Оля Вишня,  24 травня 2012

Софія Іванова: Завжди треба подати публіці інформацію так, щоб ще більше хотілося слухати

У Львові розпочався 31-й Міжнародний фестиваль музичного мистецтва «Віртуози». Незмінною ведучою цього фестивалю ось уже понад 20 років є музикознавець та радіо-ведуча Софія Іванова, яка розповіла Варіантам про найяскравіші концерти цьогорічних «Віртуозів» та й те тільки.

Як тобі цьогорічна програма «Віртуозів», які концерти тобі найцікавіші?

Фестиваль вже традиційно триває майже місяць, він є дуже різний. Цьогорічний фестиваль незаповнений зірковими іменами, напевно через те, що фестиваль не отримав певного фінансування. Але запрошено досить якісних музикантів, які гарно справляться зі своїм завданням.

Якщо говорити про зіркові імена, то мені би хотілося згадати музиканта, якого львівські шанувальники джазу уже знають завдяки фестивалю Флюгери Львова, це Аркадій Шилклопер.

Цього року він буде грати на фестивалі 29 травня. Він є неймовірний віртуоз, дуже професійний дуже талановитий, направду цей концерт буде дуже цікавий.

Концерт, на якому я б хотіла ще окремо зупинитись, який мені нагадує початки фестивалю «Віртуози», певні сентименти навіює, це концерт камерного оркестру «Академія», який відбудеться в Італійському дворику 27 травня.

Власне, колишній і теперішній керівники оркестру Матіс Вайцнер і Артур Микитка були одними з ініціаторів фестивалю «Віртуози».

Цей концерт буде з абсолютно юними музикантами, ще студентами, вони будуть не тільки в оркестрі грати, а й сольні партії виконувати. Він покаже наше майбутнє, майбутні «Віртуози».

Ще концерт, який мені запав би в пам'ять, це концерт, в якому буде грати Олег Каськів. Він переможець найпрестижніших у світі конкурсів, дуже гарний скрипаль. Хоча концертів буде справді багато.

Фестиваль «Віртуози» – це в основному класична музика...

Так, якщо «Контрасти» – це «екстремальний» фестиваль, для конкретної публіки, яка має мати пасію в сучасній музиці, то на фестивалі «Віртуози» більше емоційно виважена програма.

Хоча не обійдеться без прем'єри. В одному з концертів Йожеф Єрмінь, прекрасний піаніст, буде грати прем'єру фортепіанного концерту львівської композиторки Богдани Фроляк. Нотка сучасності зазвучить так само.

Чи багато талановитих і відомих сьогодні виконавців відкрили львівській публіці саме «Віртуози»?

Свого часу так, фестиваль «Віртуози» для львівської публіки відкрив оркестр «Віртуози Москви» на чолі з Володимиром Співаковим. Це був ще новостворений колектив і коли вони виступили на «Віртуозах», то це була бомба.

Скільки зусиль вимагає робота ведучої подібного фестивалю?

Мої друзі в Польщі дали гарне визначення моєї роботи – модератор. Я готуюся абсолютно серйозно і немало до кожного концерту, а якщо зважити, що їх понад 20, то рівень моєї завантаженості можна тільки уявити.

Я маю на фестивалі передусім представити виконавця, бо для декого це буде незнайоме прізвище. Цього року відкрив фестиваль дуже відомий скрипаль Вадім Бродський, але також виступав зовсім невідомий львівській публіці швецький піаніст Штефан Шея і він виявився далеко не гіршим за знаменитого Бродського.

Просто ми його не знаємо. Завжди треба подати публіці інформацію так, щоб ще більше хотілося слухати і ще щось запам'яталось.

Чи за роки роботи на фестивалі «Віртуози» траплялися з тобою якісь казуси?

15 травня в мене іменини і у цей час тривають «Віртуози». Одного року на фестиваль приїхав диригент з Кракова Станіслав Галонський. Я, традиційно, на початку концерту представляю оркестр, диригента, розповідаю про нього і заповідаю перший твір і йду за куліси.

І в цей момент має вийти диригент. А він за кулісами питається чи мене Софія звати і коли в мене іменини? Я кажу, що сьогодні. Він відкладає диригентську паличку на стіл, відкриває свою сумку, витягує коробку цукерків і починає мене вітати, протягом 5 хвилин бажав успіхів, щастя, здоров'я.

А в цей час публіка періодично аплодує. Він після вітань сказав, що зробив добру справу – привітав милу особу і витримав гарну артистичну паузу. Коли він таки вийшов на сцену, то публіка вибухнула аплодисментами.

Але окрім класичних концертів, ти ведеш й інші концерти, як чуєшся у інших стилях музики?

Моя стихія, з якою я є від малку – так звана поважна музика, класична. Я дуже люблю слухати джаз, але ніколи би себе не назвала знавцем джазу, хоча знаю про нього немало.

Чимало концертів і джазових доводилось вести. Часом веду фестиваль «Етновир». Зізнаюсь, коли я мала вести його вперше я впиралась, бо ніколи не вела нічого спільного з фольклором. Я думаю, що я для себе відкрила дуже багато і з великим задоволенням вела уже 4 фестивалі.

Моя робота має дуже гарну рису – я постійно вчуся. Це мене тішить, це мені не набридає, нові зустрічі мені дарує така робота.

Які ведучі тобі подобаються?

Якщо говорити про джазову сторінку, то мені дуже подобається Олексій Коган, він направду є знавцем джазу. Це його конкретна спеціалізація. Останнім часом я його чула безпосередньо на Альфа-джазі, перед тим я була на концерті Боббі МакФерена у Києві, він також його заповідав.

Дуже мені подобаються радіоведучі і ведучі концертів з Польщі Павел Штомпке і Войцех Ман, то такі знамениті ведучі. Але у кожному разі людина вчиться на своєму власному досвіді, на власних помилках.

Ти також відома як радіоведуча, а чи часто доводиться писати про музику, про культуру?

Я часом пишу, але відверто – я цього не люблю, я більше люблю говорити. Я можу написати, а потім це розказати. Мені це більше подобається. Але я також виставляю аудіорепортажі на сайті Дзиґи.

Які фестивалі плануєш відвідати цього року?

Буду на всіх концертах Віртуозів. Знаю, що буде Альфа-джаз і дуже б мені хотілося побувати на цих концертах, тому що приїжджають дуже гарні знамениті музиканти.

Знаю, що у Львові буде фестиваль під час Євро-2012 і якщо мені не вдасться втекти з міста, то буду на ФанАРтії.

Я також дуже люблю фестиваль Форт-місія, який має свій індивідуальний абсолютно інший колорит і місію. Ну і Контрасти само собою. Джаз-без – це вже традиційно.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.