Андрій Тимчишин,  21 серпня 2013

Депутатський зробимір. Василь Пазиняк

Варіанти вирішили дослідити роботу новообраних народних депутатів після жовтневих парламентських баталій 2012 року.

І на відміну від громадської мережі «Опора», яка оцінила досягнення нардепів у числах та відсотках, Варіанти особисто розпитують народних обранців про результати їхньої діяльності.

Першим розповів про підсумки своєї роботи, Народний депутат України Василь Пазиняк, який на парламентських виборах 2012 р. був обраний від ВО «Батьківщина» по одномандатному мажоритарному виборчому округу № 122 (Яворівщина).

Найцікавіші обіцянки:

Боротися за фінансування соціальних сфер Яворівщини та Жовківщини

Реформування сільської медицини медицини.

Чи не основною Вашою передвиборчою обіцянкою було боротися за фінансування соціальних сфер Яворівщини та Жовківщини. Що вдалося зробити в цьому напрямку за період депутатської діяльності?

У соціальній сфері я написав багато звернень до голови Львівської ОДА, аби Яворівщину та Жовківщину включили до рамкової угоди. Вони підписуються вже більше 10 років між обласною адміністрацією та НАК «Нафтогаз Україна».

В ній розписані об’єкти, які повинні додатково фінансуватися, в розмірі 20-25 тис. на нагальні потреби району в соціальній сфері. На рівні обласної адміністрації моє звернення отримало погодження, а далі все залежить від Києва.

Було декілька звернень до Міністерства охорони здоров’я про забезпечення новим транспортом лікарню на Яворівщині. Нещодавно отримав відповідь, що заклад отримає автомобіль швидкої допомоги.

Також Ви зазначали, що більше жодна лікарня, жоден ФАП не будуть закриті. Яка наразі ситуація з цими закладами у вашому окрузі?

У своїй програмі я писав, що не дозволю закрити жодного соціального закладу на Яворівщині та Жовківщині. Тут йдеться про школи, медичні та культурні заклади. Як член комітету з питань охорони здоров’я, я тричі виносив на засідання комітету звернення від жителів міста Рава-Руська щодо небезпеки закриття районної лікарні через медичну реформу в Україні.

Згідно реформи, скорочується кількість лікувальних закладів країни. Тому я виступив проти закриття Рави-Руської, а також Яворівської районних лікарень. До мене надійшло близько 500 заяв з підписами жителів двох районів про неприпустимість закриття цих лікарень.

Комітет мене підтримав, і ми скерували звернення до Міністерства охорони здоров’я, Львівської обласної адміністрації. Наразі мені прийшли відповіді, що питання про закриття, реорганізацію чи оптимізацію цих установ не розглядається.

Зазначу, я не категоричний противник медичної реформи, однак виступаю спочатку за розбудову медичної інфраструктури. Треба збільшити фінансування галузі, парк обладнаних машин, а не закривати маленькі сільські лікарні, як Немирів, Рава-Руська, Дубляни, Мегерів, що є важливими для місцевого населення. За останні півроку жоден медичний заклад в моєму окрузі не було закрито.

Чи можете Ви прокоментувати ситуацію із законопроектом №2823, зареєстрованим у Верховній Раді 16 квітня 2013 року, за яким під табу потрапила соціальна реклама засобів контрацепції ?

Хочу наголосити, що цей законопроект зразу відкликали. У цьому випадку така ініціатива втрачає статус законопроекту. Тому недоцільно називати цю ідею законопроектом, як це зробили журналісти, що підняли незрозумілий ажіотаж.

Насправді, в цій ініціативі було багато розумних і обґрунтованих ідей, щодо реклами лікарських засобів. Однак журналісти, зразу ж вхопилися за питання засобів контрацепції, не помітили основного задуму. Додам, що цю ідею свого часу підтримали ряд громадських організацій.

Які законопроекти розроблені Вами за період перебування в статусі народного депутата?

Як ви знаєте, згідно дослідження ГМ «Опора», я перебуваю на першому місці за кількістю розроблених і поданих законопроектів, серед депутатів Львівщина за півроку моєї діяльності в Парламенті. Тому за цей період законопроектів є багато, однак не буду перелічувати всі.

Зокрема, найцікавішими є законопроект «Про внесення змін до Закону України» і «Про статус народного депутата України» щодо медичного обслуговування народного депутата. Я вважаю, що не може один медичний заклад «Феофанія», де обслуговуються депутати ВРУ, фінансуватися, як вся сільська медицина України. І тому я принципово не став на облік в лікарні “Феофанія”, і не лікуюся там.

Вважаю, що нардеп має обслуговуватися в тій лікарні, де лікуються його виборці. Також в цьому проекті я пропоную скасувати виплати на оздоровлення, та безкоштовні путівки.

Закон про заборону, ліквідацію відчуження, перепрофілювання, оздоровчих закладів, що перебувають у державній та комунальній власності, для впровадження діяльності не пов’язаною з оздоровчою роботою та відпочинку.

Законопроект про обмежене видачу патенту та використання медичних приладів, ефективність яких не була доведена державною стандартами.

