Варіанти,  21 жовтня 2013

Культурні варіанти на тиждень

Відпочивайте не тільки у вихідні, протягом тижня у Львові багато цікавих подій, які варто відвідати. 

Понеділок, 21 жовтня

Український зріз. Галерея Дзиґа

У Польщі нещодавно завершилось трієнале сучасного українського мистецтва Український зріз. Як відгомін проекту, у галереї Дзиґа відкрили виставку,в якій представлено роботи учасників цього проекту – Андрія Сагайдаковського, Роберта Сллера, Руслана Тремби і Олекси Фурдіяка.

Згалом в трієнале взяло участь 40 художників зі всієї України, представлено поад 100 мистецьких творів. Дана виставка триває до 30 жовтня.

Фільм «Metallica: Крізь неможливе».  Кінотеатр «Планета Кіно-IMAX». Сеанси (3D): 21:30

«Metallica: Крізь неможливе» – це суміш ігрового кіно та живого концерту групи Metallica. Головний персонаж Тріп – збірний образ технічної служби, інженерних військ групи, без яких шоу було б неможливим.

 Сюжетна лінія – Тріп біжить, і бігти йому треба швидко. Він учасник технічної команди і його завдання – привезти сумку, яка необхідна для виступу групи Metallica.

Попереду неймовірні складнощі, повстанці, поліція, а також шум арени, ревіння залу і божевільні чари групи Metallica на сцені.

Вівторок, 22 жовтня

У Етноклубі Набутків цього тижня виступить гурт Бурдон з новою програмою "Бабине літо". Після концерту – радісний дзиґа-джем.

Львівський фольк бенд, створений у 2002 році, виконує музику iнспiровану переважно схiдно-європейським і, зокрема, карпатським фольклором, проте джерела його натхнень знаходяться на теренах мало не цiлої Європи, від Скандинавiї до Балканiв.

Попри фольклорні впливи музиканти домагаються сучасного, свiжого трактування традицiйної музики, не претендуючи на автентичну вiдповідність матерiалу.

Концерт відбудеться в арт-кафе "Квартира 35", початок о 20.00

Тиждень музики Мирослава Скорика: концерт «Прогулянка». Львівська філармонія, 19.00

У вівторок у Львові розпочинається Тиждень музики Мирослава Скорика. У першому концерті проекту звучатимуть твори з джазовими мотивами: цикл «П’ять джазових п’єс» для фортепіано і струнного оркестру, цикл «Три екстравагантні танці» для двох фортепіано з оркестром, а також інші твори.

Цього вечора композитор не тільки диригуватиме, а й сам виконає на фортепіано частину композицій.В концерті візьмуть участь піаністи Йожеф Єрмінь, Оксана Рапіта і Мирослав Драган, акомпануватиме солістам струнний склад Академічного молодіжного симфонічного оркестру «INSO-Львів».

Вистава «Венера у хутрі». Театр ім. Марії Заньковецької , камерна сцена, 17.00

Вистава на основі відомого роману Захера фон Мазоха. В основі сюжету –  взаємини чоловіка та жінки. Ще 1870 року сам автор радив чоловікам не почуватися безпечно біля жінки, яку вони кохають, адже її природа приховує більше небезпеки, ніж вони здогадуються.

Фільм «Гравітація»

Кінотеатр Планета Кіно-IMAX: Сеанси (ІМАХ 3D): 12:30, 16:45, 21:00; (3D): 11:45, 15:45, 19:45

Кінотеатр Кінопалац: Сеанси (Червоний зал, 3D): 10:40

Запланований вихід у відкритий космос рятує колег від загибелі, що спіткала решту членів екіпажу.

З’єднані між собою, Стоун та Ковальські опиняються у космосі наодинці зі своїм бажанням жити, зі своїми страхами та надіями на порятунок.

Що виявиться сильніше – апатія та відчуття безпомічності чи інстинкт самозбереження?

Середа, 23 жовтня

Вистава Так казав Заратустра.

Львівський академічний театр ім. Леся Курбаса. Поч. 19.00

Спроба перенести думки Ніцше/Заратустри у сьогоднішні українські реалії; впровадити один з найвизначніших філософських творів Європи ХХ ст. в контекст української культури століття ХХІ-го.

