Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

стимулююче регулювання

ilikenews.com

Вівторок, 22 жовтня 2013, 16:30

«Львівобленерго» готується до переходу до стимулюючого регулювання

стимулююче регулювання

ПАТ "Львівобленерго" переходить до стимулюючого регулювання шляхом встановлення величини граничного доходу.

Про це Варіанти повідомили у відділі корпоративних зв'язків ПАТ "Львівобленерго".

В рамках Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» у Національному плані дій на 2013 рік, затвердженому Указом Президента України від 12 березня 2013 року № 128/2013, передбачено перехід природних монополій на стимулюючі методи регулювання.

Для реалізації запланованих заходів Верховна рада внесла відповідні зміни до Закону України «Про природні монополії», Фонд державного майна розробив методику оцінки активів, а Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, прийняла ряд регуляторних актів щодо формування доходу, розрахунку тарифів, ведення обліку активів ліцензіатів з передачі та постачання електричної енергії.

Перехід до стимулюючого регулювання забезпечить рівні умови формування доходів для всіх ліцензіатів шляхом встановлення єдиного підходу та однакових параметрів регулювання, що мають довготривалий термін дії.

Тривалість регуляторних періодів (перший становитиме 3 роки, кожен наступний – 5 років) дасть можливість покращити прогнозування рівнів тарифів на електричну енергію для споживачів.

Стимулююче регулювання передбачає:

1. Прозорий механізм формування доходу природних монополій на тривалий період. Для розрахунку тарифів будуть враховуватись тільки обґрунтовані витрати для здійснення ліцензованої діяльності. При цьому, введення показника ефективності стимулюватиме компанії зменшувати витрати. Крім того, з метою недопущення необґрунтованого росту витрат НКРЕ буде аналізувати витрати компаній і порівнювати їх ріст з індексами споживчих цін та цін виробників.

2. Введення показників якості постачання електроенергії споживачам. Запровадження показника якості має на меті встановити контроль за наданням якісних послуг та недопущення погіршення надійності електропостачання споживачів в майбутньому. Планується за перший регуляторний період зменшити на 30% індекс середньої тривалості перерв в електропостачанні споживачів Львівської області.

Зменшення тривалості перерв в електропостачанні споживачів забезпечуватиметься покращенням стану розподільних мереж завдяки створенню стимулів для залучення інвестицій.

3. Впровадження норми доходу на вкладений капітал. Впровадження норми доходу на вкладений капітал дозволить компаніям суттєво покращити фінансовий стан, забезпечити себе ресурсами, необхідними для обслуговування та відновлення електричних мереж, підвищити свою інвестиційну привабливість.

4. Організацію і забезпечення повнофункціональної роботи кол-центрів з цілодобовим обслуговуванням споживачів. Функціонування кол-центрів дозволить:

- покращити доступ споживачів до інформації щодо послуг з електропостачання;
- забезпечити фіксацію початку і тривалість перерв електропостачання;
- визначити проблемні питання, які є актуальними з точки зору споживачів;
- покращити оперативність усунення аварій.

Зважаючи на переваги стимулюючого регулювання та відповідність результатів діяльності Товариства вимогам до переходу:

- 100% розрахунок за куповану електричну енергію;
- відсутність заборгованості за електроенергію перед ДП "Енергоринок" або - - наявність договорів про її реструктуризацію;
- проведення оцінки активів,

Керівництвом ПАТ «Львівобленерго» було прийнято рішення про підготовку та подання документів для переходу до стимулюючого регулювання.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.