Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Четвер, 7 листопада 2013, 18:50

Львівська національна галерея мистецтв ім. Бориса Возницького відкриє новий музей

Музей історії та мистецтва Жидачівщини, який є відділом Львівської національної галереї мистецтв ім. Бориса Возницького відкриють уже наступного року.

Про це повідомляє кореспондент Варіантів.

Перший музей Жидачева розташований у самому центрі міста, у приміщенні колишньої школи.

Площа будівлі – понад 600 квадратних метрів, а це кілька виставкових залів, де можна вмістити велику кількість експонатів.

Сьогодні в Музеї представлено тільки частину експозиції, яка стосується історії міста.

Представлено герби Жидачева, копії історичних документів, зокрема про надання Жидачеву Маґдебурського права, карти Жидачева, також фотокопію давнього дерев’яного розп’яття, яке знайшли на території Жидачівського району, репродукції ікон, кам’яну баба.

За словами Лариси Разінкової, директора Львівської національної галереї мистецтв ім. Бориса Возницького, у головній експозиції Музею буде чимало цінних речей представлено, зокрема  дерев’яні царські ворота 17 століття, які знайшли на Жидачівщині у 70-х роках, під час мистецьких експедицій, які організовував Борис Возницький.

Також серед інших експонатів – понад 50 давніх ікон, стародруковані книги, скульптура, розп’яття, декоративні елементи, знайдена під час археологічних розкопок зброя, знаряддя праці, тощо.

В залах Музею буде також представлена творчість художників минулого століття, які родом з Жидачівщини – Володимира Патика, Євгена Манишина, Мирона Яціва, Романа Романовича, Гудака та інших.

За словами Володимира Пшика, заступника директора Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького, наразі тривають роботи з облаштування наступних залів музею.

Першочергово буде створена експозиція, яка стосуватиметьсь архітектурних пам’яток Жидачева, в окремому залі буде виставлено скульптури Романа Романовича, який подарував 27 своїх робіт Музею.

Володимир Пшик також зазначив, що в Музеї буде згадано і про перші папірні Жидачева.

Дирекція також говорить про перспективу створення нового пізнавального туристичного маршруту.

На території району, у с. Руда діє музей Івана Виговського, у с. П’ятничани є оборонний об’єкт, далі, на Стрийщині є кілька музеїв визвольних змагань.

Нагадаємо, Львівська національна галеря мистецтв ім. Б. Возницького – один з найбільших музеїв України, його збірка налічує 62 тисячі творів світового та національного мистецтва від античних часів до наших днів.

До складу галереї тепер входить 17 більших та менших музейних комплексів та невеликих музеїв, які працюють як окремі відділи.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.