Також до мене зверталися виборці з питання полігону на Яворівщині, де проводяться міжнародні військові навчання. Жителі постійно скаржаться на шум, інші незручності. Під час навчань декілька років тому діти молодшого шкільного віку потрапили до лікарні з симптомами подразнення дихальних шляхів. Це питання виносилось на колегію Міністерства охорони здоров’я.

Зараз я готую законопроект, щоб надати пільги жителям прилеглих до полігону населених пунктів.

Скажімо, є статус жителів гірських районів, і для мешканців сіл біля полігону, також можна запровадити систему соціального захисту.

Які звернення громадян, за останній період, надходили від жителів вашого округу?

У Раві-Руській була проблема, коли 17 років не передавали котельню з Жовкви на баланс міської ради. Через це температура повітря в місцевому ліцеї опускалася до 10-12 градусів тепла. З цього питання я звернувся до голови львівської ОДА Віктора Шемчука, зустрічався з представниками міськради. У результаті котельну таки передали на баланс міськради.

Також було звернення громадян про відновлення піонерського озера в м. Львові, неподалік «Шувару». Питання стосується не мого округу, однак Державний інститут «Містопроект», готовий прийняти участь в цій роботі в межах своєї компетенції.

Також зверталися з проблемою відсутності дорожніх знаків на роз’їзді Львів — Краковець, і вже є позитивна відповідь з облавтодору.

Нещодавно до мене звернулася мати дитини, якій несправедливо зняли інвалідність. У відповідь на це, створена комісія, хлопчика відправлять на повторний медичний огляд. І я впевнений, що інвалідність дитині поновлять.

Було прохання допомогти в перепрофілюванню санаторію в м. Трускавець в оздоровчо-лікувальний заклад протитуберкульозного типу для дітей. Мені прийшла відповідь, що Міністерство охорони здоров’я погоджується на перепрофілювання санаторію «Зелений гай».

У моєму окрузі надійшло звернення від громадських організацій про відзначення 150-річчя з дня народження Андрея Шептицького. В рамках заходу плануємо організувати пересувну виставку про Україні, перевидати 3-томну працю “Пастирських послань”, видачу ювілейної монети, проведення наукової конференції. Я вже зареєстрував проект постанови з цього приводу.

Зазначу, що ці звернення, є одно-двотижневої давності, а загалом кожного тижня надходять все нові прохання громадян.

Чи Ви наразі є членом партії ВО «Батьківщина»?

Я ще залишаюся позапартійним, однак перебуваю в опозиції і є представником фракції ВО “Батьківщина”. Думаю про написання заяви та офіційний вступ до лав партії.

Чи входите Ви до депутатської групи «Львівщина»?

Я є членом цього об’єднання від початку його існування. Ми постійно, в сесійний період, раз на тиждень збираємося, обговорюємо ті звернення , що до нас надійшли.

Ми дискутуємо, підписуємо багато запитів в державні органи виконавчої влади. Це, зокрема, про необхідність капітального ремонту театру ім. Заньковецької, та ситуацію на Львівському автобусному заводі і т.д..

Хочу сказати, що ініціативу нашої організації підхопили, й інші області України, зокрема Франківщина і Тернопільщина.

Окрім групи «Львівщина», чи є Ви представником інших організацій?

Я також входжу в групу «За тверезий спосіб життя», яку очолює Тетяна Бахтеєва – голова Комітету ВРУ з питань охорони здоров’я. Ми обговорюємо питання фінансування добудови Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охмадит». За президентства Ющенка багато говорили про побудову лікарні майбутнього.

На жаль тепер немає ні лікарні, і невідомо куди поділися кошти. Це ганьба, що на країну з майже 50-ти мільйонним населенням немає сучасного центру пересадки кісткового мозку.

В Білорусі він є, в Росії декілька. Тому наша група, яка налічує 100 депутатів, шукає кошти для добудови цього закладу, де буде і центр пересадки кісткового мозку. Один з варіантів додаткового фінансування – підняття акцизів на алкоголь та слабоалкогольні напої.

Два тижні тому, Ви перебували в партійній поїздці у Києві та Харкові. Яка мета візиту, і що там відбувалося?

Поїздка у Харків присвятили 2-й річниці ув’язнення Юлії Тимошенко. В місто прибуло близько 40 народних депутатів. Також частина депутатів в цей час перебувала в Києві, у наметовому містечку, де представили оновлену експозицію фотографій Юлії Володимирівни "Два роки за гратами".

У Харкові ми відвідали центральну лікарню «Укрзалізниці». В той день, до Юлії Володимирівни пропустили на побачення Арсенія Яценюка, а також голову Харківської обласної організації «Батьківщина» Арсена Авакова, члена фракції Сергія Пашинського.

Після 4 годин обговорення, всіх депутатів поінформували про результати зустрічі. Як мені відомо, партійні лідери обговорили майбутню стратегію перемоги на президентських виборах.

Як об’єднана опозиція, ми висуваємо Юлію Тимошенко в ролі єдиного кандидата в президенти. Вона беззаперечний лідер Батьківщини та опозиційних сил, і згідно нинішньої Конституції має право балотуватися в президенти, навіть з наявною судимістю.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.