Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

tsn.ua

Четвер, 10 жовтня 2013, 11:48

Рада попередньо схвалила зміни до Конституції стосовно посилення незалежності суддів

Верховна Рада погодила проект постанови про схвалення євроінтеграційного законопроекту № 2522а/П "Про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів", ініційований президентом, яким пропонується призначати суддів безстроково.

За відповідне рішення проголосувало 244 народних депутати з необхідних 226, передає РБК.

"Проти" проголосувало 7 депутатів. Утрималися 116 депутатів.

Законопроект про посилення безпеки гарантій суддів є необхідним для подальшої євроінтеграції України. Відповідно до законопроекту пропонується внести до Конституції України такі зміни: передбачити у частині третій статті 55 право кожної особи на справедливий і гласне розгляд справи в розумний строк незалежним і безстороннім судом, створеним законом.

Змінами до статті 85,125 передбачається закріпити, що визначення мережі судів, їх утворення, реорганізація та ліквідація здійснюється шляхом прийняття закону.

Змінами до статей 106, 126, 128 пропонується удосконалити порядок призначення і звільнення судді. Передбачається , що суддя суду загальної юрисдикції призначається безстроково Президентом України. При цьому закріплюється, що рішення глави держави про призначення суддів або звільнення їх з посади прийматися виключно на підставі та згідно з поданням Вищої ради юстиції.

Оскільки п'ятирічний термін, на який суддя призначався на посаду вперше, скасовується, то з Конституції України виключаються повноваження Верховної Ради України про обрання суддів на посади та звільнення їх з посад.

Змінами до статті 122 виключається положення про термін повноважень Генерального прокурора України.

Змінами до статті 125 пропонується наділити Верховний Суд України повноваженнями щодо забезпечення однакового застосування норм законодавства України всіма судами загальної юрисдикції.

Змінами до частини третьої статті 126 передбачається закріпити , що надання згоди на затримання чи арешт судді здійснюватися Вищою радою юстиції за поданням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Змінами до частини п'ятої-сьомої статті 126 здійснюється розмежування підстав для звільнення судді від підстав для припинення повноважень судді , вводяться додаткові підстави для звільнення , а також змінюється порядок припинення повноважень судді Конституційного Суду України у зв'язку з закінченням строку, на який його було призначено. Граничний термін перебування на посаді судді пропонується підвищити до 70 років.

Змінами до статті 127 пропонується вимоги до осіб, які можуть претендувати на зайняття посади судді, а також встановлюється , що відбір кандидатів на посаду судді здійснюється на конкурсній основі.

Змінами до частини другої статті 128 передбачається врегулювати порядок переведення суддів , закріпити , що переведення судді можливо тільки за його згодою, а переклад до суду вищої інстанції здійснюється тільки на конкурсній основі.

Змінами до статті 129 перелік принципів судочинства доповнюється принципом автоматизованого розподілу справ між суддями.
Змінами до статті 131 пропонується змінити повноваження і склад Вищої ради юстиції, закріпивши, що 12 з 20 членів складуть судді, призначені з'їздом суддів України . З'їзд адвокатів України та з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ призначати двох членів Вищої ради юстиції. За посадою до складу Вищої ради юстиції входити Голова Конституційного Суду України , Голова Верховного Суду України , Голова Ради суддів України та Генеральний прокурор України. При цьому передбачається, що Генеральний прокурор України не бере участі у голосуванні при прийнятті Вищою радою юстиції рішень щодо суддів.

Крім того, змінами до статті 131 пропонується закріпити вимогу до складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, де більшість мають становити судді, обрані з'їздом суддів України.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.