша спільна справа в боротьбі за життя Людини» в межах всеукраїнської акції «Переможемо С».

Зокрема, буде проводитись флеш-моб, спрямований на фокусування уваги на проблемах з вірусними гепатитами насамперед молоді, а також загальне інформування про захворювання за допомогою інформаційних матеріалів, передає прес-служба Львівської міськради.

Також з 12.00 до 16.00 год. кожен охочий зможе пройти діагностику за допомогою швидких тестів на гепатити В і С, завітавши на площу Ринок біля будівлі Львівської міської ради, де працюватиме мобільна амбулаторія БФ «САЛЮС».

«За підтримки міста вже третій рік поспіль ми проводимо акцію, яка присвячена боротьбі з вірусними гепатитами, головно з гепатитом С. В рамках нашої акції відбудеться флеш-моб. Цільова аудиторія є молодь - це буде танцювальна композиція, яка буде завербуватись буквою С. Це буде така невеличка композиція, щоб приділити цій проблемі достатньо велику увагу. Акція буде відбуватись 28 липня о 12 годині.  Протягом місця вже відбуваються репетиції танцювальної композиції з професійним режисером», - повідомила Ірина Сенюта,  президент ВГО «Фундація медичного права та біоетики України».

«Зважаючи на поширеність вірусного гепатиту С, на несприятливі наслідки для організму, труднощі діагности, недоступність лікування для населення – це є велика проблема. До 80 % є хронізація цих процесів. З тих хронічних гепатитів 20 або й 30 % переходять у цирози печінки. Як кажуть науковці - на 1000 українців припадає 5 інфікованих гепатитом С. У Львові ця картина теж не втішна.

За 6 місяців цього року ми маємо 11 гепатитів С гострих, натомість хронічних гепатитів було зареєстровано 80. Тобто – в 7,2 рази є більше хронічних гепатитів, ніж гострих. Це є більше значно ніж минулого року. За 9 місяців 2012 року  - 7 гострих і 73 хронічних гепатиту.

Під час проведення такої акції минулого року у мобільній амбулаторії протестувалося 190 осіб, з них виявлено гепатит С у 14 осіб (7,4% від кількості обстежених), гепатит В - у 7 осіб (3,7%), сифіліс - у 3 осіб (1,6%). У приміщенні міського центру здоров’я та медичної інформації функціонував медико-правовий консультаційний пункт. Провідні фахівці управління охорони здоров’я Львівської міської ради прочитали 18 лекцій у медичних закладах м. Львова, присвячених проблематиці вірусного гепатиту та ВІЛ/СНІДу», - каже Леся Королюк, головний позаштатний спеціаліст управління охорони здоров’я Львівської міської ради з профілактики ВІЛ/СНІДу.

Організаторами акції є управління охорони здоров’я Львівської міської ради, ЛОБФ «Медицина і право», спільно з ВГО «Фундація медичного права та біоетики України, БФ «САЛЮС» за підтримки програми «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження» і МБФ «Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІД в Україні.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.