Андрій Тимчишин,  23 вересня 2013

Пластикові війни львівського страйкболу

Варіанти продовжують досліджувати спортивні забави на Львівщині.

І про львівський страйкбол розповідають організатори спортивних ігор Андрій Андрійчик та Володимир Пилипів.

Почнемо з азів. Що таке страйкбол?

Якщо коротко, то це мілітарна гра для дорослих. З іншого боку, це командна, екстремальна, військово-спортивна гра. В процесі цієї гри використовуються пневматичні копії справжніх видів зброї, що стріляють пластмасовими кульками (6 мм та 8 мм у діаметрі).

Найбільшою  відмінністю від своїх родичів є те, що боєприпаси не залишають слідів на одежі і гра тримається на довірі її учасників.

Цей унікальний момент якраз і створює її особливу атмосферу. Ігри проводять за певним узгодженим сценарієм і вони можуть тривати як декілька годин, так і кілька днів.

Зазвичай, ми працюємо з невеликими групами, орієнтовно 20-40 чоловік, однак у всеукраїнському масштабі були приклади, коли в одній грі брали участь більше 1000 гравців.

Перед змаганнями до нас телефонують і попереджають про оренду стандартного страйкбольного спорядження, чи, побажанню, додаткових "іграшок". Здебільшого це піротехнічні гранати, більша кількість набоїв.

Ти говорив про сценарій у грі. Ви самі їх придумуєте?

Як і всі організатори, ми самостійно розробляємо сценарій, який не повинен бути лінійним. Дія має переконати гравця в тому, що його рішення може перевернути хід всієї гри.

На мою думку, примітивними є сценарії, коли гравці однієї команди штурмують іншу, і навпаки. Повір, це цікаво людині, яка грає перший рік. Потім на такі ігри вже не хочеться їздити. На щастя, змагань багато, тому є з чого вибирати.

Окрім того, сценарії для боїв роблять навіть на основі реальних подій. Зокрема, можна з легкістю відтворити відому історію із фільму Падіння "Чорний Яструба" у якій група американських солдат повинна захопити помічників сомалійського воєначальника.

Можливий рейд проти наркодилерів, чи супровід президента. Зрештою сценарії можуть бути різними. Все залежить від уяви організаторів та учасників ігор.

Що входить у стандартний комплект для страйкболіста?

З нашого списку ми пропонуємо: форму, електропневматичний привід, у вигляді реально існуючої копії автоматів АК чи М-16, захист на обличчя, здебільшого окуляри, і розпізнавальні нашивки для команди.

Такий комплект змінюється відповідно до вподобань гравців. Зокрема, можемо додати гранати, чи додаткові захисні механізми: маску на обличчя чи щит.

Скільки коштує таке спорядження для гравця?

Якщо мова стосується базового комплекту, його оренда на одну гру становить 99 грн. Це фіксована, стандартна ціна. За бажанням клієнта, ми додаємо радіозв’язок, піротехнічні пристрої, у формі гранати, додаткові набої, щити.

Однак, такі матеріали мають окрему вартість, що не входить в оплату звичайного набору спорядження. З одного боку, це потребує додаткових затрат, з іншого, урізноманітнює процес гри, додає нові можливості для сценарію бою.

Зазвичай відбувається поділ 50/50, коли одну половину влаштовує звичайний набір, інші бажають чогось більшого. Зрештою, ціни не такі високі, адже граната обійдеться гравцеві лише у 8 грн.

Окрім того, є ряд бонусів, чи своєрідна програма лояльності. Зокрема, організатор команди з 12-15 людей та іменинники, отримують спорядження безкоштовно.

Як я розумію, не можна сказати, що це гра для мажорів?

Ні, це абсолютно не так. До нас приїжджають дуже різні люди, починаючи від студентів і, закінчуючи представниками держслужб. У страйкболі – всі рівні. Реальними є випадки, коли студент в бою командує директором банку. Зрештою повагу треба заслужити.

Є також вікові обмеження. Для гри необхідно мінімум 18 років. Також людина не повинна мати жодних травм. Як ти розумієш, бігати з автоматом – це активний відпочинок, і тут фізичне здоров’я має бути в нормі.

А якщо я приїхав на гру з власним спорядження. Що тоді?

