Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Новини

slobidka.ol-te.com

Понеділок, 5 серпня 2013, 10:22

У Польщі протестують проти українського ріпаку

У Польщі протестують проти ввезення великої кількості дешевого ріпаку з України.

Так, з понеділка, 5 серпня 2013 р., польські рільники з околиць міста Ґрудзьондз Куявсько-Поморського воєводства відновлять протести (блокування місцевої автостради) проти того, що до Польщі, на їхню думку, завозиться велика кількість дешевого ріпаку. Це нібито призводить до того, що виробляти цю олійну рослину у Польщі вже не вигідно. Крім того, польські фермери підозрюють, що ріпак, завезений з України до Польщі, виробляється в районі Чорнобиля.

Наприкінці минулого тижня лідер польської опозиції Ярослав Качинський звинуватив уряд у тому, що факт падіння ціни на ріпак його не цікавить і що уряд, у цій скрутній ситуації, не допомагає фермерам. За словами політика, ця ситуація може бути пов'язана з імпортом з України.

"Я Вам нагадаю події 2008 р., коли саме імпорт з України призвів до різкого зниження цін і хтось на цьому пізніше заробив. І питання ,хто на цьому заробляє, це питання, яке потрібно задавати, воно повинно зацікавити ЗМІ, це треба вияснити", - наголошував керівник партії Право і Справедливість.

На слова Ярослава Качинського відреагувала суботньо-недільна "Gazeta Wyborcza". У статті, зокрема, наголошується, що зниження цін на рільничі продукти, в тому й на ріпак, виникло на світових ринках не через те, що "хтось" привозить ріпак з України, а через те, що у всіх країнах урожай видався на славу. У Польщі, зокрема, цього року очікується рекордний урожай ріпаку. А на рівень цін на цю та інші сільськогосподарські культури у Європі здебільшого впливає рільнича біржа Mastiff у Парижі.

Щодо ріпака з України, то, як стверджує видання, його з одеського порту перевозять до Роттердама і Ростоку, а не до Варшави.

Джерело:Польське радіо

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.