Проект орієнтовано насамперед на пошук духовних джерел, драйву життя через форми слова, пластики, співу, візуального оформлення.

Текст – Клім, режисерська концепція – Володимир Кучинський, музична концепція – Мар’яна Садовська, візуальна концепція – Олексій Хорошко, пластична концепція – Ольга Семьошкіна.

Виставка живопису Альфонса Кулаковського

Музей етнографії та художнього промислу

Альфонс Кулаковський це один із найцікавіших художників польського регіону Вармії та Мазур. Близько півсотні його пейзажів представлені у Львівському етнографічному музеї.

Четвер, 24 жовтня

Тиждень музики Мирослава Скорика: Джазові транскрипції. Львівська філармонія, 19.00

Камерний оркестр «Академія» виконає програму з транскрипцій Мирослава Скорика для камерного оркестру творів інших композиторів.

В аранжуванні Мирослава Скорика звучатимуть, зокрема, твори Астора П’яццолли, Джорджа Гершвіна, Ейтора Вілла-Лобоса, Скотта Джопліна та інших. Диригуватиме концертом Мирослав Скорик та народний артист України Ігор Пилатюк, партію сольної скрипки виконає Назарій Пилатюк.

Горе з розуму. Пророцтва Брейгеля Мужицького. Лекція мистецтвознавця Дмитра Горбачова

Конференц-зал на вул. Коперника, 40, початок о19:00

Брейгель – геніальний сатирик і безжальний висміювач людської гріховної природи. Під його приціл часто потрапляли неотесані селюки, через що й прозвали його “Мужицьким”. Але селянські прислів’я й весільний обряд викликали у нього цілковитий респект.

Він пародіює трикутні композиційні схеми a la аntic, що їх уживали малярі-гуманісти, скажімо, Рафаель. Але в його естетиці не знайшлося місця такій емоції, як співчуття. Для сатириків співчуття не є продуктивною категорією.

Дмитро Горбачов – професор, мистецтвознавець, спеціалізується на історії та теорії образотворчого мистецтва, консультант аукціонів Крісті й Сотбіс.

До широкого кола його зацікавлень належить мистецтво доби бароко ХVII-XVIII ст., романтизму та реалізму XIX ст., сецесії та авангарду 1900-1930 р.р. У 60-х роках працював у Музеї українського образотворчого мистецтва (Київ). У1970-му був звільнений з роботи за ініціативи КДБ.

Усе своє життя заклопотаний тим, аби знайти у культурі України явища, співмірні світовим досягненням.

П’ятниця, 25 жовтня

Вистава «Він, вона, вікно, покійник»

Львівський академічний духовний театр «Воскресіння», початок о 19.00

П’єса Рея Куні “Він, вона, вікно, покійник» була вперше представлена британським глядачам 1990 року, добре сприйнята критикою, отримала премію Лоуренса Олів’є, як краща комедія року.

Помічник британського прем’єра Річард Уіллі таємно зустрічається з секретаркою у готелі «Вестмінстер». Несподівано вони виявляють у номері тіло мертвого мужчини.

Схоже, це грабіжник, якого притиснула віконна рама. Це загрожує скандалом.

Річард та його помічник Пігден намагаються сховати труп, при цьому кожен наступний крок лише заплутує ситуацію, яка стає доволі катастрофічною з появою в номері спочатку керуючого готелем, згодом дружини Річарда і врешті ревнивого чоловіка секретарки Джейн…

Постановка та музичне оформлення – Ярослав Федоришин, сценографія та костюми – Алла Федоришин.

Тиждень музики Мирослава Скорика: Вокально-симфонічна творчість

Львівська філармонія,  поч. 19:00

Симфонічні та вокально-симфонічні твори маестро Скорика прозвучать у виконанні Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії та Державної заслуженої академічної хорової капели «Трембіта»; диригуватиме народний артист України Ігор Пилатюк.

У концерті прозвучать дві кантати для хору, солістів та симфонічного оркестру: «Гамалія» на слова Т. Шевченка і «Весна» на слова І. Франка, симфонічна поема «Вальс», а також транскрипція для симфонічного оркестру твору М. Колесси «Пасакалія, скерцо і фуга».

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.