Якщо ти повністю екіпірований власним спорядженням і хочеш зіграти з орендниками, то участь у грі отримуєш безкоштовно. Єдине, що ми додамо, так це розпізнавальну пов’язку.

Загалом, це звична практика проведення ігор. Бувають такі випадки, коли гравці приїзджають з власним спорядженням, але докуповують в нас піротехніку чи кульки для стрільби.

А як щодо зброї, наскільки вона схожа на оригінал?

Можу сказати, що це реальні моделі бойової зброї. Формою, вагою вони повністю нагадують оригінали, хоч їх виготовляють з ударостійкого ABS пластику. Зрештою це необов’язково, адже є постійні гравці, учасники змагань, які апгрейдять свої приводи. У результаті маємо дерев’яний приклад чи латунний або ж мідний ствол.

Особисто ми пропонуємо різновиди та модифікації АК (автомата Калашникова). Вони належать до найпопулярнішого у страйкболі типу зброї, а саме електропневматики. В середовищі страйкболістів їх називають "привід" чи ЕПО (електропневматична зброя).

 

В такому приводі все працює від акумулятора, який дозволяє створювати зразки зброї, що мають режим автоматичної стрільби. Скорострільність таких приводів становить орієнтовно 500-1000 пострілів за хвилину.

Загалом, вражаюча схожість страйкбольної зброї з бойовими аналогами, може викликати сумнів навіть у фахівців своєї справи. Втім, воно й не дивно, адже розробка такої зброї точно повторює бойовий варіант, враховуються навіть окремі дрібні деталі, принцип збирання і розбирання.

Саме така незвичайна схожість викликає інтерес до страйкболу не тільки у звичайних мирних громадян, а й у професіоналів в області зброї.

Окрім схожості приводів, під час масштабних змагань, використовують оригінальні військові костюми та навіть воєнну техніку. Наприклад, коли всеукраїнська гра відбувалась на Яворівському полігоні, то для непосвячених складалося враження, що це НАТО проводить військові навчання.

Зрештою, наскільки ти готовий витратити на спорядження, настільки і реалістичним воно буде. Наприклад, є гравці, що купують все оригінальне, військове, зокрема на свої приводи вони  накладають оригінальні ліхтарики та використовують прилади для радіозв’язку. 

Чув, що для снайперської гвинтівки використовують 8 мм кульки. Чи практикуються такі "набої" ?

Якщо чесно, таких прикладів не знаю. Можу впевнено сказати, що для АК підходять кульки, що важать не більше 0,23 г, а для снайперки, орієнтовно, від 0, 36 до 0,4 г.

Зі снарядів для страйкбольного приводу, найпоширенішим на сьогодні є прості білі чи кольорові кульки, розміром у 6 мм, виготовлені з легкого пластику. Вартість подібних боєприпасів − 15-20 $ за пакет, в якому є 2-3 тис. куль.

Ти говорив про гранати. Який принцип їх дії у страйкболі?

Принцип дуже простий. Загалом це ємність з картону, що нагадує циліндричну гранату. В ній міститься петарда корсар-4 та засипана кукурудза, яку прирівнюють до осколків. Тобто механіка схожа на реальну гранату: тягнеш за чеку і через чотири секунди вона детонує

А скільки коштуватиме власний набір для страйкболу?

Це доволі відносне питання. Все залежить від роду моделювання військ. Якщо гравці вибирають українську армію, то середня ціна повного обмундирування від 5000 грн і вище.

Однак, якщо йдеться про моделювання американської армії, то таке задоволення обійдеться мінімум у 1000$. Я знаю окремих осіб, які мають лише один електропривід вартістю 1000 євро.

Чи давно займаються страйкболом у Львові?

Тут варто зазначити, що Львів був одним із перших міст, де зароджувався страйкбол. Іншим центром був Києві. Думаю, орієнтовно вже більше десяти років, як у Львові, так і в Україні активно проводять страйкбольні ігри.

У таких іграх новачків часто цікавить питання безпеки. Постріли зі страйкбольних приводів болючіші за попадання кульок у пейнтболі?

