Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Мистецтво

iloveukraine.com.ua

Вівторок, 3 вересня 2013, 10:23

Чотири виставки відкриють з нагоди 100-річчя передачі Шептицьким музею в дар українцям

У середу, 4 вересня у Національному музеї у Львові відбудеться відкриття чотирьох виставок, присвячених 100-річчю відтоді як митрополит Андрей Шептицький урочистим актом проголосив передачу Національного музею та 100-річчю від дня народження відомого мистецтвознавця Віри Іларіонівни Свєнціцької.

Зокрема в експозиції виставки «Пам’яті митрополита Андрея Шептицького. Пам’ятки з колекції Музею сакрального мистецтва імені Антона Петрушевича Львівської митрополії УГКЦ» буде представлено не тільки мистецькі об’єкти, а й документи, родинні пам’ятки, які преставляютьМитрополита Андрея як найвидатнішу  особистість в історії Української Церкви ХХ століття, 

Виставка «Покров пресвятої Богородиці: твори ХV–ХІХ ст. зі збірки Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького» присвячена  100-річчю дослідниці українського іконопису Вірі Свєнціцької.

Сюжет «Покров Пресвятої Богородиці» XV-ХІХ ст. був одним з її улюблених.

Відкриють у межах святкування ювілею й історико-документальну виставку – «Віра Свєнціцька (1913–2013) – відомий дослідник давньоукраїнського мистецтва». 

Експозиція побудована на історико-документальному матеріалі, пов’язаному з особою Віри Свєнціцької та її родинним оточенням. Зокрема буде представлено експонати, які надійшли до музею як спадщина після смерті сестри Віри – Марії.

А у виставці Бібліографічна виставка видань НМЛ (1908–2013) буде  запрезентовано 145 видань 1908-2013 рр.

Експозиція представить перші альбоми ікон Іларіона Свєнціцького, 1-й каталог книг музейної колекції стародруків, рідкісні видання, прикраси галицьких рукописів.

Ряд альбомів, які видавалися в різний період музейного життя: літописи, альбоми ХІХ – поч. ХХ ст., які яскраво репрезентують музейні збірки.

Нагадаємо, митрополит Андрей Шептицький заснував Український Національний Музей у 1905 році, купив для нього приміщення, а у 1913 році передав українській громаді в подарунок. Також за сприяння Шептицького у  у музеї зібрано одну з найбільших у Європі збірок іконопису.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.