Мальва Вовк,  23 травня 2012

Хвороби, які загрожують нам під час Євро-2012

Експерти вважають, що харчові отруєння та зараження менінгококовою інфекцією, а також кір є одними з найбільш важливих захворювань, котрі можуть становити небезпеку для учасників Євро-2012. Від багатьох з цих хвороб можна заздалегідь прищепитися.

Плануючи відвідати чемпіонат з футболу Євро-2012, не всі вболівальники задумуються про медичний огляд. "Варіанти" пропонують перелік найбільш ймовірних інфекцій та можливості захиститись від них.

 Шанувальники з-за кордону можуть привезти небезпечні бактерії

Масові скупчення людей особливо сприяють поширенню менінгококів, які існують на слизовій оболонці носоглотки. У натовпі менінгококова інфекція набагато легше поширюється повітряно-крапельним шляхом - через кашель або поцілунки, особливо з різними людьми. Поширенню виділення з носоглотки сприяє також крик, який часто супроводжує масові заходи.

Найбільш вразливі до менінгококової інфекції групи людей, окрім наймолодших дітей, - це підлітки і молодь до 25 років, стверджують лікарі. Під час Євро вони будуть поводитися ризиковано, наприклад: кричатимуть під час матчів, а ввечері святкуватимуть і братимуть участь в колективних заходах.

Важливо також, що нові і, можливо, більш агресивні штами цих бактерій, які в нас зустрічаються рідко, можуть бути привезені вболівальниками з інших країн.

Наприклад, жовта лихоманка може перетнути наш кордон разом з уболівальниками з Буркіна Фасо і ще кількох африканських країн. З тієї ж Африки та Азії може з'явитися холера. Малярія зараз поширена у Вірменії, Грузії, Росії.

Менінгококи загрожують менінгітом і сепсисом

Менінгококова інфекція може мати раптовий початок і перебігати блискавично - в основному у вигляді менінгококового менінгіту і сепсису.

Інфекцію важко виявити на ранній стадії, тому що симптоми можуть бути типовими для грипу або застуди. За короткий час вона досягає критичної стадії, що може призвести до смерті або дуже серйозних наслідків - глухота, пошкодження головного мозку, ампутація кінцівок. Коли справа доходить до розвитку сепсису, 20-50 відсотків. пацієнтів помирають протягом 24 годин ще до виявлення діагнозу.

На думку експертів, мова йде не тільки про фанатів та організаторів чемпіонату, волонтерів, а й про гравців, тренерів та членів їхніх сімей, також інших дорослих, які потраплять в зону ризику, перебуваючи в натовпі.

Хвороба брудних рук

Під час Євро в зв'язку з приїздом великої кількості вболівальників з різних кутків світу може збільшитися ризик захворювання на гепатит (жовтуха) . Це так звана хвороба брудних рук. Проти вірусу, який викликає цю хворобу, можна прищепитися, що особливо рекомендується для осіб, котрі збираються в подорож до країн, де постійно виникає спалах епідемії гепатиту А.

До інших захворювань, які можуть становити проблему протягом Євро-2012 відносять менінгококову інфекцію та кір. Від цих захворювань також можна захиститись за допомогою вакцинації.

Завідувач лабораторією імунореабілітології Інституту мікробіології та імунології імені Мечникова АМН України Андрій Волянський зауважив, що кір перенесуть у великі міста, такі як Київ, Харків і Донецьк.

У Львові цього не буде, бо там захворювання вже майже вичерпало себе. Він вважає, що Євро-2012, скоріше, є небезпечним не для європейців, а насамперед для наших дітей., для українців загалом.

Андрій Волянський також додав, що на сьогодні понад 1 млн дітей в Україні не вакциновані від кору. Тому, наприклад, якщо англійські вболівальники, де сьогодні панує кір, привезуть сюди хворобу, це буде сірником для нашого займистого матеріалу. Взагалі-то рівень захворюваності на кір влітку має йти на спад, але, враховуючи ті передумови, які виникнуть із Євро, ми можемо очікувати величезний спалах.

Державна санітарно-епідеміологічна служба України закликає іноземців, що хочуть приїхати в Україну на Євро-2012, вакцинуватися проти кору. Про це на прес-конференції повідомив перший заступник голови Держсанепідслужби Олександр Кравчук. Зробити щеплення проти кору футбольних фанатів закликала також Всесвітня організація охорони здоров'я.

Масове харчування, спека та отруєння

Чемпіонат Європи, як і будь-яка інша масова подія , потенційно підвищує ризик поширення інфекційних захворювань, Найбільшу загрозу становитимусь інфекції, що переносяться шляхом споживання їжі та викликають харчові отруєння, - стверджують лікарі.

Ризик зростає в умовах масового харчування, особливо в спеку, і залежить, між іншим, від способу зберігання харчових продуктів і рівня гігієни в період великих заходів.

Дифтерія і правець - важкі інфекційні захворювання

Люди повинні бути щеплені і проти дифтерії та правцю. Дифтерія є серйозним захворюванням, викликаним бактеріями Corynebacterium diphtheriae.

Вона передається найчастіше повітряно-крапельним шляхом і в першу чергу викликає запалення горла, звідки переходить на навколишні тканини, утруднює ковтання і навіть дихання. Перебіг хвороби може призвести до змін у внутрішніх органах.

Правець також є важким інфекційним захворюванням. Воно виникає через бактерії - Clostridium Tetani, які потрапляють в організм через відкриті рани.

Токсини, що виробляються бактеріями, викликають параліч різних груп м'язів, у результаті чого може наступити смерть. Вакцина чудово захищає від цього, часто фатального захворювання.

Щоб ситуація не вийшла з-під контролю, перед тим, як дозволити туристам насолоджуватися вітчизняною гостинністю, їх змусять пройти епідеміологічний контроль. Пунктів огляду вистачить.

Директор Інституту епідеміології та інфекційних хвороб Віктор Марієвський вважає, що лякатися передчасно немає підстав і повідомляє, що у Європі чума-холера на сьогоднішній день не зареєстрована.

Він також зауважує, що ми щодня маємо тисячі людей, котрі приїжджають і виїжджають не тільки в Європу, а й в усьому світі. В цій ситуації є й інша сторона: не так страшні вони для нас, як ми для них.

Україна налякає гостей статистикою хворих на СНІД, гепатит і туберкульоз.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.