Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

http://www.aratta-ukraine.com

П'ятниця, 25 травня 2012, 10:19

Антифашисти написали книгу для східняків про воїнів УПА, та «сліпо-глухонімим західнякам» її не показуватимуть

Міжнародний антифашистський фонд, який очолює Вадим Колесніченко, презентував книгу «ОУН і УПА: дослідження про створення «історичних міфів», видану для жителів Східної України. За словами депутата, у Львові книгу не представлятимуть, адже «вести діалог із сліпо-глухонімими, переконаними в своїй винятковій правоті, безглуздо... З фанатиками говорити марно, - сказав Вадив Колесніченко на презентації книги у Києві.



«Всі країни Європи були піддані колабораціонізму і з цього приводу були зроблені чіткі висновки. Проте, в нашій державі дивним чином почала формуватися нова точка зору, нові політичні віяння і колаборантський рух, з моєї точки зору, стали підносити як подвиг», – обурювався політик.
За словами Колесніченка, поштовхом для видання стало звеличення та міфологізація ОУН та УПА в Україні деякими політиками та науковцями.

У виданні зібрані роботи знаних істориків – дослідника з Канади Пера Андерса Рудлінга та американця Тімоті Снайдера, а також молодого німецького історика Ґжеґожа Россолінського-Лібе. В Україні він відомий своєю скандальною лекцією про життєвий шлях Степана Бандери.

У представлених дослідженнях діяльність ОУН, зокрема Степана Бандери, визнана фашистською. Крім того, дослідники суперечать українським історикам Володимиру В'ятровичу та Олександру Годуну, які заперечують належність Бандери до фашистського руху. Натомість у книзі немає робіт відомих вчених, які оцінюють діяльність ОУН та УПА не так категорично. Мова йшла, зокрема, про українського історика Ігоря Іллюшина та поляка Ґжеґожа Мотику.

Вадим Колесніченко переконаний у важливості книги. Її видано накладом 10 тисяч екземплярів. Розповсюджуватися буде безкоштовно у бібліотеках і громадських організаціях. Також вона є у вільному доступі в електронному вигляді. Наразі представлений російськомовний варіант, але обіцяють і видання українською мовою.

На думку Колесніченка, книга є важливою, передусім, для східних регіонів України. Вже відбулася презентація у Севастополі. Готують у Запоріжжі, Луганську та Харкові.
На запитання чи буде презентація у Львові, він сказав, що не вважав за необхідне представляти книгу там, де її відмовляються сприймати.

Джерело "Друг читача"

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.