Оля Вишня,  5 серпня 2013

Наукові пікніки у Львові

Львівські науковці готуються до перших Наукових пікніків. Уже у  вересні вони демонструватимуть свої наукові експерименти та відкриватимуть секрети природних явищ, секрети роботи окремих механізмів, технічні винаходи.

Про ідею, умови участі та перспективи розповів Варіантам Михайло Думанський, організатор Наукових пікніків у Львові, а також голова громадської організації CREart.
 
Про ідею
 
Ідея не нова, у Варшаві вже 17 разів проводили Наукові пікніки. Центр науки Коперніка у Варшаві почав організовувати ці заходи задля популяризації науки.
 
Минулого разу Наукові пікніки у Варшаві зібрали біля ста тисяч відвідувачів. 
 
 
В Україні у вересні відбудуться вперше Наукові пікніки і водночас у кількох містах. У Львові відбудуться на подвір’ї Львівської політехніки 14 вересня.
 
А все почалося з того, що я і ще четверо організаторів Наукових пікніків у інших містах перебували на одній навчальній програмі у Польщі.
 
Під час цих перебування на стипендії у нас виникла ідея провести цей проект у Львові. 
 
Ми написали заявку на грант Ріта – це польсько-американський фонд Свободи і отримали фінансування у розмірі 40 тисяч злотих. 

Ми проводимо цей конкурс, щоб показати явище фізики чи хімії і природничих наук простими методами. Це для популяризації науки.

Думаю, більшість продемонстрованих експериментів вчителі можуть показувати у школі учням чи батьки вдома дітям. 
 
Умови участі
 
Будь-хто може взяти участь у проекті. До 9 серпня триває прийом заявок на участь.
 
Наразі відомо, що будуть брати участь студенти фізичного та хімічного факультетів Львівського національного університету ім. І. Франка. 
 
Також свої проекти представлять студенти багатьох факультетів Львівської політехніки і одна приватна фірма зголосилась, яка працює з медичним обладнанням. 
 
Але у Варшаві навіть міліція показувала свої експерименти, як, наприклад, взяти відбитки.
 
Лікарі, пожежники показували свої експерименти. У перспективі ми плануємо щороку проводити ці Наукові пікніки і у більших масштабах.
 
На території університету «Львівська політехніка» будуть стояти намети, де протягом дня будуть демонструватись проекти учасників. 
 
Вже відомо, що буде близько 10 наметів. Що саме покажуть учасники, нам невідомо, але дуже цікаво. 
 
Чи приєднуються до вашої організації молоді науковці?
 
Так, є одна дівчинка-хімік, яка зголосилася нам допомогти з поширенням інформації у своїх колах.  У перспективі очікуємо, що буде їх значно більше.
 
Також до Львова приїдуть фахівці з Наукового центру Коперніка. У Львові плануємо організувати паралельно виступ відомого польського науковця Роберта Щезного з Центру Коперніка, який би  прочитав свою лекцію у межах Вуличного університету.
 
Окрім Наукових пікніків, чим ще займається громадська організація CREART?
 
Наукові пікніки – наш перший освітній проект, ми займаємось мистецькими проектами: організовуємо літературні вечори, сушку фотографій організовували, журнал про культуру будемо випускати, театр імпровізації плануємо з вересня презентувати.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.