Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Новини

Варіанти.net

Вівторок, 6 серпня 2013, 17:39

Забудовник каже, що має погодження центрального органу охорони культурної спадщини, ? посадовець міськради про скандальне будівництво

Забудовник на вул.Староєврейській, 9 − пл.Ринок, 16 стверджує, що має усі погодження центрального органу охорони культурної спадщини.

Про це розповіла начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, передає прес-служба Львівської міськради.

Натомість, управління охорони історичного середовища ЛМР не погоджувало будівництво на вул.Староєврейській, 9 − пл.Ринок, 16. 

«Забудовник має у власності будинок на вул. Староєврейській,9. Він самовільно вкопався у підземелля дворику, де зробив собі приміщення, а також прорубав межовий мур до будинку №16 на площі Ринок. Таким чином він потрапив у підвали цього будинку. Зараз там проводяться роботи, незважаючи на звернення управління охорони історичного середовища.
Наша переписка з «горе-забудовником» - ОСББ «Староєврейська, 9» - стосовно дворику триває від 1 лютого 2012 року.

З того часу ми звертались до Галицького районного відділу міліції, прокурора міста Львова, центрального органу охорони історичної спадщини та управління охорони культурної спадщини ЛОДА. Відповідно до повноважень, оскільки це є пам’ятка архітектури національного значення, ми написали, що проводиться виїмка ґрунту, і просили їх вжити заходів реагування.
Забудовник стверджує, що має всі дозволи, відповідно до чинного законодавства, і погодження центрального органу охорони культурної спадщини та декларацію Інспекції держархбудконтролю. На жаль, ці дозволи і декларації він не показав і принципово не показує. Місто дозволів не давало.Кілька разів ми приходили сюди з міліцією та інспекцією держархбудконтролю, нас не пускали.

У грудні 2012 року після наших листів за фактом самовільного будівництва було відкрито кримінальне провадження, однак роботи продовжуються. Проблема не лише в тому, що було пробито діру в межовому мурі. Будинок зовні має контрфорс - конструкцію, що підпирає стіну. Вона встановлювалась в середньовіччі у тих випадках, коли будинок надбудовувався, прибудовувався щоб укріпити цю стіну. Це означає, що стіна і так є в поганому стані, зараз контрфорс висить повітрі, а не на фундаменті. Це може бути дуже небезпечно, якщо терміново не вжити заходів, можуть піти тріщини.

Доки не буде врегульовано повноваження органів місцевого самоврядування, особливо у сфері охорони культурної спадщини, такі випадки будуть продовжуватись. Фактично, київській Інспекції держархбудконтролю чи Мінкультури байдужі ці роботи. Вони дають дозволи, не виїжджаючи на місце, не вивчаючи ситуації, не говорячи з людьми, які живуть поряд. У місті лише громада може вирішити - можна це робити, чи ні. Без висновків громади та місцевих органів охорони культурної спадщини такі дозволи не можна видавати - це некоректно, але, на жаль, законодавство сьогодні таке», - зазначила Лілія Онищенко.

Нагадаємо, як зазначала раніше Лілія Онищенко, дозволи на проведення реставраційних чи будівельних робіт видає державна структура – Інспекція держархбудконтролю. «Це державна структура і тільки вона має повноваження видавати дозволи на будівництво чи зупиняти його, якщо воно незаконне. На цю структуру місто впливу немає», - розповідала Ліллія Онищенко.

Нагадаємо, що будівельники, які незаконно збудували літній майданчик у дворі, роздовбали стіни у підвалі будинку №16, не повідомивши мешканців.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.