Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

національності

vk.com

П'ятниця, 8 листопада 2013, 13:33

Національні меншини у Львові не отримують фінансової підтримки від влади

національності

Керівник польської меншини у Львові Еміль Лєйхович повідомив, що хоча польська община ніколи не зазнавала утисків у Львові, проте фінансової підтримки від правління польська меншина не отримує.

Про це заявив керівник польської меншини у Львові Еміль Лєйхович, сьогодні на прес-конференції на тему: «Реалізація на Львівщини завдань Президента України щодо зміцнення міжнаціональної злагоди, та порозуміння, задоволення культурних та освітніх потреб національних меншин».

«З часів незалежної України в нас ніколи не було утисків, проте є формальні моменти, які не розуміють деякі політики, але це люди зі своїми поглядами і ми пробачаємо їм це. Проте утисків, як таких ніколи не було, єдине що, чесно кажучи, ми не маємо фінансової підтримки», - заявив Еміль Лєйхович.

Національні меншини покладають надію, що указ президента щодо зміцнення міжнаціональної злагоди та порозуміння, задоволення культурних та освітніх потреб національних меншин покращить ситуацію.

«Ми розраховуємо, що указ президента дасть можливість більше розвиватись польській общині, тому, що все-таки західна Україна і Україна загалом є одне тіло, оскільки ми маємо спільну історію віками», - додав Еміль Лєйхович.

Зараз Департамент з питань культури національностей та релігій планує отримати від депутатського корпусу 100 тисяч гривень на проведення заходів на підтримку національних спільнот на 2014 рік.

«У 2013 році на реалізацію заходів з підтримки та відтворення культури національних меншин в Державному бюджеті Міністерство культури було передбачено 300 тисяч гривень. Якщо говорити про Департамент з питань кушльтури національностей та релігій, то у 2013 році таких коштів не виділялося, але зараз ми розробляємо проект плану заходів, щодо розвитку такої співпраці на 2014 рік. Національні спільноти у цьому плані надзвичайно активні і ми вже практично від всіх маємо такі пропозиції», - повідомила директор департаменту з питань культури національностей та релігій ЛОДА Наталя Гамкало.

За даними перепису у Львівській області проживає 106 національностей. Найчисленніші з них це – росіяни, поляки, білоруси, румуни та євреї. На території Львівської області офіційно діє 27 зареєстрованих громадських організацій національних товариств, які мають Обласний статус.

У Львівській області існує 9 загальноосвітніх шкіл для навчання мовами національних меншин, зь яких 5 шкіл російською мовою навчання і 4 польською.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.