Варіанти,  9 жовтня 2013

Сміттєпереробна Попелюшка

Нардеп Лідія Котеляк, можливо, лобіює інтереси фірми, яка незабаром може стати ключовим ігроком на ринку вивозу і переробки сміття на Львівщині.

Про сміттєвий конфлікт в Новому Роздолі, що тягнеться вже декілька місяців, писали майже всі львівські інтернет-видання.

Тому, не вдаючись у деталі і повтори, перекажемо про те, що сталося.

У квітні виконком міськради Нового роздолу, без погодження з депутатами, на безконкурсній основі призначив виконавцем послуг з вивозу сміття на перший погляд маловідому на Львівщині фірму "ДВ-Екосвіт-Новий Розділ".

ТзОВ "ДВ-Екосвіт-Новий Розділ" в такій спосіб зайняв нішу збанкрутілого міського комунального підприємства "Розділжитлосервіс". Підприємству також була передана техніка останнього, що раніше визнавалась зношеною і непридатною для обслуговування населення і перебувала у податковій заставі.

А ще "ДВ-Екосвіт-Новий Розділ" отримав у використання сміттєві контейнери, які є у власності територіальної громади міста Новий Розділ.

Окрім того, як стверджують депутати, жителям Нового Роздолу тепер доведеться платити втричі більше за послугу вивезення сміття. І хоч наразі "ДВ-Екосвіт-Новий Розділ" немає ще затвердженого тарифу на вивоз сміття для населення, мешканців Нового Роздолу вже попередили про те, що необхідно заключити новий договір на вивіз сміття, в якому обрахування ведеться за принципом "оплата за особу", а не "оплата за кв. м".

Останнє автоматично, за підрахунками депутатів,  призводить до реального зростання ціни вивозу сміття.

Депутати звернулися в прокуратуру з проханням відмінити рішення виконкому і остання не залишилася байдужою до їх хвилювань, однак міськрада Нового Роздолу, більшість в якій належить "Батьківщині", відхилила протест прокурора, отож рішення виконкому залишилося в силі.

Тим часом в соціальних мережах з’явився пост, який прозоро натякав на те, що інтереси "ДВ-Екосвіт-Новий Розділ" лобіюють представники "Батьківщини" у Новороздільській міськраді.

Нові-старі знайомі обличчя

Нетривалі пошуки в Google дозволили встановити, що керівниками  "ДВ-Екосвіт-Новий Розділ" є помічники народного депутата, члена комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, члена ВО "Батьківщина" Лідії Котеляк – Олександр Василенко і Сергій Демич.

Прізвища двох останніх добре відомі мешканцям Львова, Трускавця і Борислава, але в якості керівників іншої фірми з вивозу сміття – ТзОВ "Ком-Еко".

Остання свого часу належала до спільного бізнесу відомої польської компанії "Ком-Еко" та екс-голови Львівської облради Мирослава Сеника, але була продана ними бізнесменам зі Сходу.

І, як з’ясувалося, сьогодні українська "Ком-Еко" змінила свою назву на "ДВ-Екосвіт" у зв’язку з перспективами підписання угоди про асоціацію. Про це Варіанти довідалися від власних джерел.

"Ком-Еко" вже близько п’яти років працює на Львівщини, прямо скажімо, не без скандалів, а її власники і керівники постійно проявляють зацікавленість не лише до теми вивозу сміття, але й до його переробки.

Колись вони намагалися отримати право на будівництво сміттєпереробного заводу в Грибовичах, активно створюють собі плацдарм для можливої переробки сміття в районі Трускавець-Борислав-Стрий, і ось зараз, виглядає на те, що зовсім не випадково з’явилися на ринку вивозу ТПВ у Новому Роздолі.

Марево великих сміттєвих грошей

Нагадаємо, відповідно до проекту змін до обласної профільної програми, на всій території Львівщини окреслять чотири кластери з утилізації сміття, на створення центрів по переробки сміття, а також налагодження його вивозу в яких будуть виділятися немаленькі гроші з обласного екологічного фонду.  

І цілком імовірно, що два з чотирьох "сміттєвих центрів" буде утворено саме під Новим Роздолом, а також в районі Борислава-Трускавця-Дрогобича, тобто там, де вже сьогодні вивозом сміття займається "ДВ-Екосвіт".

Відповідно, туди звозитимуть на переробку сміття з половини території Львівщини, тут запрацють два із чотирьох сміттєпереробних заводи, що, можливо, належатимуть "ДВ-Екосвіт".

Адже, "ДВ-Екосвіт" сьогодні, виглядає, заручилося підтримкою власних наполеонівських планів не лише на місцевому рівні, але й на рівні профільного парламентського комітету, членом якого, нагадаємо, є нардеп Лідія Котеляк, а керівником ще одна скандально відома нардеп з Львівщини, член ВО "Свобода" Ірина Сех. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.