Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

http://pallotyni.kiev.ua/uk/?g-085

Понеділок, 21 травня 2012, 11:21

У Львові навколо костелу Єзуїтів назріває релігійний скандал

Вірні Української правовірної греко-католицької церкви хочуть, аби їхні літургії відбувались у храмі Святих апостолів Петра і Павла, який належить УГКЦ.

У неділю, 20 травня, кількасот представників УПГКЦ, яких ще називають сектою догналівців, провели біля храму акцію – читали молитви.

«Ми провели мирну молитовну маніфестацію та ходу проспектом Свободи проти релігійної дискримінації. Вимагаємо почергово використовувати цей храм для недільних Богослужінь», - зазначив голова об'єднання віруючих УПГКЦ отець Маркіян.

В свою чергу священнослужитель церкви Святих Петра і Павла (Єзуїтів) Степан Сус вважає, що представники УПГКЦ хочуть забрати храм, і називає це рейдерською атакою.

«Представники УПГКЦ вважають, що цей храм їм підходить, бо його нещодавно відкрили для Богослужінь, а їхня релігійна спільнота є молодою. Храм належить УГКЦ, ним користується центр військового капеланства. Це насамперед гарнізонний храм. А УПГКЦ – незаконна організація, яка навіть не зареєстрована і міністерстві юстицій. Ми будемо захищати свої права. Звертатись за допомогою до влади та суду. Наш храм має усі документи, це - пам'ятка національного значення», - пояснив Степан Сус.

За інформацією "Вікіпедії", Українська правовірна греко-католицька церква (УПГКЦ) — незареєстрована, офіційно не визнана релігійна організація в Україні. УПГКЦ виділилась із Української Греко-Католицької Церкви у 2008—2009 роках. Державний комітет України у справах національностей і релігій відмовляє у реєстрації назви «Українська Правовірна Греко-Католицька Церква», обґрунтовуючи це «повагою до традицій та внутрішніх настанов релігійних організацій» з посиланням на Кодекс Канонів Східних Церков (ККСЦ), у якому назву «Католицька» можна використовувати лише за погодженням з офіційною церковною владою. У церковних колах УГКЦ ця нова релігійна організація відома як «підгорецькі отці» або «група Догнала», «догналівці» (за ім'ям засновника — Антонін Ілля Догнал).

Джерело: «Високий Замок»

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.