Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Освіта

today.pl.ua

Середа, 2 жовтня 2013, 11:59

Азаров хоче зобов'язати працювати в школах випускників педвузів, які були бюджетниками

Прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив міністру науки і освіти Дмитру Табачнику терміново підготувати зміни до нормативної бази, щоб випускники педагогічних вузів, які навчалися за бюджетні кошти, обов'язково деякий час працювали в школі.

Таке доручення Азаров дав у ході засідання уряду, передає РБК.

"Окремо хочу виділити, може саму проблему нашої школи : старіння педагогічних кадрів . Сьогодні в навчальних закладах працює 80000 вчителів пенсійного віку, що становить приблизно 17% від загальної кількості педагогічних працівників. Причому, за останні десять років їх кількість збільшилася на 15 000 осіб. Зате кількість вчителів у віці до 30 років з кожним роком зменшується .... Потрібно серйозно, системно розробити нові стимули для залучення молоді до педагогічної роботи. На зміну педагогам у віці, які досягли пенсійного віку, повинні вчасно прийти молоді вчителі. Також вчасно повинен створюватися резерв молодих керівників та методистів", - сказав Азаров.

"Доручаю міністру освіти і науки Дмитру Табачнику критично проаналізувати стан справ і терміново запропонувати такі зміни у нормативну базу, які передбачали б, щоб випускники педагогічних вузів, які навчалися за рахунок бюджету, обов'язково б отримували призначення за фахом і принаймні деякий час обов'язково б відпрацювали в школі", - також сказав глава уряду.

На даний час відсутній правовий механізм, що зобов'язував би випускника вищого навчального закладу, підготовка якого здійснювалась за державним замовленням, відшкодовувати до державного бюджету вартість навчання та компенсувати замовникові всі понесені витрати за договором, а тому будь-які матеріальні претензії до випускника є неправомірними.

Відповідно до рішення Конституційного Суду від 4 березня 2004 року визначено, що безоплатність вищої освіти у державних та комунальних навчальних закладах необхідно розуміти як можливість здобуття освіти у цих закладах без оплати, тобто без внесення плати у будь-якій формі за освітні послуги. Обов'язковість відпрацювання або відшкодування вартості навчання випускником вищого навчального закладу є порушенням конституційного права громадян на працю, що повинна вільно обиратися громадянином.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.