Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

гавареччина

zolochiv.net

Вівторок, 15 жовтня 2013, 09:55

Новий туристичний маршрут «Чорне і Біле» апробували на Львівщині

гавареччина

13 жовтня відбулася апробації нового туристичного маршруту «Чорне і Біле» по території Золочівського та Буського районів за маршрутом Львів – Гавареччина – Свята гора – Білий камінь – Підлисся – Біла гора – Кути – Львів.

Апробацію проведено в рамках проекту «Невідома Львівщина», розробку і впровадження якого здійснює творчий колектив Громадської організації «Підкова», інформує прес-служба Львівської ОДА.

Маршрут розпочинається з відвідання Гавареччини − осередку традиційного народного промислу гаварецької чорнодимленої («чорнолощена», «чорна», «сива», «задимлена», «закурена») кераміки, яка виготовляється руками народних майстрів з місцевої глини. Екскурсантам тут пропонується навчитися працювати на гончарному колі, придбати керамічні вироби у місцевих виробників та оглянути відновлену повстанську криївку.

Наступним пунктом нового маршруту є Свята Гора, яка лежить на початку Подільської височини. Саме тут 6 вересня 1948р. з’явилася Матір Божа трьом дівчатам і юнаку. На місці з’яви Богородиці забило цілюще джерело, а поруч на камені з’явився слід від стопи Матері Божою. Чудова природа, цілюща вода та щира молитва після відвідин цього місця допомагають відновити сили та надають душевний спокій.

Далі за маршрутом розташоване село Білий Камінь − батьківщина художника Івана Рутковича та короля Польщі Михайла Корибута Вишневецького. Шанувальників старовини зацікавлять Успенський костел (1613р.) та затишний шкільний музей.

Далі учасники екскурсії відвідали мальовниче село Підлисся, батьківщину відомого українського поета, просвітителя Галичини Маркіяна Шашкевича, в якому є музей-садиба М.Шашкевича та перлина дерев’яного будівництва церква Преображення Господнього (1735р.).

Наступним пунктом для огляду є Біла Гора, на якій у 1911р. встановлений величний пам’ятний хрест з нагоди 100-річчя з дня народження Маркіяна Шашкевича. Про цю гору Шашкевич писав: «Підлисецька горо біла! Як тебе не бачу, так ми тяжко, так ми сумно, що трохи не плачу».

Останнім пунктом нового маршруту є архаїчне галицьке село Кути з гарним виглядом на Олеський замок. Тут знаходяться дві чудові дерев’яні церкви, одна з яких церква святого Михайла (1697р.), нещодавно врятована і відреставрована, та церква Різдва Богородиці (1750р.). Навколо церкви зберігся давній цвинтар з мистецькими надгробками, окрасою якого є гробниця Ґнєвошів в античному стилі.

Загалом, апробація та відкриття нового маршруту стали ще одним кроком на шляху до популяризації унікальних туристично привабливих місць, які розташовані на Львівщині, і які не є широко відомими, повідомляє прес-служба Львівської ОДА.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.