Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Інфраструктура

www.mukachevo.net

П'ятниця, 18 травня 2012, 13:03

В Україні 1,7 млн. осіб сидять без роботи

В Україні 7,9% працездатного населення, а це 1,7 млн. осіб сидять без роботи, - заявили в Міжнародній організації праці (МОП). Про це повідомляє прес-служба Міністерства соціальної політики.

Мінсоцполітики подає іншу статистику: у квітні було всього лише 506 тис. безробітних.

Подібна некоректна інформація поширюється не вперше і, на наш погляд, породжена нерозумінням рядом експертів різниці між поняттями «безробітних» та «незайнятих» осіб.

Безробітними в Україні вважаються всі особи, що звернулися в ДЦЗ та знаходяться на обліку в якості безробітних. Станом на кінець квітня 2012 року їх чисельність складала 506 тис. осіб, що на 28 тис. осіб менше ніж рік тому.

Мінсоцполітики зазначає, що різниця цих даних з даними Державної служби статистики викликана різницею в методології їх розрахунку: МОП, що має представництво в Україні, самостійно розраховує рівень безробіття за національними статистичними даними, але на основі власної методології, при цьому, згідно з методологією МОП, незайнятими особами вважаються всі особи працездатного віку (від 15 до 70 років), які не мають роботи.

Міністерство підкреслює, в Україну громадяни 15-16 років навчаються в середніх школах, у віці 16-22 роки - у коледжах і вищих навчальних закладах, жінки у віці від 55 до 70 років, а чоловіки з 60 до 70 років є пенсіонерами і переважно не працюють, хоча за методологією МОП їх вік вважається працездатним.

Як у Європі, так і в Україні вважаються не «безробітними», а лише «незайнятими особами» жінки, що займаються вихованням дітей в тих сім'ях, де чоловік забезпечує необхідний рівень доходу. Проте достатньо такій жінці звернутися до центру зайнятості, як вона буде вважатися особою, що активно шукає роботу, а, отже, обліковуватиметься надалі в державній статистиці як «безробітна».

Відповідно, так само в жодній економіці не обліковуються в якості безробітних самозайняті особи, а також особи, які працюють за кордоном.

Тож, станом на кінець квітня в Україні налічувалося 20,3 млн. працюючих осіб, 0,5 млн. безробітних та 13,7 млн. пенсіонерів, з яких 1,8 млн. працюючих пенсіонерів.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.