Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Новини

Рятівна археологічна служба

Вівторок, 20 серпня 2013, 12:45

На українсько-польському кордоні археологи досліджують пам'ятку, яка пережила чотири тисячоліття

Пам’ятку археології, якій понад чотири тисячі років, досліджують львівські археологи на польсько-українському кордоні. Поселення розташоване на території кар’єру, з якого вибирають пісок для будівництва дороги до нового митного переходу Грушів-Будомєж. 

Про це повідомляють у Науково-дослідному центрі «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України. 

- У науковій літературі пам’ятка відома як «Грушів-ІІ». Вона розташована в околицях села Грушів - розповідає керівник досліджень, молодший науковий співробітник «Рятівної археологічної служби» Наталія Войцещук. - Це багатошарове поселення. Найдавніший матеріал походить ще з 2 тисячоліття до н. е. Фактично на пам’ятці можна виділити два культурно-хронологічні етапи функціонування. Перший етап – ранньобронзовий (друга половина ХХ –перша чверть ХІХ ст. до н. е.) і відповідає межановіцькій культурі. Другий – ранньозалізний, що датується кінцем ІХ –VII ст. до н. е.

За словами директора «Рятівної археологічної служби» Олега Осаульчука, складність дослідження пам’ятки археології Грушів-ІІ полягає у її великій площі та стислих термінах, відведених для робіт, а також у тому, що вона розташована за інженерно-технічними спорудами державного кордону, що утруднює доступ до неї.

- Пам’ятка займає площу приблизно 2,5 га. Якби це були планові наукові дослідження, вони б тривали мінімум 2 роки. Сьогодні у нас завдання провести всі роботи максимум за 2,5 місяці. Але навіть у цьому випадку дослідження мають бути проведені на високому професійному рівні. Такою є специфіка рятівних археологічних досліджень. Адже під час вибору піску пам’ятку фактично зруйнують, - говорить Олег Осаульчук.

Поселення «Грушів-ІІ» вчені вперше виявили під час розвідок у 2008 році, коли досліджували при кордоні інше поселення. Тоді ж археологи НДЦ «Рятівна археологічна служба» ІА НАНУ фактично за кошти служби провели дослідження на загальній площі приблизно 3000 м.кв. Науковці виявили 252 об'єкти, серед них наземні житлові і господарські споруди, відкриті вогнища, стовпові та господарські ями тощо.

Серед виявлених артефактів фрагменти вінець і боковин горщиків та уламки мисок ранньозалізного часу. Крем’яні знаряддя представлені вістрями стріл, відщепами, пластинами, фрагментами ножів, серпів тощо.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.