Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Новини

Вівторок, 27 серпня 2013, 11:03

Студенти Франкового університету розкопали античне місто в Криму

Група студентів-археологів із Львівського національного університету імені Івана Франка взяла участь в розкопках античного городища Ілурат у складі міжнародної археологічної експедиції.

В роботі міжнародної археологічної експедиції взяли участь науковці з України, Росії та Польщі.

 Керівник львівської групи кандидат історичних наук Анастасія Баукова:

- Для наших студентів надзвичайно корисною була участь в експедиції. Завдяки тому, що в Ілураті дуже добре зберіглися усі елементи оборонної системи та житлових будівельних комплексів, городище дозволяє охарактеризувати не лише розвиток фортеційної архітектури й домобудування, але й отримати уявлення про різні аспекти життя його мешканців, які протягом більш ніж двох століть захищали підступи до столиці Боспорського царства Пантикапея.

Роботи цього року є унікальними тим, що археологи відновили дослідження городища після багаторічної перерви. Львівським студентам доручили розкопувати ділянку біля муру, стратегічне місце оборонного значення. Примітно, що незважаючи на плин часу, мури знаходяться у досить доброму стані. Також ми розчистили вулиці та житлові споруди міста-фортеці. Знахідки вказують на перспективність дослідження об'єкту.

Студенти не лише працювали на розкопках: вони мали унікальну можливість відвідати такі об'єкти історико-культурної спадщини, як Царський курган, Аджимушкайські каменоломні, Керченський історико-археологічний музей, «Золоту кладову», де зберігаються вироби стародавніх ювелірів та торевтів, лапідарій та античні городища Пантікапей, Німфей тощо.

Довідка. Ілурат існував у І-ІІІ ст.н.е., і це було місто-фортеця на кордоні славетного Боспорського царства. Сьогодні Ілурат вважається найбільш яскравим і значущим пам'ятником боспорської фортифікації перших століть нашої ери.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.