Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Львівська міськрада

image.tsn.ua

Вівторок, 22 травня 2012, 10:29

«Львівводоканал» встановив 66 лічильників у селах депресійної лійки

Відповідно до вимог НКРЕ щодо встановлення засобів обліку питної води, комунальне підприємство «Львівводоканал» у травні закінчило встановлення 66 лічильників у селах депресійних лійок. Про це повідомляє прес-служба Львівської міськради.

Вартість робіт та матеріалів (лічильників, запірної арматури та іншого допоміжного обладнання) склала понад 2 млн. грн.

Встановлення лічильників дозволить виявити реальне водоспоживання мешканців сіл депресійної лійки та виявити слабкі місця, на яких є втрати води, - повідомили комунальники.

Наступний крок «Львівводоканалу» – це облік води, яка подається до так званих «супутніх споживачів» - мешканців сіл Львівщини. Зараз підприємство забезпечує питною водою мешканців 41 села Пустомитівського, Городоцького, Яворівського, Жовківського, Золочівського та Миколаївського районів. Згадані села були підключені до магістральних водогонів, що подають питну воду у Львів, через відсутність місцевих джерел водопостачання та забруднення верхніх водоносних горизонтів.

«Львіводоканал» уже довгий час не може вирішити проблему чіткого обліку води у селах супутніх споживачів. Адже межі сіл збільшуються, кількість садиб також зростає, часто мешканці приєднуються до водогонів незаконно, наприклад, до труби на подвір'ї сусіда, не повідомляючи про це Водоканал. Натомість наших контролерів просто не пускають на приватну територію. Відтак, є багато випадків безоблікового та безкоштовного водокористування окремими садибами. Мережі в цих селах, як правило, безгосподарні, ніким не обслуговуються і не ремонтуються. Це призводить до частих витоків води», - зазначив в. о. директора ЛМКП «Львівводоканал» Степан Пакіж.

Задля врегулювання цього питання «Львівводоканал» пропонує громадам 38 сіл створити ефективні комунальні підприємства, які обслуговуватимуть водопровідні мережі та нараховуватимуть кошти за спожиту воду. При цьому голови сільрад є вільні у виборі обслуговуючого підприємства й можуть укладати договори з комунальними підприємствами м. Городок, м. Миколаїв. м. Винники та іншими підприємствами, які мають відповідний персонал та техніку для ремонту водопровідної мережі.

«Зараз ми повинні обслуговувати 22-х тисячну сільську громаду, розсіяну по території Львівської області, їздити збирати показники, друкувати рахунки, шукати витоки та «вкрадену» воду. Однак, на відміну від населення сіл депресійної лійки, «Львівводоканал» не має жодних зобов'язань по забезпеченню централізованим водопостачанням мешканців згаданих сіл. Саме тому ми наполягаємо на встановленні комерційного обліку на межі розподілу мереж. Голови сільрад уже отримали листи з вимогами за власний кошт влаштувати вузли обліку у місці врізки сільських мереж до наших магістралей. У випадку відсутності обліку з 1 вересня сільські мережі будуть від'єднані від магістрального водогону», - наголосив С. Пакіж.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.