Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Новини

Віталій Грабар

Середа, 31 липня 2013, 14:15

Залишки муру на Городоцькій виявились австрійським колектором

На розкопках на вулиці Городоцькій у Львові співробітники НДЦ "Рятівна археологічна служба" Інституту археології НАНУ виявили австрійський колектор та дерев'яні об'єкти.

Про це сьогодні, 31 липня, на брифінгу у Львові повідомив науковий співробітник "Рятівної археологічної служби" Остап Лазурко.

Він наголосив, що спочатку археологи розглядали різні варіанти приналежності виявлених минулого тижня залишків кам'яного муру  від оборонної стіни до костелу святого Станіслава, однак вони все ж виявились австрійським колектором.

Утім, за словами Лазурка, при дослідженні колектора виникло багато запитань.

"Вперше в історії археології міста вдалося прослідкувати те, що колектор повертає абсидою на 90 градусів і йде вулицею Фурманською. Такого раніше ніде не спостерігалось  колектори йшли або прямолінійно, або під прямим кутом",  розповів він.

Археолог додав, що раніше сусідньою вулицею Наливайка протікав потічок, що впадав у Полтву, відтак на вулиці Городоцькій був міст.

"Знову ж таки, постає питання, чому цей колектор тече у зворотньому напрямку від того напрямку, в якому тече річка?..Окрім цього, ми виявили ще один мур, що дотикається до колектора, але давнішого походження. Це також змушує поставити питання, чим він може бути",  сказав Лазурко.

Експерт наголосив, що, згідно з картографічними матеріалами, в цьому місці могла бути переправа через річку і з цим археологи пов'язуть віднайдений ними дерев'яний настил.

Директор НДЦ "Рятівна арехологічна служба" Олег Осаульчук повідомив, що наразі археологи припинять дослідження на цій ділянці, і там надалі триватиме ремонт.

Нагадаємо, минулого тижня, під час ремонту вулиці Городоцької були виявлені залишки кам'яного муру, щодо походження якого висувались три версії: колишній будинок, залишки костелу святого Станіслава, або ж фрагменти оборонної лінії.





Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.