Варіанти,  23 вересня 2013

Посланець на кінець

Епопея з отриманням американською компаніє "Шеврон" дозволу на видобуток сланцевого газу в Західній Україні добігає свого завершення.

20 вересня Івано-Франківська облрада ухвалила рішення щодо цього питання.

На черзі – Львівська облрада, проте вона зможе це зробити не раніше завершення чергової сесії, отож, швидше за все, це станеться в жовтні.

Однак вже майже ні в кого немає сумнівів, що її  рішення також буде на користь "Шеврону".

Коли без емоцій підходити до історії з дозволом на видобуток сланцевого газу в Західній Україні та ролі у цьому ВО "Свобода", то доходиш до непередбачуваних висновків.

Бо в реальності ВО "Свобода" від початку, окрім як "роздувати щоки", не мала інших важелів впливу на дану ситуацію.

В Івано-Франківській облраді "Свобода" має всього 11 з 114 депутатів, а у Львівській – 41 з 116. Рішення ж рад щодо угоди про розподіл, як пояснив Варіантам депутат Львівської облради Михайло Барбара, приймаються простою більшістю голосів, тому "Свобода" жодним чином не може заблокувати ухвалення даного рішення.

А от союзників в неї в цьому питанні навряд чи набереться достатньо. Про це, вірогідно, подбає голова Львівської ОДА Віктор Шемчук.

До того ж, як пояснив депутат Львівської облради Олесь Старовойт, позиція львів’ян сьогодні практично ні на що не впливає. Через політичні амбіції  ВО "Свободи" Львівщина виявилась виключеною з процесу узгодження умов проекту договору про розподіл вуглеводів.

Обласна робоча група не внесла жодної пропозиції до проекту, в той час як франківчани запропонували 135 і третина з цих зауважень була врахована в новому проекті угоди.

Після того ж, як проект погоджено Івано-Франківською облрадою, львів'яни змушені механічно голосувати "за" чи "проти" нього, бо жодних змін вже не можна внести в її текст, а побажання не будуть враховані. "Ми сьогодні – лише спостерігачі, а не активні гравці. Нам треба було працювати, готувати пропозиції і правки, а також наполягати на тому, щоб проводити спільну сесію з Франківською облрадою по цьому питанню", – переконаний Старовойт.

Замість того, щоб працювати і вести конструктивний діалог, саме з подачі ВО "Свобода" більше року Львівщина була втягнута в дискусію про сланцевий газ, і сьогодні хіба що ледащий не знає, що це таке і які можливі екологічні ризики несе в собі їх видобуток.

"Свобода" ж за цей час витратила немаленькі кошти на свою екологічно-сланцеву інформаційну кампанію і піар нардепа Ірини Сех. А члени партії запевняли при цьому, що відстоюють інтереси місцевих громад.

Однак інформація про кіпрський офшор "Бовалон Інвестментс лімітед", на рахунки якого нібито "Свобода" попросила компанію "Шеврон" перерахувати 450 млн. дол., як то кажуть, за свою поступливість, змусила українську громадськість глибоко засумніватися в чистоті їхніх намірів. 

Адже якщо в суді журналістам вдасться підтвердити дану інформацію, вийде, що вустами "Свободи" українські олігархи шантажували американську компанію в цілях отримання "відкату".

У разі, якщо останнього не станеться, бо всі ми знаємо, що такі справи в судах можуть розглядатися роками або взагалі загубитися, шлейф цієї історії ще довго буде тягнутися за ВО "Свободою".

Бо подальша перевірка виявила, що "Бовалон Інвестментс лімітед" – компанія, підконтрольна українському олігарху Дмитру Фірташу. І що дійсно бізнес нардепа зі "Свободи" Ігоря Кривецького пов'язаний з "Бовалон Інвестментс лімітед", тобто з Фірташем.

Це опосередковано підтвердила і сама "Свобода", правда, акцентувала на тому,  що бізнес Кривецького і Фірташа перетинається не в газовій сфері, а у сфері нерухомості.

Виходить, що праві були ті, хто раніше стверджував про тісні контакти ВО "Свободи" з українськими олігархами?

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.