Я не розумію чому, але більшість людей думають, що страйкбол завдає сильних травм, оскільки зброя схожа на оригінал. Насправді − це міф. У страйкболі з нетюнінгованого приводу виліт кульки становить не більше 110 м/с.

Якщо порівняти, то при попаданні з відстані у 5 метрів на тілі залишиться невеличка червона цятка такого ж розміру як і кулька. Максиму може утворитися невеликий синець. А у пейнтболі з такої відстані отримаєш великий синяк, чи навіть гематому.

Я не буду переконувати, яка з спортивних забав краща, однак фактично страйкбол є набагато безпечнішим. Хоча б взяти те, що енергія вильоту 6 мм кулі настільки мала, що привід для страйкболу за нашим законодавством не потрапляє під категорію спортивної зброї.

Окрім того, за правилами безпеки постійно стежить Федерація Страйкболу України. Якщо певні піротехнічні засоби є шкідливими їх забороняють використовувати.

Взагалі за 2 роки проведення ігор у нас не було випадків травмувань, окрім невеликих слідів від кульок на шкірі. В страйкболі варто остерігатись місцевості, оскільки це покинуті будівлі чи ангари.

Знаю приклади, коли ігри проводилися у шахті під землею. Тому більшої шкоди може нанести навколишнє середовище та власна необережність.

Ти згадував Федерацію Страйкболу України. Чим займається ця організація?

Загалом це громадська організація, яка виникла у 2002 році. На сьогодні, це найстаріша з офіційних організацій, що пропагують страйкбол в Україні

Саме вона займалася проведенням перших всеукраїнських ігор. Її основне завдання: розвиток і популяризація українського страйкболу, як усередині країни, так і за її межами.

Окрім того, вони займаються розробкою базових правил, прийнятих радою командирів України та інформаційною підтримкою низки локальних і регіональних ігор.

Де Ви найчастіше відбуваються ігри?

Зазвичай це відбувається на території Хімсільмашу на вулиці Шевченка 327 у Рясному.

Що стосується самого міста, то загалом там багато привабливих закинутих будівель, великих ангарів, що пристосовані для різних ігор: пейнтбол, страйкбол, чи навіть роуп-джампінг.

Окрім того, там панує дух закинутого місця і можна втілювати цікаві сценарії ігор.

В страйкбольному жаргоні часто використовують слово "маклауд". Що воно означає?

Як ти знаєш, кульки у страйкболі не містять фарби, тому повідомлення про влучення у ділянку тіла цілком на совісті гравців. В нас маклаудами називають людей, які не признаються про те, що в них попали.

Зазвичай переважна маса таких людей, це технічні маклауди. Це ті, хто через теплий одяг чи адреналін, не відчули пострілу, або ж в них дійсно не попали.

Загалом такі конфлікти урегульовуються без зайвих проблем. Гра у страйкболі базується на чесності та заснована на взаємній повазі один одного. Тому "вбиті" повинні признатися, одягнути червону пов'язку і залишити поле гри на певний час.

Яка вікова категорія гравців?

Вікова категорія є різною. Починаючи від 18 років і закінчуючи гравцями яким за 45. Дівчата також охоче беруть участь у змаганнях. Окрім того, навіть приїжджають зі своїм спорядженням. Однак, якщо брати у відсотковому значенні, то 90% наших клієнтів − це чоловіки.

Як часто Ви проводите страйкбольні ігри?

Тут все залежить від кількості клієнтів, однак фізично це можна робити кожний день. Здебільшого, ми проводимо щотижневі з’їзди. Головне, аби був готовий витратний матеріал: гранати, кульки та заряджені фосфатні акумулятори приводів.

До слова, страйкбол можна проводити протягом всього року. Зимою сніг додає оригінальності до нових сценаріїв та способів маскування.

Де закуповують спорядження для страйкболу?

Основними виробниками страйкбольної зброї є фірми, які розміщені на історичній батьківщині цього спорту – у Японії, хоча, на ринку представлені продукти китайських і корейських виробників. Безумовним лідером у виробництві страйкбольної зброї є японська фірма "Tokio Marui".

Особисто ми, замовляємо спорядження з-за кордону через інтернет, чи вже безпосередньо купуємо його в спеціалізованих магазинах у Львові.

група львівського страйкбоул у ВК

фото: wikimedia.org

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.