Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

goodvin.info

Вівторок, 8 жовтня 2013, 14:16

Лікарям заборонять писати в рецептах назви ліків

Держпідприємництво вимагає від Міністерства Охорони Здоров'я виписувати рецепти із зазначенням тільки міжнародної непатентованої назви ліків, а не їхньої торговельної назви.

Відомство видало відповідне рішення, яке направило також до МОЗ, повідомляє прес-служба Держпідприємництва.

Ще в 2005 році МОЗу дозволили виписувати рецепти із зазначенням торговельної назви лікарського засобу. Відтак, запроваджені штучні обмеження для профілактичних закладів, науково-дослідних установ на етапі оформлення замовлення на лікзасоби з аптек. Лікарські засоби різних торгівельних назв з однією і тією ж діючою речовиною суттєво відрізняються в ціні.

Так, препарат за непатентованою міжнародною назвою «Аміодарон» (таблетки по 200 мг., 30 шт. в упаковці) коштує вітчизняний від 21,71 грн. «Здоров’я» (торгова назва – «Кардіодарон») і 21,75 грн. виробництва «Лекхім» (торгова назва – «Аміодарон»), у той час як імпортний – до 38,08 грн. компанії «КРКА» (торгова назва – «Амікордін») та 66,82 грн. «Софі Авентіс Груп» (торгова назва – «Кордарон»). Тобто, одна діюча речовина у вітчизняних та імпортних ліках відрізняється у понад 3 рази.

Виписуючи рецепти, обов’язково зазначають торговельну назву, зараз запропоновано виписувати рецепти за міжнародними непатентованими назвами, які включають декілька торговельних назв. Відтак, лікар не зможе заробляти кошти на хворих, а лікування коштуватиме в рази дешевше.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.